• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Oyunlara rağmen büyüyoruz

Yeniakit Publisher
2018-06-14 08:50:00 -
Oyunlara rağmen büyüyoruz

Ülkemiz Moody’s, Fitch ve Standard & Poor’s gibi manipülatörlerin yanlı kararlarına rağmen yüzde 7.4 büyüyerek tüm dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. Üreticiler ile ihracatçılar, karalamaların, oyunların gelir ve refah artışını önleyemeyeceği kanısında.

Ülkemiz 2017’nin ardından bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüyerek AB ve G20 üyelerini geride bırakarak takdir topladı. Moody’s, Fitch ve Standard & Poor’s gibi ABD uşağı manipülatörlerin doları dalgalandırarak ekonomiye darbe vurmak için yaptığı açıklamalara rağmen gelen büyüme üreticiler ile ihracatçıların da umutlarını artırdı.

 

İYİ BİR CEVAP

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, üretimin ve ihracatın büyümeyi perçinlediğine işaret etti. Kuvvetli büyümenin devam edeceğini belirten Baran, “Gelir ve refah artışı, kalkınma ülkemize yön verme, ekonomimize oyun oynama gayretine girenlere verilen iyi bir yanıttır” diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ÜRETİM VE İHRACATIN KATKISI ARTACAK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu ortamda yüzde 7.4 büyümenin kolay olmadığını vurguladı. Büyüme oranlarının tahminleri aştığını dile getiren Büyükekşi, “Tahminleri aşağı çeken reyting kurumları yanıldı. Şükür ki ülkemiz oynanan oyunlara rağmen güçlü bir şekilde büyümeye devam ediyor” diye konuştu.

DÜNYA TİCARETİNDE PAYIMIZ BÜYÜYOR

2017 gibi 2018’in de ihracat adına iyi geçeceğini ve rekorların geleceğini savunan Büyükekşi, şu görüşleri paylaştı: “İlk 5 ayın verileri çok iyi, umut verici. Mart’ta tarihimizde ilk defa aylık 15 milyar dolar barajını aştık. Sene sonunda da 170 milyar doları aşarak yeni bir rekoru kıracağız. Dalgalanmaların önü alındı ve dünya ticareti tekrar artışa geçti. Türkiye olarak biz bu artışı geride bırakmalı, ihracatta atılıma devam etmeliyiz. Unutmayalım ki 2023 hedeflerimiz için 2018, çok önemli bir dönemeç.”

REYTİNG KURUMLARI ART NİYETLİ

Yanlı raporlar kaleme alan reyting kurumları ise tepki çekiyor. Ekonomi yorumcusu İslam Memiş, bu kurumların siyasi kararlar aldığını ifade ederek, “Moody’s, Fitch ve Standard & Poor’s gibi yapılanmalar art niyetlidir, müşterilerini aldatmakta ve itibarlarını eritmektedir” dedi. Memiş, hükümeti yeni bir ekonomi modelini devreye almaya davet ederken de “Bu modeli, planları paylaşmak hem yerli hem de yabancı yatırımcıyı ikna eder. Yatırımlar ardı ardına gelir. Bu bir yana teknokrat dönemine geçiş ekonomiye güç katar“ uyarılarını yaptı.

BİN FİRMANIN İHRACATI 92 MİLYAR DOLAR

Öte yandan; 2017’nin ihracat şampiyonları ilan edildi. Buna göre ilk bin firmanın ihracatı yüzde 13,4 oranında artarak 92,3 milyar dolara geldi. İlk üçe otomotiv firmaları girdi. Sıralamada yüzde 27,2 pay ile otomotiv sektörü öne çıktı. Onu yüzde 9,7 ile giyim, yüzde 9,5 ile çelik takip etti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23