• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ahmed Şara'nın ilk Fransa'ya seyahati olacak: Suriye'de neler oluyor? Oraya gözler çevrildi

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Ahmed Şara'nın ilk Fransa'ya seyahati olacak: Suriye'de neler oluyor? Oraya gözler çevrildi

Fransa Cumhurbaşkanı bu hafta Suriyeli mevkidaşını Paris'te ağırlayarak savaştan zarar gören ülkenin geleceğini ve bölgedeki rolünü ele alacak. Suriye'den rahatsız olan olmayan tüm gözler çevrildi. Suriye'de neler oluyor?

Fransa Cumhurbaşkanlığı AFP'ye yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Çarşamba günü Suriyeli mevkidaşı Ahmed Şara'yı ağırlayacağını kaydetti.

Bu, Ahmed Şara'nın ilk resmi Avrupa ziyareti olacak.

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından Salı günü yapılan açıklamada Macron'un, “Fransa'nın yeni bir Suriye'nin, Suriye toplumunun tüm bileşenlerine saygı duyan özgür, istikrarlı ve egemen bir Suriye'nin inşasına verdiği desteği yineleyeceği” belirtildi.

Açıklamada “Bu görüşme Fransa'nın barış ve demokrasi isteyen Suriye halkına yönelik tarihi taahhüdünün bir parçasıdır” denildi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı, görüşme sırasında Macron'un “Suriye hükümetinden taleplerini, özellikle de Lübnan dahil bölgenin istikrara kavuşturulması ve terörle mücadele konularını” vurgulayacağını belirtti.

Macron, Suriye'nin yeni geçici liderini ilk kez geçtiğimiz Şubat ayında Fransa'ya davet etmişti.

Mart ayında daveti tekrarladı ancak bunu "Suriye toplumun tüm bileşenlerini temsil eden kapsayıcı bir Suriye hükümetinin kurulması" şartına bağladı ve geçici yönetimle yaptığı ilk temasları “olumlu” olarak nitelendirdi.

Öte yandan Fransız şirketleri de Suriye'nin yeniden inşasında rol almak istiyor.

Geçtiğimiz hafta Fransız lojistik devi CMA CGM, Ahmed Şara'nın da katıldığı bir etkinlikte Lazkiye limanını geliştirmek ve işletmek için 30 yıllık bir sözleşme imzaladı. (mepanews.)

Suriye'de neler oluyor?

ABD’nin talebiyle Suriye’deki Filistin direnişi ve üyelerine karşı harekete geçen Şam yönetimi, bu örgütlere ait ofis ve askeri tesislere el koyma sürecini başlattı. Bir zamanlar Suriye yönetimince desteklenen Filistinli direniş örgütleri şimdi belirsiz bir gelecekle karşı karşıya.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (Genel Komutanlık) Genel Sekreteri Talal Naci’nin Suriye makamları tarafından kısa süreliğine gözaltına alınması sonrası Suriye’de hâlâ faaliyet gösteren Filistinli örgütlerin Suriye’deki geleceği tartışılıyor.

BLOOMBERG: "İKİ LİDER SAVAŞI BİTİRMEK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK"

ABD'li basın kuruluşu Bloomberg, iki liderin görüşmesinde pek çok konuda görüş birliğine varıldığını aktarırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın Ukrayna'da savaşı bitirmek için birlikte çalışma konusunda aynı görüşte olduğunu okuyucularına iletti. Erdoğan'ın Trump'ı Türkiye'ye davet ettiğini belirten Bloomberg, Cumhurbaşkanı'nın da Washington'a bir ziyaret gerçekleştirebileceği bilgisini verdi.

EL CEZİRE: "ERDOĞAN, SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAKTA KARARLI"

Katarlı haber ajansı El Cezire, görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın komşu Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruma ve kalıcı istikrarı sağlama konusundaki kararlılığını yinelediğini ifade etti. Trump ile Erdoğan'ın görüşmede Ukrayna konusunda görüş birliğine vardığını kaydeden El Cezire, iki liderin yakın zamanda Türkiye ya da ABD'de bir araya geleceğini belirterek iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin daha da gelişeceği tahminini yaptı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İ. Keskin

Fransa'ya giden, Amerika ile anlaşan Türkiye' den uzaklaşmış demektir. Artık Suriye'de olmadık şeyler bekleyelim. Zira yakında bir sürü 'yok hükmünde' lerimiz olabilir.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23