• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ordu yeni Başkomutan'ını bekliyor

Yeniakit Publisher
2014-07-14 13:50:00 - 2014-07-14 14:10:50
Ordu yeni Başkomutan'ını bekliyor

Ağustos başında yapılacak YAŞ toplantılarıyla TSK'nın komuta kademesi belirlenecek. Milletin ilk kez Çankaya'ya çıkaracağı isim ise Cumhurbaşkanı Gül'den 'Başkomutanlık' görevini devralacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için geri sayım sürerken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) de ağustos heyecanı yaşanıyor. Bir yandan, ordunun komuta kademesinde yapılacak nöbet değişimine odaklanan ordu, diğer yandan Köşk seçimiyle belirlenecek yeni 'Başkomutanı'nı bekliyor. Ağustosta ilk kez milletin seçeceği cumhurbaşkanı, aynı zamanda TSK'nın da Başkomutanlığını üstlenmiş olacağı için Köşk seçimleri ayrı bir anlam da ifade ediyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan, 28 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den görevi devralacak. Bu tarihte 'Başkomutanlık' görevini de üstlenecek isim, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve TSK Günü dolayısıyla resepsiyon verecek. Bu tarih, aynı zamanda TSK'da atama, terfi ve emeklilik kararlarının uygulandığı gün.

GÖZLER YAŞ TOPLANTILARINDA

Seçim öncesinde TSK'da gözler Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarında... YAŞ, 4-5-6 Ağustos'ta toplanacak. Cumhurbaşkanı adayı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, toplantılara başkanlık etmeyi planlıyor.

GÜL'DEN YAŞ'TA SON İMZA

Başbakan Erdoğan, YAŞ'a başkanlık ettikten sonra Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kazanırsa, 'Başkomutanlık' görevini üstlenecek. Cumhurbaşkanlığı görevine veda etmeye hazırlanan Abdullah Gül ise 6 Ağustos günü son kez YAŞ kararlarını onaylamış olacak.

KOMUTA KADEMESİNDE DEĞİŞİM

Geçen yıl yapılan YAŞ toplantısında, TSK'nın komuta kademesinde kritik değişiklikler yaşanmış; kuvvet komutanlarının tamamı değişmişti. Bu yıl ise komuta kademesinde sınırlı değişim bekleniyor. YAŞ kararları dışında ataması yapılan Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in görev süresi 2015'te doluyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da geçen yıl atanmıştı. Hükümet kanadından gelen bilgiler, YAŞ kararları dışında atamaları yapılan bu isimlerin görevlerini sürdüreceği yönünde.

TERFİ LİSTESİ MERAK KONUSU

YAŞ toplantıları öncesi en çok merak edilen konuların başında, hangi komutanların emekliye ayrılarak nöbeti devrederken, kimlerin terfi edecekleri geliyor. Jandarma Genel Komutanı Org. Servet Yörük, 1. Ordu Komutanı Org. Ahmet Turmuş, Harp Akademileri Komutanı Org. Yalçın Ataman, Ege Ordu Komutanı Org. Abdullah Atay'ın durumlarının değerlendirilmesi bekleniyor. Kara Kuvvetleri'nde 10. Hava Kuvvetleri'nde 4, Deniz Kuvvetleri'nde 2, Jandarma Genel Komutanlığı'nda da 2 'kor' rütbeli komutan, 'or' rütbesine terfi sırasında bulunuyor. Bu komutanlar arasında, çeşitli davalar nedeniyle 'tutuklu' kalmış bazı isimler de var.

DAVALI ASKER KARARI

YAŞ'ta gözlerin odaklanacağı konulardan biri de haklarında dava bulunan komutanların dosyaları olacak. Yeniden yargılama kararının çıktığı 'Balyoz' başta olmak üzere davalardan beraat eden veya haklarında yeniden yargılama kararı çıkan komutanlarla ilgili YAŞ'ta nasıl bir karar alınacağı merak konusu.

SURiYE IRAK MASADA

YAŞ'ta, TSK'nın harbe hazırlık durumu gözden geçirilirken, tehditler değerlendiriliyor. Bu kapsamda, Suriye ve Irak'taki gelişmelerin askeri boyutu, hudut boyundaki gelişmeler, IŞİD'le ilgili olaylar YAŞ'ta ele alınacak başlıklar arasında bulunuyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ YAŞ'TA

Hükümet, Çözüm Süreci'ne yol haritası hazırlıyor. Tüm kurumların atacağı adımlar, zamanlamasıyla tek tek tespit ediliyor. Bu kapsamda, TSK'nın nasıl bir strateji izleyeceği ve hangi adımları atacağının da YAŞ'ta görüşülmesi bekleniyor.

(Akşam)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23