• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Abdurrahman Dilipak
Abdurrahman Dilipak
TÜM YAZILARI

Yeni dünyada ekonomi

13 Aralık 2021
A


Abdurrahman Dilipak İletişim: [email protected]

Yeni dünyada ekonomi, eski ekonomi olmayacak. Kavram ve kurumları ile yeni bir dünya kuruluyor. Yasama da yok, yargı da, yürütme Klonoidler, Siborglar, Humanoidler ve Avatarlar üzerinden gerçekleşecek. Yasama yetkisi yapay zekada, aktüel bilgi dahil, her türlü bilgi yapay zekada, dolayısı ile asıl karar verici o. Yasa yok, Norm var. Yani Legalite, meşruiyeti unutun. Yasa yoksa yargı da yok. Ona da sistem karar verecek. Ulus yok, Demos yok. Kratos herkesin beynini okuyan, onu klasifiye eden, gerçekliğini sorgulayan, sisteme göre onu değerlendiren yapay zeka tarafından yönetileceğiz. Para da yok. Performans Pass’inde her şey kayıtlı olarak. Tabii mülkiyet de yok. Tanrıyı, mülkiyeti ve bu parayı tedavülden kaldıracaklar.

Plazma teknolojisi ile hammadde sorunu çözülecek. Aynı teknoloji ile istenilen yerde istenilen ölçek çok ucuz enerji üretilecek ya da ortamda enerji soğurulacak. Yani enerji maliyeti, bilgi maliyeti, emek maliyeti yok. Bilgi yükleneceğine göre kariyer filan da yok. O zaman da tabii bu kadar adam da çok oluyor. Ürettiğinden fazla tüketiyorsanız, ya sizi uyutacaklar, siz uyuyunca Meta Verse’de yıllarca Netflix filmleri izleyebilirsiniz  ya da resetleyip cesedinizden kompos üretecekler. Hemen korkmayın, genetik kopyanız ve beyin kopyanız alındı ya yeniden üretilebileceksiniz. Hatta Health Pass. verilerine göre, başka canlılardan gen implantı ve terapisi ile daha güçlü bir şekilde programlanabileceksiniz.

Ya hu artık bildiğiniz para da yok. Yani anlayacağınız para da mülkiyet de olmayacağına göre faiz tartışması da bitecek bu vesile ile. Savaş da yok, terör de. İşsizlik de yok, göçmen de. Seçim de yok, kamuoyu araştırması da, parti de yok. Zaten herkesin beynini okuyan ve riskli bilgileri silen, yerine yeni bilgiler yükleyen bir yapay zeka tarafından yönetiliyorsunuz. Hobi olsun, fantezi olsun diye istiyorsanız Meta Verse’de parti de kurabilirsiniz.

Mesela 5’e aldığınızı 4,5’a satarak 50 kuruş kazanacağınız sistemler de var bu yeni dünyada! Ne o AVM’lere o kadar para vereceksiniz, Meta Verse’de kendi AVM’nizi kurun. Her AVM size eşit uzaklıkta, “hadi yaratıcı zekanızı gösterin” diyor Şeytan, elini ovuşturup kıs kıs gülerken! Sahi nasıl olacak 5’e alıp, 4,5’a satarak 50 kuruş kazanacaksınız! 

Önce sorayım: Bir yılda kaç gün var? Size öğretilen, bir gün 24 saat, 7 gün bir hafta, yıl 12 Ay ve 365 gün. Kur’an-ı Kerim de 7 gün ve 12 Ay’dan söz eder. Ben kozmik olanı değil, Yeni dünya ile eski dünya arasındaki farkı size göstermek istiyorum. Bir gün bir çalışan için aktif zamanı 8 saattir. 24 saatte 3 tane 8 saat var. Japonya’da güneş batarken doğudan batıya 8 saatte bir, bir yerde güneş batıyorsa, başka bir yerde doğuyordur. 

Siz yılda 365 gün var diyorsunuz. Hayır, aktif mesai 200 küsur gün. İki gün haftalık tatil: 54x2= 108 günü böyle düşeceksiniz. Dini tatil, milli tatil günleri ile 15 gün de öyle deyin 123 gün. Geriye kaldı 242 gün.

Siz internete girip, siparişinizi yazarken, bir yandan sizi izleyen bir yapay zeka var. Siz adresinizi verirken, bir yandan da konşimentonu, ambalaj etiketiniz, üreticiye sipariş mektubunuz hazırlanıyor. Ve yan tarafta sürekli reklamlar dönüyor. Ne kadar o sayfada kalırsanız aslında yan taraftan gelir elde ediyorlar. Ve süre aldığınız ürünü alanların aldıkları aksesuarlar, ya da o ürünü alan sizin yaş, gelir, cinsiyetinizdeki diğer kişilerin satın aldıkları ürünlerin reklamı dönüyor. Siz hiçbir ürün almadan çıksanız bile karşı taraf sizi tanıdı ve o süre içinde reklam geliri elde etti.

Siparişinizi verdinizse, paket kargoda lastminute ile kargonuz gönderileceği için bir iki hafta beklemeniz gerekebilir. Sipariş yoğunluğu ve üretim planlaması gibi sebeplerle bu süre uzayabiliyor. Sizin satın aldığınız ürün size gönderildikten 90 gün sonra parası üreticiye ödeniyor. Ama siz satın alma tuşuna bastığınızda kredi kartı bilgileriniz karşı tarafa ulaşıyor ve para çekiliyor.

Yukarıdaki hesabı hatırlayın. 24 saatte 3 gün gizli idi. 15 gün yol, 90 gün ödeme =105 gün pazarlamacı firma bu parayı elinde tutuyor. Yani 105x3=315 gün. Bir yıl bizim hesabla aktif 242 gün ediyordu, bu hesaba göre  315-242= 73 gün. Yani 1 yıldan 2-5 ay fazla bir zaman.

Bu parayı aktif olarak Borsada değerlendirdiğinizde, ya da gecelik faiz uygulanan ülkelerin bankacılık sisteminde, ya da ani kur dalgalanmalarının olduğu ülkelerde değerlendirecek olursanız, 24 saat içinde, Çin borsasından çıkıp Moskova, oradan çıkıp Londra borsasına yönlendirebilirsiniz. Zaten 24 saat içinde bir zaman farkı var. Bir yerde güneş doğarken öte yanda batıyor. Cuma günü tatil yapan ülkeler var, Cumartesi tatil yapanlar var, Pazar günü tatil yapanlar var. Yani Global sistem 24 saatte yılda 365 gün aktif. Milli ve dini bayramlar da bu sistemi etkilemez.

%20-30 bandında bir faiz oranı bile bu sistem içinde %25-%35 gibi bir finansal kârlılık sözkonusu. Reel ticaretten zarar etseniz bile bu kârın bir kısmını oraya kaydırsanız, sonuçta yine kârlı olursunuz. Yani 5’e alıp 4,5’a satmış olursunuz. Kaldı ki, ihracattan kaynaklanan teşvik ve vergi muafiyetleri sözkonusu. Onlar da zaten lastminute kargo maliyeti karşılıyor. Satış fiyatı içinde ambalaj maliyeti var. Organizasyon giderleri de reel kârdan karşılanıyor. Hatırlarsanız bir de reklam geliri vardı. İşin püf noktası; global bir network üzerinden finansal kârlılıkta. Çin’den çıkış lastminute, hedef ülkede ulusal kargo şirketi, yurtiçi taşıma karşılığı, o ülkeden Çin’e aynı kg kargo ile barter. Çin’den çıkış pahalı, dönüş çok ucuz. Böylece ana maliyetlerden biri olan kargo maliyeti de minimize edilmiş oluyor. O zaman 5’e alıp, 4,5’a satarak 50 kuruş kazanabilirsiniz. Ticari olarak zarar ediyor, böylece vergi ödemiyor, ama ihracaat da yaptığı için teşvik de alıyor, KDV iadesi de. Ama finansal olarak kâr ediyor. Bunun bir işletme modeli var. Genel işleyiş böyle. Size mekteplerde okutulan bilgilerle bunun matematiğini çözemezsiniz. Meta Verse’de eski köye yeni adet getirecekler, haberiniz olsun.

Daha anlatacak çok şey var. Yeni dünyada her şey çok farklı olacak. Eski hal muhal, ya yeni hal, ya izmihlal. Dayatılan sisteme boyun eğmekte de değil çözüm, sadece hayır demekte de değil, daha akıllı, daha bilgili, daha cesur, daha adil olmalı, yeni bir çözüm bulmalıyız. 

Selâm ve dua ile.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23