• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Vehbi Kara
Vehbi Kara
TÜM YAZILARI

Ayasofya Yeniden Camii Oluyor

03 Nisan 2019
A


Vehbi Kara İletişim: [email protected]

Sağduyu hâkim geldi ve Ayasofya’nın yeniden camii olarak açılacağı bizzat Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. Yıllardır bu konuda vermiş olduğumuz emeğin karşılığını görmek çok güzel duygu. Bunu ifade etmekte güçlük çekiyorum.

Eğer bu karar verilmese idi yerel seçimlerde çok büyük bir yenilgi söz konusu olabilirdi. (Bu yazı seçimden bir hafta önce kaleme alınıp öyle gönderilmiştir. Yurt dışında bu şekilde tahmin yürütüp öngörüde bulunuyorum)

Peki, Ayasofya neden önemlidir? Bu konu üzerinde tekrar durmakta yarar vardır.

Ayasofya Camii, İstanbul’un fethinin sembolüdür. 500 Yıldan fazla Halifeliğe başkentlik yapmıştır. İstanbul’un İslam beldesi olduğunun en büyük delillerinden bir tanesidir.

Ayasofya aynı zamanda ecdad yadigarıdır. İstanbul’un Hıristiyanlardan İslâmiyet 'e devir ve tesliminin bir abidesidir. Kıyamete kadar Allah’ın izni ile camii olarak kalacak ve bu vatanın özellikle de İstanbul’un İslam aleminin merkezi olduğunu tüm dünyaya gösterecektir.

Ayasofya’nın mimarisi dahi önemlidir. Tevhide işaret olmuştur. Tek kubbeli yapısı ile İslam ve Osmanlı mimarisine örnek olmuş Allah’ın tek ve bir olduğunu bu şekli ile görüntüsü ile  ifade etmektedir.

Hıristiyanlığın teslis yani üçlü tanrı inancı İslam’ın tevhid akidesi karşısında devamlı olarak gerilemiştir. Bugün Hıristiyanlar çoklukla Müslüman oluyorsa bunun en önemli sebebi; tanrı olarak kabul ettikleri şeylerin birbirleri ile çatışacağı düşüncesidir. Kuran’da bu durum: “Eğer Allah’tan başka ilahlar olsaydı dünya fesada girerdi” ayeti ile izah edilmiştir.

Ayasofya’nın müze yerine aslî vazifesi olan ibadet mekânı olması bütün inanç sahiplerinin ortak dileğidir. Hatta buna taraftar olacak önemli bir Hıristiyan kesim dahi mevcuttur.

Eğer Türkiye Cumhuriyeti olarak bağımsız ve egemen bir devlet olduğumuzu iddia ediyorsak, Ayasofya’yı 500 yıllık eski haline dönüştürmek zorundayız. Aksi takdirde ne halkımıza ne de dünyaya karşı bunu ispatlayamayız. Çünkü Batılı güçlerin dayatması ile hem hilafet kaldırılmış hem de Ayasofya puthaneye çevrilmiştir. Bunu aklı başında hiçbir Müslüman’ın kabul etmesi ve sindirmesi düşünülemez.

Erdoğan’ın gündeme getirdiği Ayasofya'nın cami-müze olarak birlikte kullanılması geç olarak alınmış bir karar olsa da bazı mahsurları bulunmaktadır. Bunlara da bir parça değinmek gerekiyor:

Öncelikle yukarıda mimariden yola çıkarak arz ettiğimiz üzere İslam dininin temel taşı olan tevhid akidesi buna manidir. Nasıl ki Sultanahmet Camiine saygı ve tesettüre bürünerek turistler girebiliyorlar aynı şekilde bir ibadet mahalli olan Ayasofya camiine de bu şekilde girilmelidir.

Tevhid inancında "Allah’tan başka hiç bir şeye ve kişiye hakikî tesir edici bir kuvvet ve kudsiyet verilemez”. Müslümanlar bunu ibadet ederken “Lailahe İllallah” tevhid kelimesi ile ile dile getirmektedirler. Halbuki Ayasofya içindeki heykel ve resimler, ibadet edilme vasıfları olmasa da, bu yönüyle tevhid ilkesine tamamen ters düşmektedir.

Bu nedenle cami-müze birlikteliği, makul bir çözüm değildir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir cami yoktur ve kabul edilemez. Dolayısıyla Ayasofya, "puthane" vasfından tamamen kurtarılmalı ve putlardan temizlenmelidir. Fethin sembolü bu camii, eskiden olduğu şekline çevrilmelidir. Zira bu kutsal mekân Fatih Sultan Mehmet Han’ın bize emanetidir. İslâmiyet’in ve milletimizin şeref, haysiyet ve izzeti, buna bağlıdır.

Ayrıca müze olarak birlikte kullanılması halkımız ve İslam toplumları nazarında İslâmiyet’e ihanetin ve Batı dünyasına esir oluşumuzun bir göstergesi olmaya devam edecektir.  Geçmişte yapılan benzeri icraatlar özellikle batılı güçler tarafından kendi meclislerinde apaçık dile getirilmiştir. İşte sırf bu yüzden bile camii olarak hiç bir şüpheye yer vermeyecek şekilde tekrar açılmak zorunluluğu vardır.

Halkımızın önemli bir kesimi “Ne zaman ki Ayasofya açılır, artık yabancı esaretinden kurtulmuş, bağımsız bir Türkiye olduğumuz anlaşılır” demektedir. Ben de bu şekilde düşünenlerden birisiyim. 

Ayasofya’nın yeniden cami olarak açılmasıyla, artık birilerinin sözüyle hareket etmeyen bağımsız bir Türkiye olarak rüştünü ispat etmiş olacaktır, vesselam…

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23