• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sudan ile BM çocukların silah altına alınmaması konusunda anlaştı

Yeniakit Publisher
2016-03-28 04:38:00 -
Sudan ile BM çocukların silah altına alınmaması konusunda anlaştı

Sudan hükümeti ile Birlşemiş Milletler (BM) çatışma bölgelerinde çocukların asker olarak silah altına alınmalarını engellemek için proje imzaladı.

Projeye, Sudan hükümeti adına Sosyal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı İbrahim Adem, BM adına ise Darfur bölgesinde görev yapan BM-Afrika Birliği Ortak Barış Gücü (UNAMID) Başkan Yardımcısı Bintou Keita imza attı.

Sudan'ın başkenti Hartum'da gerçekleşen imza törenine Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin çatışmalarda çocukların korunmasından sorumlu özel temsilcisi Leyla Zerrougui, Sudan'daki BM İnsani Yardım Koordinatörü Marta Ruedas ile başta Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur olmak üzere çok sayıda bakan katıldı.

"ÇOCUKLARIN SİLAHI BIRAKMASI AHLAKİ BİR SORUMLULUK"

Zerrougui törende yaptığı konuşmada, projeyle çocukların silah altına alınmasının önüne geçmenin yanı sıra buna aykırı davrananların cezalandırılacağı bir mekanizmayı da içeren bir kanun oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

Gandur ise çocukların silah altına alınmasının engellenmesinin Sudan hükümeti için dini ve ahlaki bir yükümlülük olduğunu ifade etti.

Sudan ordusu, 2003'ten bu yana Darfur bölgesinde Adalet ve Eşitlik Hareketi, Sudan Kurtuluş Hareketi ve Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'e (SPLM-N) karşı savaşıyor. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 2010 yılında Darfur'daki en güçlü hareketlerden biri olan Adalet ve Eşitlik Hareketi ile çocukların silah altına alınmasını yasaklayan bir anlaşma imzalamıştı. SPLM-N de BM ile geçen temmuzda benzer bir anlaşma imzalamıştı. Minni Arko Minawi başkanlığındaki Sudan Kurtuluş Hareketi de 2014'ten bu yana UNAMID ile çalışıyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23