• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Serdengeçti Türkiye Yazarlar Birliği’nde anıldı

Yeniakit Publisher
2016-11-14 16:51:00 -
Serdengeçti Türkiye Yazarlar Birliği’nde anıldı

Fikir ve aksiyon dünyamızın önde gelen isimlerinden Hakk’ın yılmaz müdafii Osman Yüksel Serdengeçti, vefatının 33. yılında Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde düzenlenen bir porgramla anıldı. Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleşen etkinlikte "Serdengeçti’nin ruhi muhtevası ele alındı. Moderatörlüğünü Muzaffer Doğan’ın yaptığı programda, Yavuz Bülent Bakiler, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve Seriyye İlim Fikir Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Oğuz Tunç birer konuşma gerçekleştirdi.

Türkiye’nin önde gelen fikir ve aksiyon adamlarından Osman Yüksel Serdengeçti vefatının 33. Yılında Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nce düzenlenen bir programla yad edildi. Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleşen etkinlikte "Serdengeçti’nin ruhi muhtevası ele alındı. Moderatörlüğünü Muzaffer Doğan’ın yaptığı programda, Yavuz Bülent Bakiler, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve Seriyye İlim Fikir Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Oğuz Tunç birer konuşma gerçekleştirdi.

DOSTLUĞUMUZ VEFAT EDİNCEYE KADAR DEVAM ETTİ

Osman Yüksel Serdengeçti’yi anma etkinliğinde konuşan Yavuz Bülent Bakiler, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandığı 1955 yılında babasının kendisine "Ben seni Ankara'ya adam olman için yolluyorum, orada Serdengeçti'yi bulacaksın, o seni Türk Ocağı'na götürecek." diye tembihlediğini dile getiren Bakiler, "Ankara'ya gidince Serdengeçti'yi buldum. Serdengeçti beni Türk Ocağı'na götürdü, orada şömine önünde oturan, yanındaki gençlere bir şey anlatan bir adamla beni tanıştırdı. Ben böylece Türk Ocağı'na adım attım ve babamın talimatını dikkate alarak cumartesi günlerimi orada geçirdim." diye konuştu. Bakiler, öğrenciliği sırasında her gün öğleden sonrasını Serdengeçti'nin bürosunda geçirdiğini belirterek, "Bütün günlerimi yazıhanesinde geçiriyor, anlattıklarını adeta ezberliyordum. Dostluğumuz da vefat edinceye kadar devam etti." ifadesini kullandı. Serdengeçti dergisinde 1976-57 yıllarında şiirlerinin de yayımlandığı bilgisini veren Bakiler, Serdengeçti'ye Allah'tan rahmet diledi.

DAVA DELİSİ BİR ADAM

Etkinliğin moderatörü  Muzaffer Doğan ise, İstanbul'a 36 yıl önce Serdengeçti'nin rahatsız olduğu günlerde geldiğini belirterek, kendisini ziyaret ederek tanıştığını anlattı. Doğan, şairin "Toros yüzlü adam" diye anıldığına dikkati çekerek, "Osman abi mizahçı, fikir adamı, siyasetçi, meydan, kavga adamı. Zor zamanların adamı. Yıllar önce bir yazı yazmıştım hakkında başlığı 'Dava Delisi' idi. Tek parti zulmünün, ceberrutunun karşısında sıradağlar gibi duran Serdengeçti unutulmadı. Serdengeçti dünyaya değil, davaya talip olmuş biridir." şeklinde konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ise, Serdengeçti gibi önemli bir şahsiyeti anıyor olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, "Lise yıllarımda şiirlerini okuduğumda kendi kendime hep 'niye hakkıyla anılmıyor?' derdim, hamdolsun Rabbimiz bugün burada bize bu anmayı nasip etti." dedi. "Serdengeçti bu çağın kahramanlarındandı." diyen Bıyıklı, "Bu program inşallah Serdengeçti'nin adının bir kütüphaneye verilmesine vesile olur." ifadesini kullandı.

MAZLUMLARIN KENDİSİNİ KENDİSİNDE BULDUĞU BİR ADAM!

Seriyye Vakfı Mütevelli Üyesi Oğuz Tunç ise, “Ziyan edilmiş ve ademe mahkum edilmişlerin kendisini kendisinde bulabildiği adam. Sanki ölmemiş, dünyevi iştahalara nefsin isteklerine karşı gösterdiği hasis tavrı mezarıyla da göstermeye devam ediyormuş gibi. Yaşarken de kendine pek bir özen göstermezmiş, zihni gibi saçları da kıyafetleri de dağınıkmış, Derviş gibi yaşarmış ya mezarı da öyle işte. Pespaye, dağınık bir mezar” dedi. Modern insanın dünyayı nasıl algıladığının önemli olduğuna vurgu yapan Tunç, “Dünyayı nasıl algılıyorsan mezarında öyle oluyor modern zamanlarda. İsmiyle müsemmalık durumu Serdengeçti de biraz ters bir durum belirtir. Onun ismi kendi karakteri üzerinde tesirli olmuş ama davası kendisine bir isim hediye etmiş. Serdengeçti ismi. Biliyorsunuz dergisinin adı aynı zamanda. 33 sayı çıkarabildiği üzerinde “bu derginin ne zaman nerde çıkacağı belli olmaz” diye yazan, açın kapıları Osman geliyor diye başlıklar attığı bir dergi. Davasıyla o kadar müsemma ki herkes onun soyadı zannediyor Serdengeçti ismini. İsmini davası yapan adamları biliriz de; Davası kendisine Isim olarak kalan adam pek rastlanır cinsten değildir” şeklinde konuştu.

HAK YOLUNUN BAĞRI YANIK DİVANESİ

Serdengeçti’nin kendisin ‘hak yolunda bağrı yanık” olarak tanımladığını hatırlatan Tunç, “Kendisini Hak yolunda bağrıyanık bir yolcu olarak tanımlıyor. Müspet veya menfi bir dava uğruna, nefsinden geçme ve davasıyla müsemma bir hayat şuuruna sahip olma. Divanelik budur. Bazilikasının yapımını tamamladıktan sonra ayağında ki çizmesini çıkarırken derisi de soyulan Mikelanj da bir divanedir, Eserinde ruhunun resmini görmeyi arzulayan Mimar Sinan’da. Napolyonda bir divanedir, Fatih Sultan Mehmed han da, Sultan Selimi evvel de. Yani yavuz Sultan Selim han. Bunlar divaneler” dedi.

HAKİKAT ADINA ÇİLELERE KATLANDI

Serdengeçti’nin davası uğruna birçok çileye katlandığını belirten Tunç, “ Ezan sesinden rahatsızların bu rahatsızlıklarını imama saldırarak giderenlerin olduğu, mabedsiz şehirlerin inşa edildiği, koca bir neslin mahvedilişinin film izler gibi izlendiği bir dönemde, babası şehadete koşan bu yeni nesillerin kendi babasından iğrenir hale gelmesine isyan bayrağını açan ve bu uğurda zindan zindan dolanan, tabutluklarda işkencehanelerde tırnakları sökülen, aç bırakılan ve yine vazgeçmeyen Osman yüksel Serdengeçti. O bir divaneydi” ifadelerini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23