• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Seçimler iptal mi olacak? Yarın kritik gün!

Yeniakit Publisher
2018-05-30 09:59:00 -
Seçimler iptal mi olacak? Yarın kritik gün!

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 'seçim yasasının iptali' başvurusunu yarın esastan görüşecek. Yasa iptal edilirse seçimler de iptal edilmiş olacak.

24 Haziran seçimlerine günler kala seçimin yapılıp yapılamayacağıyla ilgili en kritik gün geldi. Yarın bütün gözler Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) olacak. Çünkü AYM, CHP’nin seçim yasasıyla ilgili iptal istemiyle açtığı davayı esastan görüşmeye başlayacak. Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, "Seçim iptal olacak mı?" başlıklı yazısında süreci anlattı. İşte o yazıdan öne çıkanlar:

CHP 29 BAŞLIK HALİNDE İTİRAZ ETTİ

CHP, seçim yasasının ittifaklarla ilgili bölümüne itirazda etmedi ancak, 29 başlık halinde seçim güvenliğiyle ilgili bölümde iptal ve yürürlüğün durdurulmasını talep etti. AYM’den CHP’nin iptal isteminin reddi yönünde bir karar çıkarsa, seçimlerin önünde hiçbir engel kalmayacak. 24 Haziran'da sandık milletin önüne gelecek.

AYM İPTAL KARARI VERİRSE

 Anayasa Mahkemesi, CHP’nin iptal istemini yerinde bulur ve bazı maddelerin iptali yönünde karar verirse ne olacak? Daha açık bir ifadeyle seçimler iptal edilecek mi?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

AYM'NİN SEÇİMİ İPTAL YETKİSİ VAR MI?

Anayasa’nın 77. maddesine göre seçim kararını Meclis alabiliyor. Seçimlerin yönetim ve denetimi ise Anayasa’nın 77. maddesine göre sadece Yüksek Seçim Kurulu’na verilmiş. Anayasa Mahkemesi’nin seçimleri iptal etme ya da yenileme gibi bir yetkisi yok. Kendisini Meclis ya da YSK yerine koyamaz.

YSK 'İLKE KARARI' İLE BOŞLUĞU DOLDURUR MU?

Yine de Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı çıktığında ne olacak? Perşembe gününden sonra seçimlere 24 gün kalıyor. Bu durumda seçimler nasıl yapılacak, iptali söz konusu olur mu? Öncelikle gerekçeli kararın görülmesi gerekiyor. Hukukçular, YSK’nın ilke kararlarıyla boşluğu dolduracağını ve seçimlerin yapılmasını sağlayacağını savunuyorlar. 

YİNE DE SEÇİM İPTAL OLUR MU?

Yine de seçimlerin iptali söz konusu olur mu derseniz? Kime sorduysam olmaz dediler ama burası Türkiye, dikkatli izlemekte yarar var.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23