• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Oysa hepsini sağlıklı zannediyorsunuz! Yediğimiz her lokmada gizli tehlike var

Yeniakit Publisher
IHA Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Oysa hepsini sağlıklı zannediyorsunuz! Yediğimiz her lokmada gizli tehlike var

Rengarenk paketlerde “doğal”, “light” ya da “organik” etiketiyle satılan birçok ürün aslında sağlığımızı sessizce tehdit ediyor.

Birçoğumuz market raflarındaki ürünleri güvenle sepete atıyoruz… Ancak sanıldığı kadar masum değiller. Dünya Gıda Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, gıdaların üretimden sofraya kadar mikrobiyolojik ve kimyasal kirlenmeden korunması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda bazı hastalıklarda artış yaşanıyor

Son yıllarda karaciğer yağlanması, tansiyon ve kalp damar hastalıklarındaki artışın ardında işlenmiş gıdalar önemli bir rol oynuyor. Dünya Gıda Günü kapsamında önemli uyarılarda bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, katkı maddeleri ve pestisitlerin insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek "Doğal, temiz ve organik gıdaların tercih edilmesi,hem sindirim sistemini hem de genel vücut dengesini korumada büyük rol oynar" ifadelerini kullandı.

Az işlenmiş gıdalar tercih edilmeli

Prof. Dr. Göral, işlenmiş ve katkı maddesi içeren gıdaların son yıllarda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirterek, "Bazı gıdaların uzun süre bozulmaması için kullanılan katkı maddeleri karaciğer yağlanması, tansiyon yüksekliği, damar hastalıkları ve mikrobiyotada bozulmalara neden olabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca doğal ve az işlenmiş gıdaları tercih etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Karbonatlı temizlik önemli

Gıdalarda kullanılan tarım ilaçlarının (pestisitlerin) da sağlık açısından risk oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Göral, "Meyve ve sebzeler ilaçlama nedeniyle kimyasal kalıntılar içerebilir. Bu ürünleri tüketmeden önce bol suyla, gerekirse karbonatla yıkamak faydalı olur. Pestisitlerin etkisi haftalarca sürebildiği için organik ve yerel ürünleri tercih etmek en doğru yaklaşımdır" diye konuştu.

Pişirilen gıdalar tekrar tekrar ısıtılmamalı

Prof. Dr. Göral, evde gıda hazırlarken de hijyenin önemine değinerek, "Ellerin, kullanılan bıçak ve kesme tahtalarının temiz olması gerekir. Pişirilen gıdalar buzdolabında saklanmalı, tekrar tekrar ısıtılmamalıdır" uyarısında bulundu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23