Naftalinin çok tehlikeli olduğunu söyleyen İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Nurhayat Özdemir, "Kesinlikle eve alınmamalı" dedi.
İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Nurhayat Özdemir, kadınlar tarafından güve oluşmasını engellediği ve kötü kokuları bastırdığı için evlerde kullanılan naftalinin, toksik maddeler sıralamasında ilk sırada yer aldığını belirterek, "Naftalin, ölüm saçan bir kimyasaldır. En tehlikeli kimyasal madde naftalindir ve kesinlikle eve alınmaması gerekir, hatta marketlerde bile satışı yasaklanmalı" diye konuştu.
"SOLUNDUĞU ZAMAN CİDDİ ZARARI VAR"
Yrd. Doç. Dr. Özdemir, hiç sıvılaşmadan katı halden gaz haline geçen ve tekrar katılaşan naftalinin özellikle solunduğu zaman ciddi zararları bulunduğunu kaydetti.
"KANSER YAPAR"
Özdemir, "Kanser yapabilir değil, kesinlikle yapar. Maruz kalma süresi ve kişinin bağışıklık sisteminin zayıflığı da bunda bir etkendir. Mesela evlerde halının içine koyuyoruz. Kışın halıyı açtığınızda hiç içinde naftalin görmezsiniz. O naftalin nereye gitti. O naftalinin tamamını soludunuz, ciğerlerinize gitti" ifadelerini kullandı.
"DEFNE YAPRAĞI VEYA LAVANTA KULLANIN"
Naftalinin hiç sıvı hale geçmediği için konulan yerde iz bırakmadığını ve bu nedenle kadınlar tarafından tercih edildiğini anlatan Özdemir, evin ısısıyla gaz haline gelen naftalinin kristalleşerek akciğerlere solunum yoluyla yapıştığını söyledi. Akciğerin, bu maddeyi atabilme, tolere etme şansı olmadığını dile getiren Özdemir, gözenekleri tıkayan naftalinin akciğer ve temas eden diğer kısımlara zarar verdiğini belirterek kadınların güve gidermek için defne yaprağı ve lavanta gibi bitkilerden faydalanmaları gerektiğini söyledi.
"KAMU SPOTU HAZIRLANSA ÇOK İYİ OLUR"
Özdemir, "Naftalinin yasaklanmasını öneririm. Televizyonlarda kamu spotlarında evde naftalin kullanılmasının doğru olmadığı, bunun sigaradan bile daha zararlı olduğu, kesinlikle kansorejen bir madde olduğunu, kimyada en tehlikeli toksik madde olduğunu söylemek gerekir. Bunun için bir kamu spotu hazırlansa ve insanlar bilgilendirilse çok iyi olur" dedi. Nurhayat Özdemir, günümüzde gıda terörünün yaygın olduğunu belirterek, özellikle bal üretiminde kovanlarda güve oluşmaması için naftalin kullanılmasının da tehlikeli olduğunu kaydetti.
AA