• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Açlık nedir?

Yeniakit Publisher
2014-07-10 15:50:00 - 2014-07-10 15:53:17
Açlık nedir?

Uluslararası bir kuruluş olan Gıda ve Tarım Örgütünün (GTÖ) son istatistiklerine göre dünyada halen 842 milyon açlık çeken insan var ve bunların %98’i gelişmekte olan ülkelerdedir.

Açlık ve kötü beslenme yönünden en çok risk altında olanlar çocuklar ve annelerdir. Gelişmekte olan ülkelerdeki yaklaşık 146 milyon çocuk –akut ve kronik açlık sonucu- normalin altında ağırlığa sahiptir.

Her yıl 7 milyon çocuk beş yaşına varmadan ölmektedir ve bu ölümlerin üçte birinden açlık ya da kötü beslenme sorumludur. Annelerdeki gebelik öncesi ve esnasındaki açlık ya da yetersiz beslenme nedeniyle her yıl 17 milyon kadar çocuk, normalin altında kilo ile doğmakta, bu da yaşama şanslarını azaltmaktadır.

Dünyadaki toplam gıda üretiminin üçte biri yani 1.3 milyar tonu tüketilmeden atılmakta, yani heba olmaktadır. Her 8 dünya vatandaşından birisi aç yaşarken her 3 birim yiyecekten birisinin tüketilmeden atılması ciddi bir çelişki, önemli bir insanlık sorunudur.

2013 verilerinde 186 ülke içerisinde insani kalkınma endeksine göre son sırada yer alan Nijer'de 5 yaş altı çocuk ölüm hızı ,4 ile dünya ortalamasının çok üzerindedir. Anne sağlığının da büyük tehdit altında olduğu ülkede her 100.000 canlı doğumda 590 anne ölmektedir. Tahminlere göre yaklaşık 2.5 milyon insan temel besin maddelerine ulaşamamakta olup, çocukların %42’si gıda yetersizliği ile karşı karşıyadır.

Yeryüzü Doktorları Beslenme Sağlığı Projesi

Yeryüzü Doktorları, Somali ve Nijer gibi kuraklık, iç karışıklıklar ve politik düzensizlik sebebi ile açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalmış bölgelerde kurduğu beslenme sağlığı merkezlerinde, gıda yetersizliği tespit edilen çocuklara tıbbi gıdalar dağıtmakta ve periyodik şekilde gelişimlerini izlemektedir.

Yeryüzü Doktorları’nın açtığı beslenme sağlığı merkezlerinde, gerçekleştirilen muayeneler sonrasında beslenme bozukluğu tespit edilen bebekler için bir beslenme programı düzenlenmekte, UNICEF işbirliği ile dağıtılan hazır tıbbi gıdalarla anne ve bebeklerin tedavileri sağlanmaktadır.

Bu program çerçevesinde ağır beslenme bozukluklarını tedavi etmek üzere ücretsiz tıbbi mamaların dağıtıldığı Somali’de 3, Nijer’de 1 Beslenme Sağlığı Merkezi açılmıştır.Açılan 4 farklı merkezde 60.586 beslenme bozukluğu tedavisi gerçekleştirilmiş olup, 9800 kişi ağır beslenme bozukluğu programına alınmıştır.

  • Şifa Hodan Sağlık ve Beslenme Merkezi - Somali
  • Şifa Lafole Sağlık ve Beslenme Merkezi - Somali
  • Şifa Yaqshid Sağlık ve Beslenme Merkezi - Somali
  • KoriaHaoussa Sağlık ve Beslenme Merkezi - Nijer

Merkezlerde Afrika’da çok yaygın olan sıtma hastalığından anne ve çocuklarını korumak için hayat kurtaran ilaçlı cibinlikler dağıtılıyor. Bu cibinlikler sayesinde sıtmadan ölen anne ve bebek sayısı gün geçtikçe azalıyor.

Yeryüzü Doktorları; Beslenme Merkezlerine ek olarak az gelişmiş ülkelerde anne ve çocuk sağlığının iyileştirilmesi, 5 yaş altı ölüm oranının azaltılması, doğum yapmış ve emziren annelerin sağlık kontrollerinin yapılması gibi, Kadın, Anne-Çocuk Sağlığı hizmetleri vermek üzere programlar gerçekleştirmektedir. Bu program çerçevesinde Yeryüzü Doktorları Anne ve Çocuk Sağlığı Merkezleri açmakta, bu merkezlerde, beslenme bozuklukları tedavi edilen anne ve çocuklara temel sağlık hizmetleri verilmektedir. Merkezlerde; doktor, hemşire, ebe, beslenme uzmanı ve toplum sağlığı çalışanlarından oluşan ekipler görevlendirilmektedir.

Yeryüzü Doktorları; ‘tedaviye ulaşamayan insan kalmayıncaya dek’ ilkesiyle çıktığı bu yolda, temel sağlık hizmetlerinden yoksun daha birçok coğrafyaya kaynakları doğrultusunda Anne Çocuk ve Beslenme Sağlığı Merkezi açmayı planlıyor.

Bebekler Açlığa Dayanamaz!

Ramazan yardımlarınızla Beslenme Merkezlerimizdeki anne ve bebekleri açlıktan kurtaralım.

1 bebeğin 100 günlük tıbbi beslenme bedeli 90 TL. Mama yaz 6612’ye yolla 1 bebeği 5 gün besle.

Ayrıntılar ve online bağış: beslenme.yyd.org.tr

Yeryüzü Doktorları Gıda Yardımları Projesi

Yeryüzü Doktorları beslenme yetersizliğinden doğan tıbbi sorunların önlenmesi için gerçekleştirdiği bu program kapsamında sağlık hizmeti sunduğu Somali, Nijer, Kenya gibi yoksul ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine yerel paydaşlarla “Temel Gıda Destek Paketleri” dağıtmakta, bölge insanının kuru gıda, et, yağ,  şeker, pirinç gibi ihtiyaçlarını karşılamaktadır. 

1 “Temel Gıda Destek Paketi” maliyeti 70 TL’dir

Geçmişte Yapılan Gıda Yardımları

3 Ağustos - 23 Ekim 2011 tarihleri arasında Kenya Dadaab içindeki Ifo mülteci kampında 60 bin kişiye sıcak yemek dağıtıldı. 1 Kasım 2011’de 665 kuru gıda paketi, Kenya Dadaabkompleksi içindeki Labagassella ve Dagahaley kamplarında yaşayan ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere dağıtıldı. Toplam 3990 kişi bu paketlerden yararlandı. Bölgedeki mülteci akışı önemli ölçüde yavaşladığından ötürü daha fazla yardıma muhtaç bölgelere ulaşma adına projeye son verildi.

Kasım 2011’de 1.000 paket kuru gıda 6.000 insanın ihtiyacını karşılamak için Somali Mogadişu’da dağıtıldı. Yeryüzü Doktorları tarafından Somali’ye gönderilen kuru gıda miktarı toplam 50 tona ulaştı.

Yeryüzü Doktorları Nisan 2012’de, yerel paydaşlarından da operasyon desteği alarak Nijer’in Goulbi bölgesine bir gıda yardımı süreci yürüttü. Bölgede yaşayan halk arasından özenle seçilen en müşkül durumdaki 280 aileye Afrika kıtasında temel gıda sınıfında olan besin maddelerinden oluşturulmuş 50 kg’lık paketler dağıtıldı. Ağustos 2012’de ise Ramazan ayı boyunca KoriaHaoussa bölgesinde 120 fakir aileye gıda yardımında bulunuldu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23