• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türk-Rus heyetlerinin ikinci toplantısı başladı

Yeniakit Publisher
2020-02-18 10:52:00 -
Türk-Rus heyetlerinin ikinci toplantısı başladı

Moskova'da Türk ve Rus heyetlerinin İdlib krizini değerlendirdikleri toplantıda ikinci tur görüşmeleri bu sabah başladı.

Türk ve Rus heyetlerinin Suriye’nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumu ele almak amacıyla Moskova'da yaptığı görüşmeler ikinci gününde devam ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında yerel saat ile 10.00’da basına kapalı başlayan görüşmelere diplomatlar, askeri yetkililer ve istihbarat yetkilileri katılıyor.

Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Rus heyetine ise Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sergey Verşinin ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Aleksandr Lavrentyev başkanlık ediyor.

Türk ve Rus karma heyetleri dün İdlib konusunda Moskova’da görüşmeler yapmıştı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, toplantıda Türk heyeti, sahada gerginliğin süratle azaltılması ve insani durumun daha fazla kötüleşmesinin önüne geçilmesi gereğini vurgulamıştı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ayrıca görüşmede İdlib’de Soçi mutabakatı kapsamında varılan mutabakatların tam olarak uygulanması ve ihlallerin engellenmesi amacıyla alınabilecek önlemler istişare edilmişti.

Görüşmelere bugün devam edileceği bildirilmişti.

İhtilaf konuları

Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018’de Soçi’de İdlib konulu bir mutabakata vardı. Moskova’nın tavrı ise, İdlib mutabakatının güncellenmesinden yana. Türkiye ve Rusya arasında 10 maddelik ihtilafta kalınan noktalar ise şu şekilde sıralanıyor:

İdlib gerginliği azaltma bölgesinin korunamamış olması ve Türkiye’nin gözlem noktalarına ulaşamaması.

Rusya’nın, İdlib’de askeri operasyonlar ve saldırılardan kaçınılması için gerekli önlemleri almaması ve buna bağlı olarak mevcut statükonun korunamaması.

Silahsızlandırma bölgesinin sınırlarının belirlenememesi. Böylelikle, Türk ve Rus askerleri tarafından İnsansız hava araçlarıyla havada denetim yapılamaması.

M4-M5 otoyolunun, güvenliğinin sağlanarak trafiğe açılamaması.

İdlib’de sürdürülebilir ateşkes rejiminin sağlanabilmesi için etkili önlemler alınamaması.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Maho

Rusya aklını başına al bu haksız islerden elini ayağını çek sen resmen süriyede müslümanlara zülüm ediyorsun bu işlerden vaz geç yoksa seninde akibetinde çin gibi olur sonra söylemedi deme

hus cos

BOŞUNA GAYRET. Cimer kanalı ile iç işleri, adalet, ve savunma bakanlıklarına dilekce verdim. suriyeli tüm mültecilerin rusya ve irana gönderilmesi için. ne yazıkki bu konu hiç gündeme getrilmiyor. rusya ve iranın anlayacagı tek dil mültecilerin rusya ve irana gönderilmesi..TÜRK ASKERİNİN' DE suriyeden çekilerek esadı pkk ve deaşla başbaşa bırakması gerek. esead o zaman kurtarsın ülkesinin topraklarını. terör örgütlerinden. yeter artık yeter bu millet esad putin ve hamaney zalimlerinin yükünü daha azla çekmesin. ey suriyeli mülteciler: kardeş dedik bagrımıza bastık. her türlü yardımı yaptık. lütfen artık rusya ve irana gidin. yada ülkenize dönüp esad putin ve hamaneyin askerleri ile savaşın
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23