• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

YSK'dan Maltepe uyarısı! 'Sayımın ivedilikle bitirilmesi gerekiyor'

Yeniakit Publisher
2019-04-16 06:45:00 - 2019-04-16 10:07:07
YSK'dan Maltepe uyarısı! 'Sayımın ivedilikle bitirilmesi gerekiyor'

İstanbul Maltepe'de oy sayım işlemi devam ediyor. AK Parti'nin oluşturulan ek kurullara itirazı sonrası 400 sandıkta sayılan oylar iptal edildi. CHP karara itiraz etti. İtiraz sonucu YSK, Maltepe ilçe seçim kurullarının, tüm oy sayımlarının iptali yönündeki kararını kaldırdı. Bu noktada YSK'dan Maltepe İl Seçim Kurulu'na bir uyarı geldi.

İstanbul Maltepe'de oy sayım işlemi devam ediyor. AK Parti'nin oluşturulan ek kurullara itirazı sonrası 400 sandık yapılan sayım Maltepe Seçim Kurulları’nca geçersiz sayıldı. Seçim Kurulları ayrıca sayımın 2 kurul üzerinden devam etmesi, yeni sandık kurulu oluşturulmasına da gerek olmadığına karar verdi. CHP karara itiraz etti. YSK, Maltepe ilçe seçim kurullarının, tüm oy sayımlarının iptali yönündeki kararını kaldırdı. Kalan sandıkların sayımı devam edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Maltepe'de devam eden oy sayım işlemi durduruldu. Sayım işleminin hızlanması için 12'ye çıkarılan sandık kurulu sayısı 2'ye düşürüldü. YSK'nın kararı sonrası iptal edilen sandık kurullarının saydığı oylar yeniden sayılması beklenirken, CHP karara itiraz etti.

YSK o kararı kaldırdı

YSK, AK Parti’nin olağanüstü itirazı üzerine Maltepe Seçim Kurulları’nın sandık kurullarının sayısının artırılması dair kararını kaldırdı. YSK, ilçe seçim kurullarının sandık sayısının artırılması kararını, Maltepe 1. ve 2. Seçim Kurulu’nun müşterek yaptığı toplantı sonucunda alması nedeniyle iptal etti. YSK her iki kurulun üyeleri ile birlikte ayrı ayrı toplanarak, bu kararı alabileceğini belirtti.

İlçe seçim kurulları yeni kurul oluşturmadı

YSK daha önce Maltepe sayım işleminin hızlandırılması için yeni sandık kurulu oluşturulması yönünde karar almıştı. YSK’nın dünkü kararı da yeni sandık kurulu oluşturulmasının önünü kapatmıyordu. Aksine seçim kurullarının ayrı yarı bu kararı alabileceği belirtiliyordu. Ancak İlçe Seçim Kurullarının dün gece yaptıkları toplantıda bu durumun tam aksi yönünde karar çıktı. Hakim olan ilçe secim kurulu başkanı ve CHP’li kurul üyesinin muhalefetine rağmen, sayımının hızlandırılması için yeni sandık kurulu oluşturulmamasına karar verildi. YSK kararı ile hükümsüz hale gelen 10 sandık kurulunca yapılan sayım işlemi de geçersiz sayıldı. Bu karar ile 400 dolayında sandığın sayımı iptal edilmiş oldu. İki sandık kurulu tarafından 500’ü aşkın sandığın sayılması sonucu ortaya çıktı. Bu da günler süren yeni bir sayım sürecinin başlangıcı anlamına geliyordu.

CHP itiraz etti

Ancak CHP ilçe seçim kurullarının bu kararına itiraz etti. YSK’ya gönderilen gece gönderilen dilekçede, ilçe seçim kurullarının sayımın hızlanması için 100 yeni sandık kurulu oluşturulması gerektiği belirtildi. İtiraz dilekçesinde ayrıca Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurulları tarafından, terminallerde bugüne kadar yapılan tüm sayımların iptal edilmesine ilişkin kararın da kaldırılması talep edildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

YSK kararını verdi

YSK saat 14.00'te toplandı. Kurul’un gündemine ilk olarak CHP’nin bu itirazı geldi. YSK, Maltepe ilçe seçim kurullarının, tüm oy sayımlarının iptali yönündeki kararını kaldırdı. Kalan sandıkların sayımına devam ediliyor. 

YSK, CHP’nin Maltepe Seçim Kurullarının kararlarına karşı yaptığı itirazı kısmen kabul etti. Maltepe İlçe Seçim Kurullarının oy sayımın hızlanması için yeni sandık kurulu oluşturulmamasına dair karar kaldırıldı. Bu karar sonrası Maltepe İlçe Seçim Kurulları oy sayımı için yeni sandık kurulları (terminalleri) oluşturulmasına karar verebilecek.

YSK kararından...

YSK Maltepe seçimleriyle ilişkin olarak aldığı aldığı karar yayımlandı. Kararda özetle şu ifadeler yer aldı; YSK kararlarının kesin olması nedeniyle bu kararlara uyulmasının zorunlu olduğuna, aksi takdirde seçim suçu oluşturulacağının bilinmesi gerektiğine, seçim işlemlerinin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğine ve ilçe seçim kurulları gözetiminde yapılan yeniden oy sayım, döküm ve tasnif işlemlerinin geçerli sayılıp, bu işlemlerin tekrarının gerekmediğine karar verildi.

YSK: seçim kurullarının sayımı ivedilikle tamamlaması gerekiyor

Maltepe İlçe Seçim Kurulu Başkanı, "Terminallerin artırılmasına ben mi karar vereceğim, yoksa kurul mu?" diye sordu. Yüksek Seçim Kurulu ise "Kendi başına değil ilçe seçim kurulunu toplayıp bu kararı almalısın" diye yanıt verdi.

Bu duruma göre Maltepe Seçim Kurulu, yeni terminal kurulmasına dair kararı kurul halinde toplanarak alacak. Bir diğer ifadeyle 7 üye ile toplanıp karar verecek. Bu doğrultuda hakim tek başına karar veremeyecek.

YSK açıklamasında "Seçim kurullarınca sayımın ivedilikle tamamlanması gerekiyor" dendi.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23