Uzmanlardan 'ucuz gıda' uyarısı: Gıdada hile artıyor diyerek duyurdular! Çarpıcı analiz
Gıda sektöründe her geçen gün başka bir hile ile karşılaşıyoruz. Gıda sektöründe yapılan hilelerin hem sağlığı hem de ekonomiyi tehdit ettiğini belirten uzmanlar, pahalı ya da ucuz ürünler hakkında vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Gıda sektöründe yapılan hileler hem insan sağlığını tehlikeye atıyor hem desektörde güven kaybına yol açarak ekonomiyi tehdit ediyor. Bu konuda doğru tercihin ve farkındalığın hayati önem taşıdığını belirten uzmanlar, özellikle ambalajsız ürünler ve düşük fiyatlı seçeneklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
UZUN VADEDE CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLUR
Son yıllarda gıda sektöründe artan hileli üretimler, toplum sağlığı üzerinde ciddi bir tehdit oluşturuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde, peynirden bala, zeytinyağından ete kadar birçok üründe hileli ve sağlığa zararlı maddelere rastlandığı açıklandı. Uzmanlar, bu tür ürünlerin uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtiyor.
HİLELİ ÜRÜNLER TEHLİKE SAÇIYOR
Hileli gıda ürünlerinde genellikle maliyeti düşürmek amacıyla sağlığa zararlı katkı maddeleri ya da farklı ürünlerin karışımlarının kullanıldığını söyleyen gıda mühendisleri, “Örneğin, bal diye satılan ürünlerin bir kısmı şeker şurubundan, zeytinyağı diye satılan yağların bazıları ise farklı bitkisel yağlardan elde ediliyor. Bu durum hem tüketiciyi yanıltıyor hem de sağlığı riske atıyor.” şeklinde konuşuyor.
"BENZERLERİNE GÖRE DAHA UCUZSA ÜRÜNDE BİR SORUN OLABİLİR"
Uzmanlara göre özellikle işlenmiş gıdalar, hazır yemekler, süt ve süt ürünleri gibi kategorilerde hileye sıkça rastlanıyor. Düşük fiyatlı ürünlerin cazibesine kapılmamak gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Kaliteli bir gıda üretiminin belli bir maliyeti vardır. Eğer bir ürün benzerlerine göre daha ucuzsa bu, o üründe bir sorun olabileceğinin işaretidir." şeklinde konuşuyor.
Hileli gıdaları tespit etmek her zaman kolay olmasa da, tüketicilerin bilinçli davranarak bu riski en aza indirebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, şu noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:
Ambalajlı ve etiket bilgisi eksiksiz ürünler tercih edilmeli.
Güvenilir ve bilinen markalara öncelik verilmeli.
Ucuzluğu ile dikkat çeken ürünlere karşı tedbirli yaklaşılmalı. (herkesduysun)