• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sandık hezimetini itiraf eden Trump: 'Yine olsa yine yaparım'

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et
Sandık hezimetini itiraf eden Trump: 'Yine olsa yine yaparım'

ABD’de yapılan ara seçimlerde Senato ve Temsilciler Meclisi'ni Demokratlara kaptırarak benzeri görülmemiş bir hezimete uğrayan ABD Başkanı Donald Trump, seçim yenilgisinin ardından kameralar karşısına geçerek skandal açıklamalarda bulundu. Cumhuriyetçilerin Senato’da 44, Temsilciler Meclisi’nde ise 139 sandalyeye çakılmasıyla Kongre’deki tüm kudretini kaybeden Trump, faturanın İran savaşına kesildiğini bizzat itiraf etti.

Seçimi kaybetmelerinin temel sebebinin İsrail lobilerinin emirleriyle yürütülen İran savaşı olduğunu itiraf eden Trump, "İran savaşının seçimleri kaybettirdiği büyük ölçüde doğru ama buna değdi. Savaştan başka çarem yoktu, yine olsa yine yaparım" diyerek Amerikan halkının çilesini hiçe saydı. Sonuçlardan endişe duymadığını ve Demokratlarla pek ala anlaşabileceğini söyleyen küreselci lider, kendisini azletmeye kalkışacak olanlara ise "Demokrat Parti'yi mahvederim" tehdidini savurdu.

TRUMP: SONUÇLARDAN ENDİŞELİ DEĞİLİM

Trump şu ifadeleri kullandı: "İran savaşının seçimleri kaybettirdiği büyük ölçüde doğru ama buna değdi. Savaştan başka çarem yoktu. Yine olsa yine yaparım. Mecburduk. İran nükleer sahibi olamaz. Sonuçlardan endişeli değilim. Demokratlarla muhtemelen anlaşırım. Beni azlederlerse Demokrat Parti'yi mahvederler."

ABD'deki Kongre ara seçimlerinde Demokratlar; Senato’da 54 sandalyeye, Temsilciler Meclisi'nde ise 228 sandalyeye ulaşırken, Cumhuriyetçiler ise Senato'da 44, Temsilciler Meclisi'nde 139 sandalyede kaldı.

ABD ara seçimlerinde oy verme işlemlerinin başlama ve bitiş süreleri eyaletlere göre farklılık gösterirken, Indiana ve Kentucky, ülkede sandıkların kapandığı ve sayım işlemlerinin başladığı ilk iki eyalet oldu.

ABD doğu saatine göre 19.00'dan itibaren Florida, Georgia, New Hampshire, Güney Carolina, Vermont ve Virginia eyaletlerindeki sandıklar kapandı. Bunun ardından doğu eyaletlerinden başlamak üzere ilerleyen saatlerde sandıklar ardı ardına kapanmaya devam ederken, Alaska'da TSİ 09.00'da sandıkların kapanması ile tüm sandıklarda oy verme işlemi sona ermiş oldu.


 

ABD ARA SEÇİMLERİ

ABD halkı bulundukları eyaletlerdeki valilik ve diğer yerel pozisyonların yanı sıra Kongrenin Temsilciler Meclisi'ndeki 435 sandalyenin tamamı, Senatodaki 100 sandalyenin de 35'i için sandık başına gitti.

ABD seçim sisteminde 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi üyelerinin hepsi, biri ABD başkanının seçildiği genel seçimlerde, diğeri de ara seçimde olmak üzere her iki yılda bir sandığa gidiyor. Kongrenin 100 üyeli Senato kanadında da 6 yıllığına seçilen senatörlerin üçte biri, her iki yılda bir seçimle yenileniyor.


 

KONGREDEKİ MEVCUT DURUM

ABD'de halihazırda Senatoda Cumhuriyetçilerin 53, Demokratların ise 45 sandalyesi bulunuyor. İki sandalyeye sahip bağımsızlar, birçok konuda Demokratlarla hareket ediyor. Temsilciler Meclisinde ise Cumhuriyetçilerin 218, Demokratların 214, bağımsızların 1 sandalyesi bulunurken, 2 sandalye boş durumda.

59 MİLYONDAN FAZLA AMERİKALI ERKEN OY KULLANDI

Ara seçimlere katılımın yüksek olması dikkat çekti. Florida Üniversitesi Seçim Laboratuvarının verilerine göre 59 milyondan fazla Amerikalı, seçim gününden önce oyunu kullandı.

ABD genelinde seçim merkezlerinde yoğunluk yaşanırken, seçmenlerin kararlarında ekonomi, hayat pahalılığı, göçmenlik politikaları, İran savaşı ve Trump yönetiminin uygulamaları etkili oldu.

İlk sandık çıkış anketleri, ekonomi ve Amerikan demokrasisinin geleceğinin seçmenlerin en önemli gündem maddeleri arasında bulunduğunu ortaya koydu.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Seçmenin tokadı böyle olur

Beter olsun, bu kendini seçmenden üstün gören kanun tanımaz şarlatan lider bozuntusuna. Dünya rahat bir nefes alacak nihayet. Şu sandık ne güzel şey, öyle değil mi Abidin?

uyuz bi sistem

ABD’ nin bu ara seçim dümenini iyi bir şey sanan bizim yerli ibişler var; sistem başkanı geri kalan iki yıl için boşa çıkarıyor, parti programına uygulayamıyorsun, elin kolun bağlı, postane memurusun, ölü iki yıl; bence istifa et daha iyi..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23