• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Soğan doğrarken neden ağlarız?

Yeniakit Publisher
2015-02-07 11:07:00 - 2015-02-07 11:17:18
Soğan doğrarken neden ağlarız?

Soğan keserken ağlatan güçlü kokusu değil, soğanın özü kesildiğinde salınan gazlardır.

Soğan kesildiğinde aynı zamanda soğan hücreleri de kesilir ve böylece normalde hücrelerinin içinde yer alan enzimler serbest kalır. Bu enzimler tepkimeye girerek birtakım gazlar meydana getirir. Salınan gaz kararsızdır ve su ile reaksiyona girerek sülfirik asit haline gelir. Bu kimyasal tepkime gözlerde gerçekleştiğinde, gözler büyük miktarda su üreterek asidi nötr hale getirir. Bu nedenle soğan doğrarken ağlarız.

Soğan doğrarken ağlamayı engellemek için ise soğanları soymadan önce bir süre buzdolabında bekletmek, içerisindeki kimyasal salınımı yavaşlatarak ağlamayı önleyebilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23