• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

TURKOVAC gönüllü aşı yan etkileri var mı? TURKOVAC kol ağrısı yapıyor mu?

Yeniakit Publisher
2021-06-23 15:51:00 -
TURKOVAC gönüllü aşı yan etkileri var mı? TURKOVAC kol ağrısı yapıyor mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin ilk yerli aşısının ismini TURKOVAC olarak açıkladı. Yerli aşının piyasaya çıkması için geri sayım sürerken, TURKOVAC"ta Faz 3 çalışması aşamasına geçildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Turkovac'a kısa süre içerisinde çok sayıda başvuru olduğunu belirterek, "kısa sürede 846 Bin 451 başvuru oldu" dedi. Biontech aşısını yaptıranlardan bir iki gün kol ağrısı olduğunu söylemekte. Peki TURKOVAC aşının yan etkileri var mı? TURKOVAC Faz 3 gönüllü yan etkileri var mı?

Türkiye'de devam eden 18 yerli aşı çalışması içerisinde ileri aşamadaki, Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen "TURKOVAC"ta Faz 3 çalışması aşamasına geçildi. AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Sağlık Bakanlığının e-Nabız'a eklediği "Aşı Çalışması İçin Gönüllü Ol" butonu üzerinden bugüne kadar 846 bin 451 başvuru alındı. Belirlenen tıbbi kriterleri sağlayan aday gönüllü sayısı ise 40 bin 822 oldu.

Yerli aşı TURKOVAC'ta Faz 3 çalışması için gönüllüler 18-55 yaş aralığında, Kovid-19 geçirmemiş, PCR testi pozitif olmayan, daha önce Kovid-19 aşısı yaptırmamış, ayrıca Toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) testi veya antikoru pozitif olmayan kişiler arasından seçildi.

TURKOVAC gönüllü aşı yan etkileri var mı?

Yerli inaktif Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın Faz-3 aşaması kapsamında ilk uygulamasının yapıldığı kişilerden Hüseyin Polat, aşı olduktan sonra TURKOVAC yan etkisinin olup olmadığını açıkladı. Yerli aşının uygulanmasının ardından herhangi bir yan etki yaşamadığını anlatan Polat, "Aşı olduktan sonra herhangi bir yan etki olmadı. Ateş, öksürük, ishal gibi bir belirti olmadı. Sadece aşının vurulduğu yerde hafif bir hassasiyet, ağrı oluştu. O da sonradan geçti." diye konuştu.

Polat, bilim insanlarının, Kovid-19'a karşı toplumsal bağışıklığın sağlanması için aşılamanın şart olduğunu söylediğini hatırlatarak, "Salgının bitmesinin tek yolu aşı olmak. Yaş grubu fark etmeksizin sırası gelenler aşılarını olmalı." ifadesini kullandı.

TURKOVAC ne zaman çıkacak?

TURKOVAC'ın Faz-3 aşaması kapsamında belirlenen şartları taşıyan 40 bin 800 gönüllü aşılanacak. Yerli Kovid-19 aşısının geliştirilmesiyle Türkiye, dünyada kendi aşısını üreten ilk 10 ülke arasındaki yerini alacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yakında kendi aşısını üreten ve aşısı dünyada kullanılan sayılı ülkelerden biri olacağız" ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23