• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

‘Brexit’ Londra siyasetini sert biçimde sarıyor

02 Ocak 2019
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

Brexit anlaşmazlığı Londra’da siyasi kaosa yol açtı. 

Bu kaos Başbakan Theresa May’in güven oyu almasıyla kısmen aşılmış oldu.

Bir sonraki genel seçimde aday olmayacağını ve parti liderliğini de bırakacağını açıklayan İngiltere Başbakanı Theresa May, Muhafazakâr Parti parlamento grubundaki güven oylamasını kazandı. 

İngiltere Başbakanı Theresa May, milletvekilleri arasındaki güven oylamasını 117’ye karşı 200 oyla kazandı. May’in partinin 317 milletvekilinden oluşan parlamento grubunun katıldığı oylamada çoğunluğu bulamaması halinde istifa etmesi gerekecekti. 

Bu durum, siyasi istikrarsızlığa dönüşeceği endişesinden hareketle Başbakan düşürülmedi. 

 Kazandığı kısmi zafer sayılsa da Başbakan Theresa May ile partisi arasındaki anlaşmazlığın sona erdiği anlamına gelmez.

Çünkü  sorun hâlâ masadadır ve  Başbakan Theresa May’e destek verenlerin bu desteği, parlamento  oylamasında da devam edeceği anlamına gelmiyor.

Londra’daki tansiyonun böylesine yükselmiş olması karşısında parlamentodaki oylamada uzlaşma sağlanması kolay olmayacak. 

EN BÜYÜK SORUN, İRLANDA VE 

KUZEY İRLANDA SINIRI 

Başbakan T. May, aleyhte bir sonuç çıkacağı endişesiyle parlamentodaki oylamayı erteledi. Ayrılığı kolaylaştırıcı ve parlamentodan onaylanması için ayrılık tazminatı için Brüksel’e Brexit anlaşmasına ek maddeler ilave edilmesini öneriyor.

Ancak AB, anlaşmada esaslı değişiklik yapılmasına izin vermeyeceğini ilan etti. 

Brüksel, AB’den ayrılığın ağır bedelleri olduğunu göstermek için Başbakan May’in ek taleplerine kapalı olduklarını belirterek, “kötü bir çözümden iyi sonuç alınamayacak”  görüşünde ise ısrarlı. 

Brexit sonrası zararı asgariye indirme arayışları ise sürüyor. 

“Üzerinde güneş batmayan bir imparatorluk” kibir ve kuruntusu ile AB’ye meydan okuyuşun kötü sonuçlar getireceği ise hiç hesap edilmemiş. 

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması parlamentoda onaylanır ise önündeki en önemli pürüzün İrlandalılar arasındaki sınırın geleceği olacak.

Britanya’ya bağlı olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınırın gelecekteki statüsü oluşturacak. AB’nin önerdiği çözüm formülü, taraflar arasındaki kapsamlı ticaret anlaşmasıyla ilgili görüşmelerden sonuç alınamadığı takdirde sınır kontrollerinin yeniden yürürlüğü sokulmamasını öngörüyor.

İngiltere bu çıkmazı aşabilmek için bir erken seçime ya da ikinci referanduma gidebileceği  bile konuşuluyor.

Bu süreçte Brüksel’in yapabileceği tek şeyin sabır ve soğukkanlılıkla beklemek olacak. 

SİYASİ İSTİKRARSIZLIĞA DOĞRU

Britanya’nın AB’den ayrılışı Brexit’in hem siyasi istikrarsızlığa hem de büyük ekonomik kayıplara sebep olacağı endişesi AB taraftarlarını güçlendirdi.

Ulusal Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (NIESR), May hükümetinin AB ile üzerinde anlaştığı Brexit anlaşmasının Britanya’ya 2030 yılına kadar 100 milyar Pound Sterlin (GBP) maliyet oluşturacağını bildirdi. 

Mart 2019’da AB’den ayrılma ve bir serbest ticaret anlaşması olmadan Aralık 2020’de sona erecek geçiş dönemi tercihinin ticaret ve yatırımlarda büyük azalışa yol açacağı öngörülüyor.

AB’den ayrılmanın ilk 10 yılında Birleşik Krallık ile AB arasında toplam ticaretin yüzde 46 azalacağı tahmin ediliyor. 

Britanya ile AB arasında belirsizlikler dönemi başlamış olduğu gibi siyasi uzlaşma yerine siyasi istikrarsızlık ve ekonomik kayıplardan kaynaklanan kaos olacak korkusu yaşanıyor. 

Brexit fiyaskosu, İtalya gibi AB’den ayrılmayı düşünen üyeler için bir ibret vakası. 

Sizin anlayacağınız, herkesi tatmin edecek bir uzlaşma sağlanamazsa “AB’de kal” diyenlerle “AB’den ayrıl” kampanyası düzenleyen iki cepheyi kavgalı bir süreç bekliyor.

Çünkü, hâlâ cevabını bulamayan sorular var ve belirsizlikler süreci olumsuz yönde etkiliyor. Mali kayıplar ise, ‘Brexit’in en çok düşündüren kısmı…

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23