• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Yunanistan’ın Çamerya Mezalimi

22 Haziran 2022
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Birçok kişinin adını dahi duymadığı Çamerya, bugünkü Arnavutluk’un güneyi ve Yunanistan’ın kuzey batısında kalan bölgedir. Yunanistan sınırları içerisinde kalan, Yanya’dan Preveze’ye kadar uzanan topraklar Çamerya’nın bir parçasıdır. 

Osmanlı Devleti’nin Batı Türkistan’dan (Balkanlar) çekilmek zorunda bırakılması, bu bölgede yaşayan tüm halklar gibi, Çamerya Arnavutları için de çok zorlu günlerin başlangıcı oldu. 

Çamerya nüfusu, 1908’deki nüfus sayımına göre, 73 bin kişiydi. Nüfusun yüzde 92’si Arnavut, geri kalanı Yunan, Ulah ve Çingene idi. Birinci Dünya Savaşı öncesinde bölge nüfusu 120 bine yükselirken, Arnavutların oranı yüzde 84’e geriledi. Arnavutların yüzde 80’i Müslüman, geri kalanı Ortodoks idi. 

Bölgenin nüfus dengesini kendi lehine değiştirmek isteyen Yunanistan, yerel Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelere, Yunan, Ulah ve Çingeneleri yerleştirdi. Arnavutça yasaklandı. Yerleşim yerlerine Yunanca isimler verildi. Daha sonra keyfi tutuklamalar başladı. Şahsi mülklere el konuldu, camiler kapatıldı.

Yunanlılar, Müslüman Arnavutları, işkence, sürgün ve soykırıma maruz bırakırken;  Arvanites (Arvanitler) olarak isimlendirdikleri Ortodoksları ise “Yunan alt kültürünün mensubu” olarak tanımlayarak, asimile etmeye çalışıyorlardı.

Uygulanan baskı politikalarından bunalan on binlerce Çamerya Arnavut’u, 1923’teki Türk-Yunan nüfus mübadelesiyle, Anadolu’ya yerleştirildiler. Bugün Ege bölgesi, İstanbul ve Antalya’da yaşayan Arnavutların birçoğu, mübadele ile gelen Çameryalı muhacirler veya onların çocuklarıdır.

Tüm kanunsuz uygulamalara rağmen bölgedeki Arnavut varlığını ortadan kaldıramayan Yunan polisi, 1941 yılında, Çam Arnavutlarının lideri Davut Hoca’yı şehit etti. 

İkinci Dünya Savaşı ve İtalyan Savaşı öncesinde ilan edilen seferberlik doğrultusunda, Arnavutlar da askere alındı. Ancak cepheye değil, amele taburlarına gönderildiler. 14 yaş ve üzerindeki tüm Arnavut erkekler, Midilli, Sakız ve Korint Toplama Kamplarına gönderildiler. 

Ardından…

Yunan İç Savaşı esnasında anti-komünist cepheyi oluşturan ve önce cumhuriyetçi, sonra kralcı çizgide yer alan Yunan Demokratik Milli Birliği-EDES’in başındaki General Napoleon Zervas, Çameryalı Arnavutlara soykırım uyguladı. 

Savunmasız sivil Arnavut kadın, yaşlı ve çocuklar, Aziz Bartalemo Günü’ne denk gelen 27 Haziran 1944’te, Yunan saldırganlar tarafından başlatılan saldırılar neticesinde, büyük bir soykırıma maruz bırakıldılar. Barbar Yunanlılar, insanların uzuvlarını kesip, parçaladılar. Hamile kadınları ve bebekleri katlettiler. İlk gün sadece Paramiti’de 600’ün üzerinde insan katledildi. Aynı şekilde Filat’ta bin 286, Gümenice bölgesinde 192, Margelliç ve Parga’da 626 kişi katledildi.

Haziran 1944’ten Mart 1945’e kadar devam eden soykırımlarda, Çamerya genelinde; 2 bin 900’ü erkek, 214’ü kadın, 96’sı çocuk olmak üzere, 3 bin 242 sivil katledildi. Katledilenlerin 32’si henüz üç yaşına bile basmamıştı.

Yunanlılar, insafsızca saldırdıkları 68 köydeki, 5 bin 800 ev ve cami de yerle bir ettiler. Barbar sürüleri, saldırdıkları köylerde bulunan 84 bin 752 kg zeytinyağı, 674 bin 344 kg buğday, 4 bin 453 koşum hayvanı ve 49 bin 435 kümes hayvanını çaldılar.

Soykırıma şahitlerinin anlattıkları, insanın kanını donduruyor.

Önce Fadil Nuriu’ya kulak verelim: “Annem ve altı aylık kız kardeşimle birlikte evdeydik. Annemin üzerine benzin dökerek ateşe verdiler. Kendinden geçti, vücudu simsiyah oldu. Annemin kafatasını görebiliyordum. Katiller beşikteki kız kardeşimi de öldürdüler. Annemin cenazesini toprağa vermemize mani oldular. Haziran sıcağında bedeni kokmaya ve kurtlanmaya başladı.” (Çameria Sorunu, Şevket Bella, Sayfa 87)

Behije Menko’nun 9 yaşındayken gördükleri, Yunan azgınlığının bir başka örneğidir: “Annemi ve 14 yaşındaki ağabeyimi astılar. Teyzemi gözlerimin önünde öldürdüler. Paramithia, üç günde, bir insan mezbahasına döndü. Topladıkları erkekleri kesip, parça parça ettiler.” (Sayfa 92)

Örnekleri çoğaltabiliriz ama bu kadarı ile yetinip, devam edelim.

Çamerya Soykırımı, 1995 yılında, Lahey’de Temsil Edilemeyen Milletler ve Halklar Örgütü gündemine getirildi. 20-26 Ocak’taki Dördüncü Genel Kurul’da: “Çamerya halkının yeniden yurtlarına dönmesi ve vatandaşlık haklarının geri verilmesi, mülklerinin iade edilmesi hakkının verilmesi, uluslararası anlaşmalardan doğan haklarının tanınması, Yunanistan’ın tarihi gerçekleri kabul etmesi, haklar ve çözümler için ciddi adımlar atılması” yönünde kararlar alındı.

Ne var ki…

Yunanistan, tarihe kara bir leke olarak kaydedilen, Çamerya soykırımını kabule yanaşmıyor. Çam Arnavutlarının yaklaşık 2.5 milyar dolar değerindeki mal varlıklarını da iade etmiyor.

Tam aksine, Yunan toplumundaki, Arnavut düşmanlığı halen tazeliğini koruyor. Yunanistan’da yaşayan yaklaşık 100 bin Çam Arnavut’u ve 300-400 bin Arnavut göçmen, Atina yönetiminin baskı ve yıldırma politikaları altında yaşamlarını sürdürüyor. Birçoğu Müslüman kökenli olan bu Arnavutlar, asimilasyon politikaları neticesinde Ortodokslaştırılmışlardır.

Arnavutluk Halk Meclisi, 30 Haziran 1994 tarihinde oy birliği ile kabul edilen bir yasa tasarısıyla, 27 Haziran “Çamerya Soykırımını Anma Günü” olarak kabul etti. Çam Arnavutları, her sene 27 Haziran’da Yunanistan sınırına kadar yürüyerek, bir gün mutlaka anavatanlarına döneceklerine olan inançlarını tazeliyorlar.

Çam Arnavutları: İntikam değil, adalet; kan değil, vatandaşlık hakkı; ırkçılık değil, anavatanlarında özgürce yaşamak istiyorlar.

Ne dersiniz, istedikleri, çok şey mi?

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Sahin

Tek canimi sıkan bu barbarlarin yaptiklari hep yanlarina kâr kaliyor katliam yapmayada turistik seyahate gider gibi rahat ve konfor icinde gitmeleri bir de anadoluda turklete yaptiklari mezalimi yaz insanin akli dengesi bozuluyor bunlar insan olamaz ama kafir ayni iste bosna ve diger yerler onlar sadece gucten anlar

Kosovali Arnavut

Ayhan kardesim yunan kafirinin yaptiklarını her sene anlatiyon. Senden baska Türkiyede bunu konusan yok. Kosovali Arnavut olarak Allah razi olsun diyom.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23