• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

O ülke karıştı! 150 fabrika kapandı, 10 binden fazla işçiye soruşturma açıldı

Yeniakit Publisher
2023-11-12 09:58:00 - 2023-11-12 10:00:37
O ülke karıştı! 150 fabrika kapandı, 10 binden fazla işçiye soruşturma açıldı

Bangladeş'te asgari ücret gerilimi: 150 fabrika kapandı, 11 bin işçiye soruşturma!

Bangladeş'te tekstil sektöründe çıkmaza giren asgari ücret artışı tartışmaları işçilerle hükümet ve fabrika sahiplerini karşı karşıya getirdi.

Günlerdir devam eden eylemlerde işçiler, hükümetin sunduğu ücret artışını yetersiz buluyor.

Şu ana kadar üç kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kanlı gösteriler nedeniyle hazır giyim üreticileri 150 fabrikayı "süresiz kapattığını" duyurdu.

Bu arada polis, şiddet içerikli protestolarla bağlantılı 11 bin işçi hakkında genel soruşturma kararı aldı.

Dünyanın en büyük ikinci giyim ihracatçısı konumundaki Bangladeş'in yıllık on milyarlarca dolar gelir sağladığı sektör, ücret tartışmalarıyla durma noktasına gelmiş durumda.

Güney Asya ülkesinde 3 bin 500 civarında hazır giyim fabrikası bulunuyor. Sektör, dört milyon kişiye iş imkanı sağlıyor.

Keza tekstil sektörü, ülkenin gerçekleştirdiği yıllık 55 milyar dolarlık dış ticaretin yüzde 85'ine tekabül ediyor.

Bangladeş, dünyanın önde gelen giyim markalarına tedarik sağlıyor.

Hükümet tarafından asgari ücreti belirlemesi için atanan tespit komisyonu, salı günü aylık ücreti yüzde 56,25'lik bir artışla 12 bin 500 taka (104 euro) olarak açıkladı.

Ancak asgari ücretin 23 bin takaya (195 euro) yükseltilmesini isteyen sendikalar ise grev başlattı, bazı atölyelerde çıkan olaylarda 3 işçi hayatını kaybetti. Çok sayıda işçi de yaralandı.

Önceki gün (9 Kasım) 40 fabrika kapanmıştı. Bu sayı, bugün itibariyle 150'ye yükseldi.

İnsan hakları örgütlerinin Bangladeş'i 'demir yumrukla' yönettiği suçlamasında bulunduğu Başbakan Şeyh Hasine Vecid, işçiler için daha fazla ücret artışı talebini reddetti.

Ayrıca Başbakan Vecid, şiddet içerikli eylemlerin devam etmesi halinde protestocuların iş kaybına uğrayabileceği tehdidinde bulundu.

Ülkede altyapısı yetersiz eski binalarda ve sanayi sitelerinde kurulan fabrika ve atölyelerde yakın geçmişte çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine yol açan ölümcül olaylar meydana geldi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) daha önce yayımladığı bir raporda, Bangladeş'teki tekstil fabrikalarına yönelik düzenlemelerin ve denetimlerin "sanayide yaşanan büyüme hızına yetişmekten uzak olduğu" uyarısında bulunmuştu.

Kaynak: Euronews

Putin: Bangladeş'le enerji için görüşmeler yapıyor" target="_blank">
Rusya'dan NGS'ye ilk parti nükleer yakıt teslim edildi! Putin: Bangladeş'le enerji için görüşmeler yapıyor
Rusya'dan NGS'ye ilk parti nükleer yakıt teslim edildi! Putin: Bangladeş'le enerji için görüşmeler yapıyor

Dünya

Rusya'dan NGS'ye ilk parti nükleer yakıt teslim edildi! Putin: Bangladeş'le enerji için görüşmeler yapıyor

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Aydın Akdaş

Müslüman ülkeleri geç olmadan uyanın bunu iyi bilin gavurdan dost olmaz sıra size gelmeden keşke demeyin uyanın uyandırın mazluma sahip çikin şimarik İsrail yarın sizden başlar unutmayin

Ozan gulmez

Zalimler istemesede zafer muslumanlarindir
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23