• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

WhatsApp'ın sözleşmesini kabul edenler dikkat! Bankacılık işlemleri tehlikede

Yeniakit Publisher
2021-01-15 14:44:00 - 2021-01-15 16:04:27
WhatsApp'ın sözleşmesini kabul edenler dikkat! Bankacılık işlemleri tehlikede

WhatsApp'on zorunlu gizlilik sözleşmesiyle ilgili olarak verilen paylaşımı halinde yaşanabilecek sorunlar hakkında bilgi veren Bilişim güvenliği uzmanı Öğr. Gör. Tuğçe Yüksel, "Elektronik cihazların kontrolü, online ticaret ve bankacılık işlemlerinde güvenlik şifrelerinin yüz ve ses bilgileriyle gerçekleştirilmesi bu güvenlik açığını oluşturuyor" dedi.

Whatsapp uygulaması mevcut kullanıcılarına 8 Şubat tarihi itibariyle yürürlüğe girecek yeni veri paylaşımı politikasını onaya sunduktan sonra birçok tartışmayı beraberinde getirdi.

Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın geçtiğimiz hafta başında Avrupa Birliği dışındaki kullanıcılar için yeni bir gizlilik politikası uygulamaya koyduğunu ve 8 Şubat'tan itibaren verilerini Facebook ve sahip olduğu şirketlerle paylaşacağını duyurması birçok tartışmayı beraberinde getirdi. İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Bilişim Güvenliği Uzmanı ve Bilişim Güvenliği Programı Başkanı Öğr. Gör. Tuğçe Yüksel, paylaşılacak verilerin neler olduğundan, paylaşımı halinde yaşanabilecek sorunlar hakkında bilgi verdi. Yeni veri paylaşım politikası ile kullanıcılara onaylatılan gizlilik ilkesi koşullarıyla, özellikle görüntü ve ses kayıtları açısından büyük güvenlik sorunu oluşturduğuna vurgu yapan Yüksel, "Elektronik cihazların kontrolü, online ticaret ve bankacılık işlemlerinde güvenlik şifrelerinin yüz ve ses bilgileriyle gerçekleştirilmesi bu güvenlik açığını oluşturuyor" diye konuştu.

"Büyük güvenlik sorunu"

Onaylanan sözleşme ile tüm bu bilgilerin Facebook grup şirketi arasında paylaşıma açık olacağını söyleyen Yüksel, "Uygulama onay sunulan sözleşmeden önce belirtilen verileri alıp saklayabiliyordu. Ancak üzerinde işlem gerçekleştirememekteydi. Sözleşmenin onaylanması ile saklanan veriler üzerinde analiz işlemleri gerçekleştirilebilecek. Bu durum özellikle görüntü ve ses kayıtları açısından büyük güvenlik sorunu oluşturuyor. Elektronik cihazların kontrolü, online ticaret ve bankacılık işlemlerinde güvenlik şifrelerinin yüz ve ses bilgileriyle gerçekleştirilmesi bu güvenlik açığını oluşturuyor" dedi.

"Kayıt verisi ne kadar fazla ise doğruluk oranı o ölçüde artıyor"

Yüksel konuşmasına şöyle devam etti:

"Gruplarda paylaşılan ses kayıtları ile yeni seslerin taklidi günümüz teknoloji ve yöntemleriyle yüzde 97 doğruluk oranına kadar gerçekleştirilebiliyor. Taklit edilen yeni kayıtlar ile kişi adına işlemler yapılabiliyor. Kayıt verisi ne kadar fazla ise doğruluk oranı o ölçüde artıyor. Kişisel verilerin kullanımı bilişim güvenliği açısından tehdit oluşturuyor."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hangi veriler paylaşılacak?

Yeni veri paylaşım politikası ile kullanıcılarına onaylattığı gizlilik ilkesi koşullarıyla uygulama üzerinden alınan verileri Facebook şirketleriyle paylaşabilecek olan Whatsapp'ın elindeki veriler hakkında konuşan Yüksel, şu bilgileri paylaştı:

"Whatsapp uygulamasının paylaşacağı veriler; hesap bilgileri, mesajlar (görsel, video ve ses kayıtları dahil) bağlantılar, durum bilgisi, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği ve diğer iletişimler, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz ve bağlantı bilgileri, konum bilgileri, çerezler, başkalarının sizin hakkınızda sağladığı bilgiler, kullanıcı şikayetleri, Whatsapp'taki işletmeler, üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları, üçüncü taraf hizmetleri, toplanan verilerin nasıl kullanıldığı, yan hizmetler, emniyet, güvenlik ve bütünlük, Facebook şirketleri hakkındaki iletişimler, kurumsal etkileşimler, batarya seviyesi, profil fotoğrafı yer almaktadır."

Whatsapp'tan Türkiye'ye özel açıklama

WhatsApp bu sabah Türkiye’deki kullanıcılarının uygulama ekranlarında özel bir duyuru yayınlayarak, Hizmet Politikası ve Gizlilik Kuralları ile ilgili doğruları tekrar hatırlattı. Şirket ayrıca şu açıklamayı yaptı:

"Gizlilik Politikamız hakkında paylaştığımız son güncellemeden bu yana Türkiye'deki kullanıcılarımızdan birçok soru aldık ve bu soruları yanıtlamak istiyoruz. Bu sabah itibariyle Türkiye’deki kullanıcılarımıza, WhatsApp'ın ve Facebook’un mesajlarınızı göremediğini tekrar teyit eden özel bir durum mesajı göndermeye başlıyoruz."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Salihce

Kim ki bundan Sonra whats upp ı hâlâ kullanıyorsa vatan hainidir. Bu böyle biline. Darbecilerle PKK ile FETÖ ile aynıdır. Derhal yasaklanmalı, ve savcılar el atmalıdırlar.

samim

bundan sonra watsaptan doğacak hertürlü olumsuzluğa karşı devlet sorumlu değildir desin devlet neyi bekliyor bakalım kaç kişi kalacak bunu desinki daha sonra doğabilecek rezilliklere karşı elinde bir koz olsun
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23