• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AK Parti’nin yeni seçim yasası hazır! Baraj netleşti

Yeniakit Publisher
2021-03-11 09:03:00 - 2021-03-11 12:42:48

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
AK Parti’nin yeni seçim yasası hazır! Baraj netleşti

AK Parti’nin seçim yasası değişikliğiyle ilgili çalışması son aşamaya geldi. Taslak teklifte ittifak içi baraj uygulamasına gidilmemesi; Türkiye barajının yüzde 7’ye çekilmesi görüşü netleşti.

AK Parti kurmayları, seçim barajının yüzde 10’da kalmasının bazı partilerin oylarında “fazla büyümeye” neden olduğunu, küçük partilerde ise bir ümitsizlik yarattığını söyleyerek, “Küçük partilerin ümidini kırmayacak, mevcut büyük partilerin de hacminden daha fazla büyümesinin önüne geçecek bir oran” üzerinde çalıştıklarını belirtti. Teklifte ittifak içi baraj uygulamasına gidilmemesi; Türkiye barajının ise yüzde 7’ye çekilmesi görüşü netlik kazandı.

Milliyet'in aktardığı habere göre; mevcut ittifaklı seçim sisteminde D’hondt Sistemi’ne göre, önce ittifakların sonra da partilerin çıkarttıkları milletvekilleri sayısının belirlendiğine işaret eden AK Parti kurmayları, yeni teklifte oyların dağıtımına ilişkin bir değişikliğin de masada olduğunu ifade etti. Buna göre, seçimde parti oyları ile ittifak oylarının dağıtımında önce partilerin daha sonra ittifakın oylarının hesaplanması görüşü öne çıktı.

Daraltılmış bölge

AK Parti’nin önümüzdeki günlerde MHP’ye götüreceği teklifte, “daraltılmış bölge” seçim sisteminin de yer alacağı belirtildi. AK Parti’nin, daraltılmış bölgede sistemin her il için beş vekil üzerinden kurgulanması halinde, küçük illerde aritmetiğin değişmediği, büyükşehirlerde de mevcut tabloda radikal değişimler yaşanmayacağı tezinden hareket ettiği kaydedildi.

Milletvekili transferleri konusu

Teklifte milletvekili transferleriyle ilgili atılacak adım da netleşti. Milletvekillerinin seçildikten sonra parti değiştirebilmeleri için süre sınırlaması getirilmesi yöntemine kapıyı kapatan AK Parti, milletvekillerinin partilerinden istifa ederek bir başka partiye katılmaları halinde Meclis komisyonlarındaki partilerin üye sayılarının değişmemesi yönünde bir düzenleme yapmayı kararlaştırdı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Vatandaş

İyi önüne gelen parti kurar koalisyonlar çoğalır tek parti çoğunluğu kazanamaz eski sistem daha iyi idi giren giremeyen belli idi

Gerçek Analiz

Bakın görün İP ve HDP buna rağmen barajı geçemeyecekler. Halk arasına bir karışın da görün HDP ile İP'in durumunu. Alacakları oy yüzde üç ile beş aralığında. Ama 2023 seçimlerinde, ittifak ederlerse onu bilemem. CHP, HDP ve İP aralarında yine anlaşırlarsa ve birimiz dışarıda kalsın, ikimiz bari barajı geçelim diyebilirler. O zaman da feda edilecek olan HDP olacak. Çünkü onları, "sizi zaten kapatacaklar" diye kandıracaklar. O zaman CHP ve İP barajı geçerler. Aksi halde CHP'nin bile barajı geçmesi zor. Çünkü Sarıgül ve İnce bombaları patladı bir kere. CHP'deki dargın, kırgın, küskün, alıngan ve Atatürkçülerin büyük bölümü kesinlikle CHP'ye oy vermeyecekler. CHP'nin oyları çok büyük ölçüde Sarıgül ve İnce'ye kayacak. Hatta Babacan ve Davutoğlu'na bile kayacak. Tahminim Mecliste üç parti olacak. Ak Parti, Sarıgül ve İnce. Bir kenara yazma zahmetiniz inandırıcı olmaz. Bunu bir kenara yazarsanız memnun olacağımı ifade edeyim. Herkese saygılar.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23