• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

STK’lardan işkence altındaki Müslüman mazlumlara mektup

Yeniakit Publisher
2019-12-11 10:29:00 - 2019-12-11 10:30:29
STK’lardan işkence altındaki Müslüman mazlumlara mektup

Doğu ve Güneydoğu illerindeki sağduyulu STK’lar, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla Doğu Türkistan, Mısır, Filistin, Yemen ve Suriye’deki cezaevlerinde işkenceye maruz kalan Müslümanlara mektup gönderdi. Mektuplarda, insan haklarından dem vuran Batı dünyasının, İslam coğrafyasındaki zulme sessiz kalmasına tepki gösterildi. İHH ve Memur-Sen de birçok ilde düzenlediği basın açıklamalarında Müslümanlara yönelik hak ihlallerini kınadı.

 Ertuğrul Şahan  Ankara 

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Memur-Sen Konfederasyonu, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen etkinliklerde Müslümanlara yönelik dünya genelindeki zulümler protesto edildi. “Doğu Türkistan özelinden insanın, insanlığın acısını konuşmak zorundayız” diyen Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, “Çin denince akla, ucuz ve kalitesiz mallar gelmiyor sadece. Yürek yakan acılar, insanlığımızdan utandıran işkenceler, asimilasyonlar, kültürel soykırımlar geliyor. Çin, Doğu Türkistan’da bir devlet olarak işgalcidir, işkencecidir, zalimdir, her türlü kötülüğün failidir. Çin’de bir partinin hegemonyası sürsün diye 1 milyarı aşkın insanın, insan olmaktan kaynaklanan hakları, hukuku, varlığı ya yok sayılıyor, ya umursanmıyor, ya da acımasızca yok edilmekle tehdit ediliyor” ifadelerini kullandı.

İslam coğrafyasındaki zulümlere değinen Yalçın, “İsrail’in Filistinlilere, Myanmar yönetiminin Arakanlılara, Baas rejiminin Suriyelilere uyguladığı insanlık dışı muamelenin benzeri, belki de daha ağırı Çin yönetimi tarafından Doğu Türkistanlılara yaşatılıyor. Çocuklarına el konulan anneler babalar; babaları öldürülen, hapsedilen, işkence edilen çocuklar; eşleri, evlatları, kardeşleri Çin gaddarlığına maruz kadınlar; insanlık-kadınlık gururunu doğrudan hedef alan tacizler, tecavüzler ve kitlesel uygulamalara muhatap insanlar! Bu fotoğraf, ilk çağın değil bu çağın fotoğrafı. Bu olaylar çok uzakta değil, dünyada yaşanıyor. Şunu açıkça ifade etmek zorundayız, bu zulmün temelinde Doğu Türkistan’ı Müslüman Uygur Türklerinden arındırmak yatıyor. Çin, tepki verilmemesinin şımarıklığı ile mezalimin dozunu sürekli artırıyor” şeklinde konuştu.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfından yapılan açıklamada ise, Batı’nın yabancı düşmanlığı, Müslüman karşıtlığı ve nefret suçları girdabına girdiği, dünyanın diğer ülkelerinde sivillere yönelik her türlü ihlalin “güvenlik” perdesi altında meşrulaştırıldığı bildirildi.

İnsan hakları adeta rafa kaldırıldı

İHH’nın yurt genelinde düzenlediği toplantılarda Çin baskısı altındaki Doğu Türkistan ve Suriye’de yaşanan katliamlar kınandı. Açıklamada, “Son 10 yılda öldürülen Uygur Türkü sayısı 10 bini aştı. Çin’deki zulmü aratmayan ihlallerin bir diğer adresi Mısır’daki Sisi diktatörlüğüdür. Mısır rejimi cezaevlerinde çoğu İhvan üyesi siyasi gruplardan tutuklu insan sayısının 40 binin üzerinde olduğu bilinmektedir. Öte yandan, sınırımızın hemen karşı tarafında Suriye’de 2019 yılı aynı oranda kasvetli geçmiştir. Son bir yılda başta İdlib olmak üzere, değişik sivil yerleşim bölgelerine yönelik rejim saldırılarında 3 bini aşkın sivil hayatını kaybetmiştir. İşgal altındaki Filistin’de onlarca insan hayatını kaybetti. Gazze saldırıları ve Kudüs’teki yıkımlar ile Yemen, Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde 2019 insan haklarının neredeyse rafa kaldırıldığı bir dönem oldu.

Yeni Akit Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23