• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hasan Aksay
Hasan Aksay
TÜM YAZILARI

Sömürgecilik ve zulüm

31 Ocak 2023
A


Hasan Aksay İletişim: ,

 

“Boş yere, tecrübe edilmiş olaylarla zamanı kaybetmeyelim. Daha öncekilerin tecrübelerinden yararlanarak, hayatımızı daha iyi yönlendirelim” (John Davidson)

Kuşlar, kuzular, ceylanlar, filler aslanlar, kendi soylarıyla sürüler halinde dolaşıyorlar. Ne gariptir ki akıl vicdan ve iradeyle yaratılmış ve iyilikle sorumlu kılınmış yüce değerler sahibi insanoğlu, birbirini öldürüyor. Dünya korona ile büyük bir felaket yaşadı. Bu felaketin büyüklüğüne rağmen, cihan harbiyle mukayese edildiği zaman küçük kalıyor. Oysa bütün dünyadaki can kaybı, dördüncü senesinde, yarım asır içindeki iki cihan harbinin doğurduğu felaketin onda birinden azdı. Suriye’de Devlet Başkanı Esat milletiyle savaşıyor. Filistin, Irak Lübnan bütün bölge harap oldu. Vatan sahibi insanlar sürgün hayatı yaşıyor.

 20. asırda iki cihan harbi yaşandı. Sanayi devriminin imkânlarıyla Avrupa devletleri, silahsız ülkeleri işgal ederek, öyle sömürdüler ki, sadece birkaç kamyonluk lastik hammaddesi için, Amazon bataklıklarında otuz bin putumayolu hayatını kaybetti. Teknoloji ilerliyor. Refah artıyor. Fakat insani yüceliğini kaybetme bahtsızlıkları da yaşanıyor. Açlar daha da aç kalıyor. Terörist ve darbeci hainler besleniyor. Medeniyet merkezleri sığınmacı üretiyor. İnsanlar çıkarları için, terörist patronuna köle olup adam öldürüyor da, iyiliğe güç olamıyor. Yüce değerlerle yaşamak, dost ve kardeş olmak, iyilikle yaşamak için yaratılan insan, kötülükte yarışıyor. Teknolojiyle eriştiği gücüne esir düşen insan, insani yüceliğini kaybediyor. 

Elbette tek taraflı bir yükseliş olmadığı gibi tek taraflı bir kaybediş de yoktur. Irmağın suyu kirlenirse, balık ölür. Balıkların ölümü sudan değil. İnsanın kirletmesindendir. Atasözümüz, “Şu ölen ne yaptı ki; bu öldüren de öldürdü?” diyor. Bir kötülük gördüğümüz zaman mesele, önce kendi sorumluluğumuzu düşünebilmektedir. Bu iyiliği yaşatacak kimse yoksa “Ben varım” demektir. Hiç olmazsa kendi varlığımızı, kendi kendimize söyleyebilmeliyiz. 

Sömürgecilik ve arkasından gelen iki cihan harbi, insanlık tarihinin utanç sayfalarından birisi oldu. Yaptığı kötülükleri hep maskeli olarak yaptı. İnsanlığın sahip olduğu bu güç yalan söylemeye devam ettiği için hâlâ maskesini çıkaramıyor. Çünkü terörist besleyerek, darbeler düzenleyerek Suriye’de Beşşar Esat’ın kollarında, biri şarktan, biri garptan iki güç tehdit pozlarıyla huzursuzluk vermeye devam ediyorlar. Tabii yıldırım düşmek için yakında yüksek bir yer arıyor. Onun için şair, “Herkese gitmez bela erbabı istihkak arar” der. Toplumda dengeleri özetleyen teşhis raporunun vecize olmuş ifadesi, “Milletler layık olduğu idareye kavuşur” diyor. Atasözümüz, “İyilik et ki iyilik bulasın” diyor. İstikrara kavuşunca da, yani karada işini, denizde doğal gazını, kıtaları birbirine bağlatan yolları bulunca da nankörlüğe düşmeyeceksin. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

TOPLUM/HASAN AKSAY

HER TOPLUM LAİK OLDUKLARI ŞEKİLDE YÖNETİLİR(HADİS).LAİK OLDUKLARI SİSTEMİ HALK,MİLLET(BUNA MİLLİ İRADE DENİYORMUŞ)BELİRLİYOR.BURADA HALKIN;BİLİNCİ,ARAŞTIRMASI,İRDELEMESİ,SORGULAMASI,DOĞRUYU BULMASI GİBİ KRİTER VE KISTASLAR ÖNE ÇIKIYOR.BİZDE(SEÇMEN)BU KRİTERLERİ TAŞIYAN BİLİNÇLİ SEÇMEN VARMI?VARSA NE KADARI?İDAREYE BAKIŞ AÇILARI NE?TEPKİLERİ NE?DERS ALIP,DERS VERME GÜDÜ LERİ GELİŞMİŞMİ,CEZALANDIRICI MI??VS.GİBİ KISTASLAR SONUCU;HER HALK LAİK OLDUKLARI YERE GELİR VE ÖYLE YÖNETİLİRLER.AĞLAMANIN,SIZLAMANIN FAYDASI YOKTUR.BAZILARI SİLAH İLE,BAZILARI GİZLİ HAİNLİKLERİ İLE SAVAŞIRLAR YIKIM İÇİN.SONUÇ;KENDİN ETTİN,KENDİN BULDUN!

Sömürünün iki hali

Uluslararası orijinal sömürgeye karşı küçük cihat,,,,,Yerli milli "ensest çakma sömürgeciliğe" karşı BÜYÜK CİHAT..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23