• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Siyez unundan ekmek nasıl yapılır? Siyez unlu ekmek tarifi

Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Fas ve Yugoslavya’da yetişen siyez, son yılların popüler buğday türlerinden biri oldu. Kötü iklim şartlarına karşı buğdaydan daha fazla dayanabilen siyez taş değirmenlerde öğütülerek bulgur ve una dönüşüyor. Siyez unundan yapılan ekmekler uzmanlar tarafından da öneriliyor. Peki, siyez unundan ekmek nasıl yapılır? Siyez unlu ekmek tarifi

2019-10-21 22:51:00 -
Siyez unundan ekmek nasıl yapılır? Siyez unlu ekmek tarifi

Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Fas ve Yugoslavya’da yetişen siyez, son yılların popüler buğday türlerinden biri oldu. Kötü iklim şartlarına karşı buğdaydan daha fazla dayanabilen siyez taş değirmenlerde öğütülerek bulgur ve una dönüşüyor. Siyez unundan yapılan ekmekler uzmanlar tarafından da öneriliyor. Peki, siyez unundan ekmek nasıl yapılır? Siyez unlu ekmek tarifi

Siyez unundan ekmek nasıl yapılır?

Malzemeler

300 GR Siyez unu

200 GR Beyaz un

350 ML Su

150 GR Ekşi maya

1 Tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

300 gr, 2 büyük bardak, siyez ununu, 200 gr, 1 bardaktan 1 parmak fazla, beyaz unu ve 1 tatlı kaşığı tuzu bir kasede karıştırın.

Üzerine 350 ml, 1 bardaktan 1 parmak fazla suyu ve 150 gr ekşi mayayı ekleyin.

Kasede önce tahta bir kaşıkla karıştırın.

Karıştırdıktan sonra tezgaha alıp, döve döve yoğurun. Bunu için hamuru kedi kaldırır gibi alıp kaldırın. Aşağıdaki kısmını tezgaha vurup elinizde kalan kısmı önce kendinize doğru çekin ve ardından tezgahta kalan kısmın üzerine atın. Bu şekilde yaklaşık 6-7 dakika yoğurun ki hamurda glüten uyansın ve o güzel gaz kabarcıklarını hapsedebilecek hale gelsin.

Ardından tekrar tezgaha alıp üzerini nemli bir bezle örtün ve bu şekilde 3 saat bekletin. Bu 3 saat boyunca her yarım saatte bir hamuru dört köşesinden kendi üzerine bohça gibi katlayın.

3 saatin sonunda hamuru unlanmış tezgaha alın ve yayın.

Kendi üzerine üçe katlayıp rulo yapın. Sonra iki elinizle kenarlarını altına iterek yuvarlak hale getirin.

Bundan sonra temiz bir bezi unlayıp hamuru beze yerleştirin ve bohça yapıp kaseye koyun.

Bu şekilde 1 gece buzdolabında veya 5 saat oda sıcaklığında bekletin.

Fırını 240 derecede, altı, üstlü ve fansız çalıştırın. En alt rafına varsa fırın taşı yerleştirin. Fırın taşınız yoksa sığ bir çömleği, döküm tavayı veya fırın tepsisini ters bir şekilde de yerleştirebilirsiniz.

Hamur mayalanınca bir küreğe veya kesme tahtasına ters çevirip hamuru alın ve bir jilet veya keskin bir bıçakla üzerine 45 derecelik açıyla kesi atın. Bu keisk sayesinde hamur isizn kestiğiniz yerden açılacak ve görüntüsü daha güzel olacak.

Hamuru ısınmış taşa yerleştirin ve 40-45 dakika, ekmeğin altını tıklatınca boş bir ses gelene kadar pişirin.

Fırından çıktıktan sonra mutlaka yaklaşık 1 saat ekmeği dinlendirin ve ardından afiyetle yemek için ekmeğiniz sizi bekliyor olacak.

Siyezin faydaları nelerdir?

Yüksek protein içeriği ile metabolizmayı hızlandırır,

Düşük glisemik indeksi ile kan şekerini daha stabil tutar,

Kolon kanserine karşı koruyucudur,

Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır,

B vitaminlerinden zengin olması nedeni ile sinir ve sindirim sistemini desteklemeye yardımcıdır,

Yüksek folik asit içeriği ile özellikle gebe kalmak isteyenler ve gebeler için önemli bir yere sahiptir,

Anne sütünü arttırır,

Kolesterol içermez,

Radyasyona karşı dayanıklı olarak bilinmesi en büyük avantajı olabilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23