Kosova’da neler oluyor?
Kosova’da neler oluyor?
AYHAN DEMİR
Kosova Parlamentosu, tam 45 denemenin ardından, ülkenin yeni cumhurbaşkanını belirleyemeyince; 7 Haziran 2026’da Olağanüstü Genel Seçimler için, sandık başına gitmekten başka bir çare kalmadı.
Albin Kurti liderliğindeki Kendin Karar Al Hareketi-LVV, bu seçime Guxo, Alternatif (Alternativa) ve Arnavut Hristiyan Demokratik Partisi-PSHDK ile koalisyon yaparak gidiyor. İktidar partisi, seçim kampanyasını istikrar ve muhalefeti halka şikâyet üzerine kurgulamış durumda.
Yeri gelmişken: Guxo, Ocak 2021’de eski Cumhurbaşkanı Vjosa OSMANI tarafından kurulan merkez sağ kökenli siyasilerden oluşuyor. Fakat OSMANI, artık Guxo ile birlikte hareket etmiyor.
Bedri HAMZA liderliğindeki Kosova Demokratik Partisi-PDK, milletvekili aday listelerinin yarısını yenileyerek Kosova halkından destek almayı planlıyor. Ancak Kosova halkı, parlamentoda uzlaşmaz tutum sergileyen ve krizleri tetikleyen ana muhalefet konumundaki PDK’nın “ülkenin mevcut kriz ve durgunluktan ancak birlik ve ortak katkıyla çıkabileceği” yönündeki söylemlerini samimi bulmuyor.
Kosova’nın en eski partisi olan Lumir ABDIXHIKU liderliğindeki Kosova Demokratik Birliği-LDK, altı yıl önce bu partiden ayrılan ve parti yöneticilerine söylemediğini bırakmayan, eski Cumhurbaşkanı Vjosa OSMANI ile koalisyon yapma kararı aldı. LDK aday listesinin birinci ismi Vjosa OSMANI ve ikinci ismi Lumir ABDIXHIKU, vatandaşlarla doğrudan iletişim kurmayı amaçlayan “Haydi Konuşalım (Hajde Folim)” adlı yeni bir propaganda taktiği başlattı. Ancak herhangi bir partisi olmayan Osmani’nin LDK lideriyle restoran ve kafelerde buluşarak gerçekleştirdiği bu işbirliğinin halkta pek bir karşılığı olacağını düşünmüyorum. Çünkü Kosova halkı, asıl konuşma yeri olan ülke parlamentosunda bunu yapamayanların bu söylemini samimiyetsiz buluyor. Kosova halkı, muhalefetten konuşma değil, sorunlara çözüm olacak icraatlar bekliyor.
Eski Başbakan Ramush HARADINAJ liderliğindeki bir diğer muhalefet partisi Kosova’nın Geleceği İçin İttifak-AAK ise bu seçimlere tek başına katılıyor. Ancak Kosova’nın geleceğini seçim sarmalına hapsederek kâbusa çevirmeye çalışanlar arasında yer alan AAK’nın “Kosova rüyasını gerçeğe dönüştürmek için ortak yolculuk” söylemi de oldukça samimiyetsiz. “Neden Müslüman olduğunu bilmeyen” HARADINAJ’ın, kahir ekseriyeti Müslümanlardan oluşan, Kosovalı seçmenlerden iktidar vizesi alabilmesi oldukça düşük bir ihtimal.
Sırbistan destekli ayrılıkçı Kosovalı Sırplar, Sırp Listesi-SL ve Boşnaklar ise Vakat Koalisyonu ile bu seçime katılacaklar. Bu seçimin bir diğer koalisyonu ise Kosova’daki Aşkalilerin oluşturduğu “Birleşik Aşkaliler.”
Gelelim Türk cephesine…
Yenilikçi Türk Hareket Partisi-YTHP, Kosova Adalet Türk Partisi-KATP ve Mamuşa Halk Hareketi lideri Fikret MORİNA, bu seçimlerde yer almayacaklar. Dolayısıyla, geçen seçimde olduğu gibi, Fikrim DAMKA liderliğindeki Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTP bu seçimde de tek başına yarışacak. Ancak bu sefer Yenilikçi Türk Hareket Partisi-YTHP, bu partinin lideri Ertan SİMİTÇİ’nin yanı sıra Edin KUDE, Ramiza ÇALIŞKAN ve Cevahir KARADUMAN ile birlikte, KDTP listesinden seçime katılacaklar.
Fikrim DAMKA’nın tüm olumsuz ve nezaketsiz yaklaşımlarına rağmen Ertan SİMİTÇİ’nin Türk milletinin istikbalini önemseyen yaklaşımları sayesinde oluşan bu koalisyonun Kosova Türk toplumuna hayırlar getirmesini ve uzun ömürlü olmasını gönülden diliyorum.
KDTP aday listesindeki isimleri ve bu isimlerin sıralamasını görünce çok şey söyleme ihtiyacı duydum, duyuyorum. Ancak meydana gelen birlikteliğe bir katkı olarak, kusurları örtmek, eleştiriyi ertelemek günündeyiz. Buna rağmen aday listesinde yer alan bir isme oldukça takıldığımı söylemek zorundayım.
KDTP aday listesinde yer alan o isim: Kenan FINDIK. Listenin on altıncı sırasında yer alan bu ismi ilk kez duydum. Önce isimden, netice alamayınca fotoğraftan biraz araştırdım. Kosova Türkiye Yatırımcı Odası-KTYO Başkanı Kevork FINDIK karşıma çıktı. Biraz daha araştırınca, sosyal medya hesabındaki milletvekili aday afişinde yer alan Kevork Arek FINDIKLIYAN ismine ulaştım.
Hazır Kevork Beyin seçim afişinden bahsetmişken, o afişte yer alan slogan: “Genç İstihdam Seferberliği.” Onun hemen altında yer alan ifade ise şu şekilde: “Gençlerimize iş kapılarını açacak yerel ve uluslararası projeler.”
Gördüğüm kadarıyla, Kevork Bey, şu an 60 yaşında. Allah sağlıklı nice yıllar nasip etsin. Fakat yaşıyla, seçim afişindeki slogan pek uyumlu değil. Kendi adaylığı yerine genç bir KDTP’li adayı destekleseydi, işte o zaman, bu söylediğini samimi bulabilirdik.
Bir de şu: Anladığım kadarıyla, Kevork Bey, etnik anlamda Arnavut veya Türk değil. Kendisi ya da ailesi Kosovalı da değil. Olabilir. Ne etnik kökeniyle, ne de nereli olduğuyla ilgileniyoruz. Kosova’daki ticari işletmesi üzerinden; yani bu ülkeye yaptığı yatırımla, yani “parayla” bir vatandaşlık almış. Kosova ekonomisine bu şekilde bir katkı sağlamış, sağlıyor. Bunda da kötü bir şey yok.
Asıl merak ettiğim: Kevork Beyin, milletvekili listesinde yer almasını sağlayacak derecede, KDTP ile bağı ve geçmişi nedir? Ya da “Genç İstihdam Seferberliği” sloganı ile 60 yaşında aday olan Kevork Arek FINDIKLIYAN’ın, 25 yaşındaki Can KOVAÇ veya 27 yaşındaki Edin KUDE’nin üstünde yer almasını sağlayan nedir?
Bu soruların cevabını, en yetkili isim olması sebebiyle, KDTP Genel Başkanı Fikrim DAMKA’dan bekliyoruz.