--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

Ezansız Semtler

Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
11

Ezansız Semtler

HÜSEYİN ÖZTÜRK

Aşağıda paylaşacağım yazı, Yahya Kemal’in, geçmişten bugüne Müslüman tarihimizi anlatan yazılarından birisidir.

Her fırsatta okunması ve şahsımız, ailemiz, işimiz, çevremiz ile amentümüzün ne kadarının kapitalizmin seline kapılıp kapılmadığına bakarak okumalı.

Bugün ezansız semt yok gibi ama yine de nefislerimizle bir yüzleşme olsun.

“Ezansız Semtler

Kendi kendime diyorum ki: Şişli, Kadıköyü, Moda gibi semtlerde doğan, büyüyen, oynayan Türk çocukları milliyetlerinden tam bir derecede nasip alabiliyorlar mı? O semtlerde ki minareler görülmez, ezanlar işitilmez, ramazan ve kandil günleri hissedilmez. Çocuklar Müslümanlığın çocukluk rüyasını nasıl görürler?
    İşte bu rüya, çocukluk dediğimiz bu Müslüman rüyasıdır ki bizi henüz bir millet hâlinde tutuyor. Bugünkü Türk babaları havası ve toprağı Müslümanlık rüyası ile dolu semtlerde doğdular, doğarken kulaklarına ezan okundu, evlerinin odalarında namaza durmuş ihtiyar nineler gördüler.

Mübarek günlerin akşamları bir minderin köşesinden okunan Kur’ân’ın sesini işittiler, bir raf üzerinde duran Kitâbullâh’ı indirdiler, küçücük elleriyle açtılar, gül yağı gibi bir ruh olan sarı sahifelerini kokladılar.

İlk ders olarak besmeleyi öğrendiler; kandil günlerinin kandilleri yanarken, ramazanların, bayramların topları atılırken sevindiler. Bayram namazlarına babalarının yanında gittiler, camiler içinde şafak sökerken Tekbirleri dinlediler, dinin böyle bir merhalesinden geçtiler, hayata girdiler. Türk oldular.

Bugünün çocukları büyük bir ekseriyetle yine Müslüman semtlerde doğuyorlar, büyüyorlar, eskisi kadar derin bir tahassüs ile değilse bile yine Müslümanlığı hissediyorlar.

Fakat fazla medenîleşen üst tabakanın çocukları ezansız yeni semtlerde alafranga terbiye ile yetişirken Türk çocukluğunun en güzel rüyasını göremiyorlar.

Bu çocukların sütü çok temiz, hilkatleri çok metin olmalı ki ileride alafranga hayat Türklüğü büsbütün sardıktan sonra milliyetlerine bağlı kalabilsinler, yoksa ne muhit, ne yeni yaşayış, ne semt, hiçbir şey bu yavrulara Türklüğü hissettiremez.

Ah! Büyük cetlerimiz! Onlar da Galata, Beyoğlu gibi Frenk semtlerinde yerleşirlerdi, fakat yerleştikleri mahallede Müslümanlığın nuru belirir, beş vakitte ezan işitilir, asmalı minare, gölgeli mescid peyda olur, sokak köşesinde bir türbenin kandili uyanır, hâsılı o toprağın o köşesi imana gelirdi.

Beyoğlu’nu ve Galata’yı saran yeni yapıların yığını arasında o mescidlerden ve o türbelerden bir ikisi kaldı da (gördük ki) cetlerimiz o kefere Frenk mahallelerinin toprağına böyle nüfuz ederlerdi”. 

Ezcümle:

“Ezansız Semtler” bir hayli uzun ama özellikle burada bitirdim. Şunun için:

Beyoğlu Galata’daki Bereketzade Ali Efendi Camii, fetihten sonraki ilk camidir.

Burada 30 yıl irşat hizmetinde bulunan Kasım Yağcıoğlu hocamız vardı. Pazar günü vefat etti.

Anadolu’dan okumaya gelen 20 bine yakın üniversite talebesine yıllardır burs sağlıyordu ve daha nice hayır hizmetleri vardı. Kasım hocalara çok ihtiyacımız var.

Ruhu için el-Fatiha.

Yorumlar

(11)

Yorum yazın

0/1000

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

MÜSLÜM

14 Mart 2025 22:07

Bu çağda namaz kılmaz isteyenler saat,telefonlarda alarmı kurarak namaz vakitlerinde gidebilirler.Sabahın erken saatlerinde insanı yataktan hoplatacak şekilde ses ayarını açmak doğru değil.Eskiden imamlar minareden ezan okurken bir manevi hazzı vardı.Şimdi ise gerçekten rahatsızlık veriyor.

Ezanın

14 Mart 2025 11:44

Amacı namaz vaktini bildirmek değil mi? Bugün artık herkesin saati, cep telefonu var. Buna rağmen ezan sesi duymadım o yüzden namaza gidemedim diyen bahanecidir. Zaten ezan okunan semtlerde camilere giderseniz durumu anlarsınız.

Baheneciler

14 Mart 2025 16:35

beğenmemiş yorumu

Ali

14 Mart 2025 10:21

Yahya Kemal islami bir konu için verilece iyi bir örnek değildir.Nedeni için Madrit büyükelçiliği dönemindeki ilişkilerine ve yaşam tarzına bakmak yeterlidir. İllaki örnek verilcekse kafiye kullanımındaki ustalığı için şairliği olabilir...

CHP li semtler diyebiliriz

14 Mart 2025 09:51

neredeyse çoğunluğu sesleri kıstırıyorlar rahatsız oldukları için kardeşime Büyükçekmeceye gitmiştim burada hiç ezan okunmaz mı dedim ben bir haftaya yakındır hiç duymadım dediler ki abla CHP liler şikayetçi olmuş sesi kıstırmışlar o yüzden duyulmuyor Atatürk mahallesinde oturuyorlar velhasıl nerede CHP li baskınsa orada ezan sesi duyamazsınız şikayet edip baskın geliyorlar

Rahman

14 Mart 2025 17:45

Ezani mi kapattirmislar?

Okur

15 Mart 2025 00:14

CHPli semtler... Nasıl bu kadar kolay bir şekilde YALAN söyleyebiliyorsunuz!!!!!

MUZAFFER..

14 Mart 2025 06:29

ALLAH C.C RAHMET EYLEYE, SAYDIĞIN YERLERDE, HAŞA ALLAH C.C İNAN MAYANLAR DOLU DUR, ÜSTÜN IRK BEYAZ LAR OLDUKLARI İÇİN DİR......MEZARDA ? UYANIRLAR.......

Okur

15 Mart 2025 00:14

Sen uuyanıp gelmişsin demi 

Ezanlı semtler

14 Mart 2025 06:03

Ezanlı semtlerdeki kurumlarda dönen dolaplardan Allah hesap soracaktır

Şeref

14 Mart 2025 05:54

Takva ister takva..

Hüseyin Öztürk Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle