• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Kosova Türkiye, Türkiye Kosova’dır!

30 Mart 2022
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Kosova, yüzölçümü ve nüfusunun kat kat ötesinde bir öneme sahip olan, yüksek gerilim hattı üzerinde yer alan bir Batı Türkistan (Balkan) ülkesidir. Konumu, genç ve Müslüman nüfusu, doğası ve maden rezervleri ile küresel güçlerin her daim ilgi odağında yer almaktadır. 

“Çin seddi ile birlikte, uzaydan görülebilen iki şeyden biri” olarak tabir edilen, Amerikan askeri üssü ‘Bondsteel Camp’ için Kosova’nın tercih edilmiş olması elbette bir tevafuktan ibaret değil. 

Avrupa ve Rusya’nın, bu ülkede, dönem dönem çıkardığı krizler ile tansiyonu kontrollü olarak yükseltmeleri de. 

Ve elbette Sırbistan’ın, Karadağ ile neredeyse sorunsuz bir şekilde yollarını ayırırken, Kosova’nın bağımsızlığını bir türlü kabul etmek istemeyişi de.

Türkiye, böylesine büyük bir öneme sahip olan, Kosova’nın her daim yanında yer alan, yol arkadaşıdır. Milletimiz, Sırbistan’dan özerkliğine kavuştuğu 1999’dan başlayarak, bağımsızlığını ilan ettiği 17 Şubat 2008’e ve sonrasında, Kosovalı kardeşlerinin dert ortağıdır.

Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkiler, bağımsızlıktan sonraki 12 yıl boyunca, bu denklem üzerinden ilerledi. Ancak Kosova Kurtuluş Ordusu-UÇK geçmişli komutanların siyasi sahneden çekilmek zorunda kalmasıyla birlikte, durum değişti.

Albin Kurti hükümetinin iş başına gelmesi ve Vyosa Osmani-Sadriu’nun cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte, önceki yıllara kıyasla, iki ülke arasındaki iletişim çok daha yavaş ve düşük profilde bir seyir izlenmeye başladı. Üst üste iki seçim kazanan bir siyasi partiye karşı, anlaşılması oldukça zor bir atalet sergilendi. 

Öyle ki Kosova hükümetinin, yaklaşık 1-1.5 yıl boyunca, ziyaret beklentisinin karşılanmaması; her iki toplum düzeyinde, büyük bir merak ve üzüntü konusu haline geldi.

Halbuki, iyi eğitimli ve başarılı bir kariyer sahibi olan, Vyosa Osmani-Sadriu ile mücadele ile geçmiş bir mazi ve vatanperver bir siyasete sahip olan Albin Kurti, Türkiye’nin arzu edebileceği en iyi yol arkadaşları idiler.

Neyse ki, 2021 yılı Aralık ayının son günlerinde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Bosna Hersek ve Kosova ziyaretleri ile ikili ilişkiler yeniden ivme kazanmaya başladı. Yetersiz ve zayıf bir seyirde ilerleyen münasebetler, yeniden sağlıklı bir nabız vermeye başladı. 

Kurmay aklının bir yansıması niteliğindeki bu ziyarette, iki ülke arasındaki, askeri eğitim ve savunma sanayi alanlarında işbirliğinin ön plana çıkması oldukça anlamlı oldu. NATO ve Avrasya’ya; AB, ABD, Rusya ve Çin’e, altı asırlık maziye sahip, derin ve köklü bağlarımız da bir kez daha hatırlatıldı.

2022 yılı Türkiye-Kosova ilişkileri açısından, oldukça hareketli başladı. 

Şubat ayı sonunda, önce her iki ülke Dışişleri Bakan Yardımcıları arasında, ikili siyasi istişareler gerçekleştirildi. Ardından Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani-Sadriu ve beraberindeki bir heyet, İstanbul ve Ankara’daki bir dizi ziyaret, toplantı ve görüşmeyi kapsayan, dolu dolu bir program için ülkemize geldi.

Kosova Cumhurbaşkanı, İstanbul’da Kosovalı öğrenciler ve göçmen dernekleri ile bir araya geldi. Ardından İstanbul Ticaret Odası’nı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Kosova İş Konseyi’ni ziyaret etti. Kosova heyetinin en dikkat çekici ziyareti ise Özdemir Bayraktar Milli İHA Ar-Ge ve Üretim Kampüsü’ne gitmesiydi. 

Osmani-Sadriu’nun Ankara’daki temasları da oldukça yoğun bir trafikte gerçekleşti. Ankara Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilmesi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından kabul edilmesi kendisine verilen kıymetin bir nişanesi olarak kayıtlara geçti. 

Kosova cephesinin ülkemize verdiği kıymetin en önemli göstergesi ise Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar’a, Osmani-Sadriu tarafından, Kosova Cumhurbaşkanlığı Askeri Madalyası verilmesi oldu.

Bu ziyareti taçlandıran ise Kosova Cumhurbaşkanı’nın, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesi ve sonrasında verilen mesajlar oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova’nın AB ve NATO üyeliğini desteklediklerini ifade ederken; misafir Cumhurbaşkanı ise ikili ilişkilerin her alanda derinleştirilmesi arzusunu bir kez daha dile getirdi.

Bu, son birkaç yıldır beklediğimiz ve özlediğimiz bir tabloydu. Çok şükür, gerçekleşti.

İki ülke arasındaki ticari rakamlara gelince…

2016 yılında Kosova’dan ithalatımız sadece 9.2 milyon dolar seviyesindeydi. 2021 yılında Kosova’dan ithalatımız 22.3 milyon dolara kadar çıktı. Her iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi ise 575 milyon doları aştı.  

Türkiye, 2020 yılında, Almanya’nın ardından, Kosova’nın en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında ikinci sırada yer aldı. Bugün, Türkiye’nin Kosova’nın ithalatındaki payı yüzde 13 seviyelerinde bulunuyor. 

Bu rakamlar, tarihi, kültürel ve dini ortak paydaları olan iki ülke için yeterli mi? Elbette, hayır.

Kosova ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması bulunuyor. Yani bu rakamların en az 2-3 katına çıkarılmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor.

Siyaset, ekonomi, kültür ve sanat alanlarında ilişkilerin daha da canlandırılması, her iki ülkenin menfaatleri açısından, oldukça mühimdir. 

Hatta: Kosova ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin, ‘kader birliği’ zemininde ilerlemesi elzemdir. Böyle olursa “Kosova Türkiye, Türkiye Kosova’dır!” sözü gerçek anlamına kavuşur.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

kosova kosavadir

Türkiye Türkiyedir.

İmanlı Gençlik

Sence ne olduda 1,5 sene soğuk rüzgarlar eserken güneş çıktı?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23