• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Vehbi Kara
Vehbi Kara
TÜM YAZILARI

28 Şubat Darbecileri Müebbet Yediği Halde Tutuklanmadı

23 Nisan 2018
A


Vehbi Kara İletişim: [email protected]

Benimde müdahil olduğum 28 Şubat 1997 darbe davası nihayet sonuçlandı ve 21 sanığa müebbet hapis cezası verildi. Fakat sanıklar tutuklanmadığı için sonuca sevinemedim bile. Zira 28 Şubat davasında çıkan karar bu sürecin bir “darbe” olduğunu tescil etmiş fakat müebbet hapis cezası alan generaller tutuklanmamıştır. Böylesine bir garabetin hukuk tarihinde emsali yoktur.

Şimdi aradan 21 yıl geçtikten sonra bu kararı kısaca ele alıp değerlendirelim:

  1. Artık kimse bu sürecin darbe olmadığı iddiasında bulunamaz. Müebbet hapis cezaları ise sürecin katıksız bir darbe olduğunu tarih önünde tescil emiştir. 
  2. Darbe gerekçesiyle generaller hakkında birkaç aylık hapis cezası verilmesi bile 28 Şubatçıların mahkûm edilmesi açısından anlamlıdır.
  3. Mahkemenin verdiği karar tutuklama olmaması nedeni ile halkımızın vicdanında karşılığını bulmamıştır.
  4. 15 Temmuz şüphelileri bile tutuklu yargılanırken müebbet cezası alan darbe mahkûmlarınıntutuklanmaması yargının içine düştüğü feci durumu yansıtmaktadır.  
    Müebbet cezası verildiği halde mahkûmlar hallerinden memnun durumdadır. Hiç utanmadan korumalar eşliğinde makam araçlarına binip lojmanlarına dönmüşlerdir.
  5. Ülkemizi yaptıkları yolsuzluklarla kasıp kavuran darbeciler sayısız banklayı hortumlayıp soyduğu halde sadece 21 kişiye ceza verilmiştir. 15 Temmuz darbe girişimine karşı binlerce şüpheli hakkında müeyyide uygulanırken millete kan kusturmuş 28 Şubat sürecinin sorumlusunun 21 kişiye indirilmiş olması kabul edilemez.
  6. Ulusal ve uluslararası boyutu olan dehşetli bir darbe 103 sanıkla başlamış 21 ceza ile sonuçlanmıştır.Kararda darbenin sivil ayağından, medya ayağından ve uluslararası boyutundan hiç bahsedilmemektedir.
  7. Böyle bir darbenin sivil ayağı için söylenen “Beşli çete” hakkında hiçbir ceza verilmemiştir. Hâlbuki bizzat sürecin sorumlularının itirafları kayıt altındadır.
    Sürecin sadece medya manşetlerine göz gezdirilmiş olsa dahi kimin bu darbeci zihniyete nasıl bir destek verdiği gün gibi açıktır.
  8. 28 Şubat sürecine destek verenlerin sorumluluğu 15 Temmuz teşebbüsüne destekten yargılanan ve haklarında müebbet ceza verilen gazetecilerin ve yazarların sorumluluğundan daha az değildir. Ama kararda buna hiç atıf yoktur.
  9. 15 Temmuz başarısız bir darbe teşebbüsüdür ama uluslararası boyutu açıkça tartışılmaktadır. 28 Şubat darbesinin NATO, ABD, İsrail ve Batı dünyası ile ilişkisinden söz edilmemiştir.Ortadoğu’da dilediği gibi at oynatamayacağını gören ABD ve keyfince siyaset yapamayacağını anlayan İsrail, darbenin neresindedir en azından buna işaret edilmesi gerekirdi.
  10. Karar ne mağdurların yüreğine su serpmediği gibi mahkûmları da üzmemiştir. Balyozdaki gibi bir süreç yaşanacağı ümidine kapılmışlardır. 28 Şubat mağduru milyonlar hala şikâyetçimahkûmlarsa hallerinden memnundur.

Bundan sonra gözümüz Yargıtay’da olacaktır. Ümidimiz odur ki darbede rol almış diğer suçlular yaptıkları hıyanetin bedelini öderler. Çünkü halkın dış güçlere karşı milletimizi korumak için verdiği silahları tankları bizzat milletimize doğrultup ABD’ye köpeklik yapmışlardır.

Bundan sonra yapılması gereken öncelikli işlerden bir tanesi hükümetin darbe mağdurlarıyla helalleşmesi ve tazminatlarının verilmesidir. Yok, vermez ise ruz-i mahşerde bunun hesabını zaten verecekler. 21 Yıl geçtiği halde hala mağduriyetlerin giderilmemesi devlet yöneticileri açısından utanç verici bir durumdur. Hazır seçime giderken bunu unutmamalı, vesselam…

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23