Türkiye’nin gözde savunma şirketinden Mısır’la önemli imza! Kara araçları ortak üretilecek
Türkiye’nin savunma sanayinde önde gelen firmalarından olan HAVELSAN, insansız kara araçlarının ortak üretimi konusunda Mısır'la çok önemli bir ortaklığa imza attı. Kahire merkezli Kader Fabrikası, HAVELSAN'la birlikte insansız kara aracı imâl edecek.
Savaş yönetim sistemi, simülatör, uçuş eğitim kabini ve insansız kara araçları üretiminin yetkin firması HAVELSAN, Mısır'a açılıyor. Şirket, Kahire merkezli Kader Fabrikası ile güçlerini birleştirerek yeni tasarım insansız kara aracının (İKA) ortaklaşa üretileceğini duyurdu.
HAVELSAN, 27 Mart 2025 tarihli sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Mısır'da Arap Sanayileşme Örgütü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Kader İleri Sanayi Fabrikası ile insansız kara araçlarının ortak üretimini kapsayan stratejik bir anlaşmaya imza attık.
İş birliği kapsamında; insansız kara aracı sistemlerinin üretimi, Türk mühendisliğinin ürünü olan teknolojilerimizin lisanslama ve teknik destek süreciyle birlikte Mısır'da, Kader tesislerinde gerçekleştirilecek."
Duyurunun ardından HAVELSAN ürünü BARKAN İKA'nın Mısır'daki tesislerde imâl edileceğine dair söylentiler arttı. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren BARKAN İKA, farklı görev yükleriyle tatbikatlarda kullanılmaya devam ediyor.
BARKAN'ın Mısır'da üretileceğine dair iddialar sonrası Amerikan savunma yayını Breaking Defense'e açıklamada bulunan bir Havelsan yetkilisi, ortak üretime konu olan İKA'nın BARKAN'ın kopyası olmayacağını kaydetti.
"Mısır için özel bir tasarım olacak. Özerk yeteneklerimizi yansıtacağız. Onlar da (Kader Fabrikası) Ortadoğu'daki koşullar için özel bir tasarım yapacaklar" diyen yetkili, kara robotunda ilk prototipin 2025 Eylül'ünde Mısır'da düzenlenecek savunma fuarı EDEX'te sergilenmesini beklediklerini, çalışmaların ise birkaç hafta içerisinde başlayacağını söyledi.
ZAYİAT İSTEMEYEN ORDULAR İÇİN ÇEKİCİ HALE GELİYOR
Breaking Defense gelişmelere ilişkin savunma uzmanlarından görüş aldı. Analist Ryan Bohl, HAVELSAN-Kader ortaklığını şöyle değerlendirdi:
"Askerî müdahale sırasında zayiatı sınırlandırmak isteyen aktörler için giderek daha çekici hale gelen bu sistemi geliştirme konusunda Kahire, bir NATO ortağına kavuştu. Ancak Mısır'ın stratejik konuşlandırmalar için ölçeklenebilir İKA versiyonları üretip üretemeyeceğini zaman gösterecek. Mısır'ın bunu yaparken gerekli bileşenleri uygun fiyatla tedarik edip edemeyeceği sorusu hâlâ açık."
Atlantik Konseyi'ne bağlı Scowcroft Ortadoğu Güvenlik Girişimi'nde savunma analisti Ali Bakır ise bu ortaklığın iki ülke arasında derinleşen bağların bir parçası olduğunu kaydediyor. Bakır, "Bunun, Türk-Mısır ilişkilerinin sadece siyasi ve ekonomik alanda değil, aynı zamanda her iki ülke için büyük öneme sahip savunma-güvenlik işbirliğinin doğru yönde ilerlediğinin işareti olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
KAHİRE İSTERLERİNE UYGUN YENİ BİR BARKAN MI?
HAVELSAN üretimi insansız kara aracı BARKAN, 2023 sonlarında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi.
Modüler yapısı ve son teknoloji faydalı yük opsiyonları ile BARKAN, farklı tip silahlarla taarruz, ekipman taşıma, yaralı intikali, bomba imha, keşif ve gözetleme, savaş hasar keşfi gibi birbirinden farklı görevleri ileri otonom özellikleriyle yerine getirebiliyor.
BARKAN, sürü altyapısıyla diğer otonom araçlarla ortak harekat gerçekleştirebiliyor. BARKAN, saatte 13 kilometreden fazla hıza ulaşıp 5 saatten uzun görev yapabiliyor.
Sahadan geri dönüşler sonrası HAVELSAN, BARKAN-2'yi geliştiriyor. Mısır'la ortak üretilecek insansız kara aracının BARKAN'ı temel alması ve Kahire'nin isterlerini karşılayan yeni bir tasarıma sahip olması bekleniyor.