• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arşivden çıkarıldı! Osmanlı tapuları Libya'ya gönderildi

Yeniakit Publisher
2020-06-25 10:10:00 - 2020-06-25 10:59:40

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
Arşivden çıkarıldı! Osmanlı tapuları Libya'ya gönderildi

Türkiye ile Libya arasında devam eden işbirliğine arşivlerde eklendi. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerinde bulunan Libya ile ilgili Osmanlı döneminden kalmış tapuların dijital kopyaları Trablus yönetimine gönderildi. Tapu kayıtlarıyla ihtilafların çözülmesi bekleniyor.

Türkiye ile Libya, sıkı işbirliğine arşivleri de ekledi. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerinde bulunan Libya ile ilgili Osmanlı döneminden kalmış tapuların dijital kopyaları Trablus yönetimine verildi. Taşınmaz ve malikine ait bilgileri içeren tarihi tapu kayıtlarıyla ihtilaflar çözülecek. Alınan bilgiye göre 1863-1911 tarihleri arasında tutulan ve mülkiyet kanıtlarını içeren 39 adet tapu kayıt defteri mikrofilm veya dijital kopya şeklinde meşrû hükümete iletildi. Kayıtların Trablus, Bingazi, Derne gibi kentlere ilişkin olduğu öğrenildi. Defterlerde gerek taşınmaza ve gerekse malike ait şu bilgiler bulunuyor: İli, ilçesi, köyü ve mahallesi, mevki, nevi ve cinsi, miktarı, sınırı, değeri, edinme sebebi, vakıfla ilişiği, maliki, uyruğu, tapu kaydının tarihi ve sıra numarası, kaydın nereden geldiği, kaydın nereye gittiği.

26 ülkenin kaydı var

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde Osmanlı döneminden 3 bin 494 tapu ve tahrir belgesi bulunuyor. Bu arşiv belgeleri milletlerarası bir öneme sahip. Milli sınırlar haricinde kalan yerlere ait özel mülkiyete ilişkin taşınmazların tapu kayıtlarını kapsayan zabıt-kayıt defterleri 1847 yılında başlayıp 1918 yılında son buluyor. Bu kapsamdaki defterler 7 bin 876 ciltten oluşuyor. Tapu Kadastro arşivinde Osmanlı coğrafyasındaki 26 ülkenin tapu kaydı var. Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan, Bosna Hersek, Kosova, Balkan bölgesindeki ülkelerin tamamının tapusu Türkiye’de. Bu tapular, ilgili devletlere sorunlarını çözmek için veriliyor. Makedonya, Yunanistan ve Tunus’a ilişkin çeşitli mülkiyet problemleri de bu kayıtlarla çözüldü. Geçmişte Kudüs’ün tapusu Filistin devletine, Kıbrıs’ın tapusu da KKTC yetkililerine verilmişti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

hasan

memleketi yedi Lİbya'ya çökecek....dedemden kaldı buralar banaaaa

7654

osmanlı büyük bir alçaktı keşke en azından osmanlı kurulmasaydı ayrıca tarihten buyana 25 milyonkilometrekareden en fazla tarihten buyana iranın başına bela olup 4500 yıldır mö den buyana alçaklarca yönetiyorsuz halen iranın başına belasız aeri türk domuz ırkları 12 tane türk ülkesi olduğu halde alçaklarca iranın başına bela olmuş yaşıyorlar hemde türk domuz mollaları iranı yönetiyor bu hak revamıdır
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23