• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türk bilim insanı koronavirüs aşısı için tarih verdi

Yeniakit Publisher
2020-03-16 19:19:00 - 2020-03-16 21:53:27

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
Türk bilim insanı koronavirüs aşısı için tarih verdi

ABD'de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü'nde baş araştırmacıcı Prof. Dr. Derya Unutmaz, Çin'de ortaya çıkan ve küresel bir salgına dönüşen koronavisün aşısı için tarih verdi.

Prof. Dr. Unutmaz, Demirören Haber Ajansı'na verdiği röportajda aşı çalışmalarının beş fazda tamamlandığını ve koronavirüste bu çalışmaların şu an üçüncü fazının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Bunun bir savaş hali olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Unutmaz, "Bu bir savaş halidir. Tüm halkların ve devletlerin fedakarlık yapması şarttır. Alternatifi ise yüzbinlerce kişinin hastanelere düşmesi, sağlık sisteminin çöküşü ve sayılmayacak kadar hayatın kaybedilmesi demektir. Şu anda gözümüzün önünde canlı olarak bunun örneklerini görüyoruz İtalya, İran, İspanya'da. Amerika'da da başladı bu konu. Kesinlikle bundan kurtulacağız, karamsar olmayalım ama bu bir süreç gerektiriyor ve önümüzdeki haftalar çok çok kritik bu süreçte. Bu noktadan sonra kimse siyaset de yapmasın, bu artık bir insanlık meselesi" diye konuştu.

Covid-19'un "kuzenleri" MERS ve SARS'a göre çok daha hızlı yayıldığı, Covid-19'un bu bakımdan tüm dünyada kırmızı alarm verdirdiğini belirten Prof. Dr. Unutmaz, "Örneğin SARS'ta tüm dünyadaki toplam vaka sayısı 8 bin civarında oldu. Oysa Covid-19'da sadece dün, 12 bin yeni vaka tespit edildi. Şimdiye dek 170 bine ulaştı teşhisi konulan vaka sayısı, binlerce kişi de öldü. Bu artarak devam edecek, insanlarda bu bakımdan tedirginlik olması çok normal. Ama panik yapılmaması gerekiyor. Kişisel önlemler çok önemli. Ölüm oranı yüzde 1 bile olsa, bu milyonlarca insanın ölümüne sebep verebilir dünya genelinde. Ayrıca on binlerce insanın sağlık kurumlarına gitmesi, sağlık sistemlerinin de çökmesine sebep verir. Bir de bunun ekonomik tarafı var. O daha vahim bir durum" dedi.

Koronavirüsün aşısı için tarih verdi

Prof. Dr. Derya Unutmaz, "İnanılmaz bilimsel ilerleme var, tedavi ve aşıda çok kısa sürede başarı gösterilecek. HIV/AIDS'e karşı 30-40 yıldır halen aşı geliştiremedik ama Covid-19 için birkaç ay sonra insan denemelerine başlanabilir, aşının çıkmasını yıl sonundan önce beklemiyorum" dedi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Okur

Siha gibi tüm dünyayı geçecek ve guven verecek bir ülke olmaliyiz. Turk Bilim Insanlarina guveniyoruz.

Turk

Tarih verme sayın hocam Türkiye dilipak diye bir yazar var korona aşısının Türk erkeklerini kısırlaştırma için uretildiini söylüyor 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23