• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uzman isim 'çok tehlikeli bir silah' diyerek uyardı: Pandemiden daha hızlı

Yeniakit Publisher
2020-04-05 19:44:00 - 2020-04-05 19:48:35
Uzman isim 'çok tehlikeli bir silah' diyerek uyardı: Pandemiden daha hızlı

Koronavirüs salgınıyla ilgili çarpıcı uyarılarda bulunan Uzman Psikoterapist Adnan Kalkan, infodeminin pandemiden daha hızlı yayıldığına dikkat çekti.

 yeniakit.com.tr 

Uzman Psikoterapist Adnan Kalkan, ajanskamu.net'te yer alan yazısında koronavirüs salgınıyla ilgili çarpıcı uyarılarda bulundu.

"Koronavirüs salgını Çin'de ortaya çıkıp dünyanın hemen bütün ülkelerine yayılınca Dünya Sağlık Örgütü 'pandemi' ilan etti. Fakat İnfodeminin pandemiden daha hızlı yayılması gözlenmektedir." ifadesini kullanan Psikoterapist Adnan Kalkan, "İnfodemi toplumsal krizlerin yaşandığı dönemde asılsız haberlerin bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde korku ve paniğe yol açan önemli bir kavramdır. Özellikle problemlerin yoğunlaştığı zamanlarda olayların sadece olumsuz ve kaygı uyandıracak şekilde ele alınması strese sebep olmakta ve bireylerde ruhsal/psikolojik bunalımlara sebep olmaktadır. Öyleki bazen asıl çözümleri dahi gölgelemekte ve olası bunalımdan çıkışları da engellemektedir." dedi.

"Fesat komiteleri için vazgeçilmez bir silahtır"

İnfodeminin silah olarak kullanıldığına dikkat çeken Kalkan, "İnfodemi algı yönetimi ve manipülasyon üzerine çalışarak toplumsal bunalımlara sebep olan kişi/kurumlar için de vazgeçilmezdir. Bir nevi fesat komiteleri için bir silahtır. İnsanların korku ve paniğe kapılması onların işini kolaylaştıracak olmasından dolayı vazgeçilmez bir silahtır." diye konuştu.

"İnfodeminin etkisi daha yüksek"

İnfodeminin tehlikelerine dikkat çeken Adnan Kalkan şu uyarılarda bulundu:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"İnfodeminin pandemiden daha yaygın hale gelmesi şüphesiz tehlikeyi beraberinde getirmektedir. Nitekim koronavirüs (Kovid-19) yaygınlık düzeyi infodemi yaygınlık düzeyinden daha düşük, etkisi ise daha yüksek düzeyde gerçekleşebilmektedir. Misal bir ilde koronavirüs hasta sayısı 200 ise kaygı ve korku yaşayan insanların sayısı 200 bini geçebilmektedir.

"İnfodemi intihara sürükleyebilir"

Özellikle dikkat edilmesi gereken diğer bir tehlike ise kişilik bozuklukları, ruhsal/psikolojik bozuklukların baş göstermesidir. OKB (obsesif kompulsif bozukluk), travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete, depresyon gibi hastalıkların baş göstermesi söz konusu olabilmektedir. İnfodemi sonucu intihar vakaları da artış gösterebilme durumundan dolayı psikososyal destek arttırılmalıdır.

"RTÜK medyayı denetlemeli"

Gerek TV-gazete gerekse sosyal medyada devlet eliyle bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Uzmanlar sorundan çok çözüme yönelik konuşmalıdır. RTÜK infodemi oluşturan bütün medya unsurlarını denetlemeli ve gerekli tedbirleri uygulamalıdır.

"Psikolojik rahatsızlıklar kalıcı hastalıklara neden olabilir"

Son olarak unutulmamalıdır ki virüs bir salgındır er yada geç çözüme kavuşacaktır. Fakat olası psikolojik rahatsızlıklar kalıcı hale gelip patolojiyi de etkilerse kalıcı rahatsızlıklara sebep olabilir. Dolayısıyla mümkün oldukça psikolojik iyi oluşumuzu yüksek tutmalıyız."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

zz

Ozellikle bir kesimdeki yalan soyleme ve bu aliskanligin tabana da yayilmasi corona'dan da infodemi'den de hizli. Bu da yalanomi diyelim :))

nusret

Bizim ülkede İnfodemi'den çok ne olabilir ki başka?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23