• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bizdeki Varlık Fonu'na hepsi karşı çıkmıştı! Bakın Norveç'teki ne kadar kar etmiş

Yeniakit Publisher
2022-01-28 20:18:28 - 2022-01-28 20:18:28
Bizdeki Varlık Fonu'na hepsi karşı çıkmıştı! Bakın Norveç'teki ne kadar kar etmiş

Norveç Varlık Fonu, 2021 yılında 180 milyar dolar kar elde ederek büyüdüğünü açıkladı. Norveç Merkez Bankası Başkanı Oystein Olsen, "çok ödüllendirici bir yıl oldu." derken, fona katkı veren üç büyük şirketin ise Microsoft, Alphabet ve Apple olduğu aktarıldı. Türkiye'de ise, birçok kamu kuruluşunun Varlık Fonu başlığında toplanması, muhalefet tarafından tepki ile karşılanmıştı.

Türkiye'de, birçok kamu kuruluşunun Varlık Fonu başlığında toplanması, muhalefet tarafından tepki ile karşılanarak itiraz edildiği bir süreçte, Norveç Varlık Fonu'nun, 2021'de, ABD borsasındaki yatırımlarından dolayı 180 milyar dolar (2 trilyon 452 milyar 212 milyon Türk lirası) büyüdüğü açıklandı. Kazanca ilişkin değerlendirmede bulunan Norveç Merkez Bankası Başkanı Oystein Olsen, "çok ödüllendirici bir yıl oldu." dedi

THY'den Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik'e kadar, Türkiye Varlık Fonu (TVF) portföyünde Türkiye’nin öncelikli 7 sektöründen 28 şirket, 2 lisans ve çeşitli taşınmaz bulunuyor.

'Ekonomik kriz' vurgusu!

Varlık Fonu’nu yöneten Norveç Merkez Bankası, böyle bir karın tarihte ikinci kez yaşandığını vurgularken, gelecekte elde edilemeyebileceğini belirtti. Norveç Merkez Bankası Başkan yardımcısı Trond Grande açıklamasında, "Ekonominin gerilediği dönemlere hazır olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Norveç Varlık Fonu'nun kazancının; enerji, finans ve teknoloji sektörlerinden elde edildiği belirtildi. Fona katkı veren üç büyük şirketin ise Microsoft, Alphabet ve Apple olduğu aktarıldı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ali Veli

Arada fark var: 1- hukuk devleti 2- liyakat hakim 3- ahlakli yonetim 4- seffaf ve hesap veren bir yonetim Bizde bunlarin hicbiri yok.

GFB

Varlık fonları cari fazla veren, dış borcu olmayan ülkelerde Devlete ait kurumların karlarını aktarıp değerlendirme için kurulur yani dertleri para fazla gelip harcamaya ihtiyaçları olmamasidir. Norvecin nufusu 5 milyon civari olup varlık fonunda 1 trilyon dörtyüz milyar dolar vardır. Bizim varlık fonunu kurma nedenimiz ise yabancı ülkelerden aldigimiz döviz borcumuzu odememiz konusunda risk primimizin artmasindan dolayı döviz bulamadigimizdan aldığımiz borca karşılık olarak varlık fonumuzdaki şirketleri teminat olarak göstermek icindir
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23