• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Anadolu'nun tarihini değiştirecek yeraltı şehri

Yeniakit Publisher
2016-01-22 12:55:00 -
Anadolu'nun tarihini değiştirecek yeraltı şehri

Nevşehir'de TOKİ kazılarında bulunan yeni yeraltı şehrinde yapılan çalışmalarda Anadolu'nun tarihini değiştirebilecek verilere rastlandı...

Geçtiğimiz günlerde yeraltında Ortodoks inancına sahip Hristiyanların ilk kiliselerinden biri olduğu tahmin edilen bir yapıya ulaştıklarını ifade eden Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, bilimsel çalışmalar ışığında sürdürülen çalışmalarda söz konusu kilisenin M.S. 4. Yüzyıla kadar uzandığına yönelik bilgiler edindiklerini söyledi.

360 bin metrekarelik bir alanda devam eden temizleme çalışmasında keşfedilen yeni şehirde; Bilim kilisesi ortaya çıkartıldı. Şu anda çok ciddi bir veri ile karşı karşıyayız. Bu kilise dünya Ortodoksluğuna belki tarihi akışına ve seyrine yön verecek bir çalışma olabilir.

Ünver'in aktardığı verilere göre, Kilisedeki Freksler çok iyi korunmuş. Ve kilisenin içerisi toprakta olduğu içinde olduğu için fazla da yıpranmamış. Tamamıyla yerin altında, yerin üzerinde hiçbir belirtisi olmayan bir alan.

Kilise alanına bağlı ve oldukça yakın bir merkezde bilim adamlarının değerlendirmelerine göre, kamusal alan olabilir şeklinde nitelendirdikleri sanki devlet yapısına benzer yerin altında yapılara ulaştık .İlk tarihlendirmeler M.S. ’den 4. Yüzyıla kadar gidebileceği, kilisenin yapım tarihinin de belki daha eski yıllara kadar ulaşabileceği ifade ediliyor.

Özellikle Osmanlı döneminde de bu alanın oldukça önemli bir yerleşim merkezi olduğuna yönelik ulaşılan verilerde, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü görevlilerinin de yardımları ile Damat İbrahim Paşa döneminden Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar yüzlerce belge elimize ulaştı. Damat İbrahim Paşa ve eşi Fatma Sultan’ın Vakfı’nın yapmış olduğu suyollarının belgeleri ve bölgedeki bir sarnıcın varlığının olduğu bilgisine ulaşıldı.

Bölgede bulunan yalnızca bir galerinin uzunluğu 7 kilometre olarak ifade edildi. Galeride ayrıca, kandil yerleri, orijinal su künkleri, burada insanların yaşamını belgeleyen tandırlar, ocaklar, topraktan yapılmış çeşitli imalathaneler, çeşitli kullanım gereçleri bulundu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23