• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nepal İHH ile sevindi

Yeniakit Publisher
2017-06-03 15:16:00 -
Nepal İHH ile sevindi

İnsani Yardım Vakfı İHH, Nepal’de zor şartlar altında yaşama mücadelesi veren Müslümanlara elini uzatarak, hayırseverlerin yardımlarını ulaştırdı, sevinçlerine ortak oldu.

NEPAL/Şafak Bozkurt- İHH, Ramazan 2017 çalışmaları kapsamında Nepal’deki partneri “Nepal İslami Toplum” (İslami Sang Nepal) kuruluşu ile birlikte gerçekleştirdiği organizasyonda Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Nepalganj şehrinde 365 aileye bir aylık erzak dağıtılırken, hayırseverlerin zekat ve fitreleri ihtiyaç sahibi olan 65 aileye paylaştırıldı. İftar sofraları kuruldu. Hep birlikte dualar edildi. Organizasyonda yetimler de unutulmadı. Nepalganj’ın ardından başşehir Katmandu’da 100 yetim çocuğa bayramlık giysilerinin yanısıra çeşitli hediyeler verilerek büyük bir sevinç yaşatıldı.

İHH Bağcılar Temsilcisi Halil Oğlak başkanlığında gerçekleştirilen Nepal organizasyonunda, Oğuzhan Koçalak, Ekrem Dilek, Engin Uzun, Yahya Öztürk ve Hüseyin Ceven görev aldı.

Nepal İslami Toplum’un Başkanı Hurşit Alem Islahi ve Yardımcısı Gulam Resul, İHH’ya ve hayırseverlere teşekkür etti. Türkiye’deki Müslüman kardeşlerinin kendilerini yalnız bırakmadığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gulam Resul, dernek olarak Nepal’de önemli görevler üstlendiklerini vurguladı.

“BİZE MORAL VERDİNİZ”

Müslüman çocukların İslam’ı daha iyi öğrenebilmeleri için okullar ve yetimhaneler açtıklarını ve burada Kur’an-ı Kerim ve hadis-i Şerif başta olmak üzere İslami ilimlerin öğretildiğini ifade eden Gulam Resul, “Türkiye’nin ve İHH’nın yanımızda olması bize büyük moral veriyor. Türkiye’deki Müslüman kardeşlerimize ve İHH’ya teşekkür ediyorum. Ülke genelinde yaşanan elektrik sıkıntısı nedeniyle zaman zaman zorluklar yaşıyoruz. Türkiye’deki kardeşlerimiz bize jeneratör alımı konusunda yardım ederse memnun oluruz” dedi.

ÖNE ÇIKAN VİDEO

TÜRKİYE’DEN SELÂM GETİRDİK

İHH Temsilcisi Halil Oğlak ise, Ramazan ayı münasebetiyle İHH’nın 104 ülkeye başta gıda yardımı paketleri olmak üzere, hayırseverlerin zekat ve fitrelerini ulaştırdığını hatırlatarak, “Biz de Nepal’deki kardeşlerimiz için buradayız, sizlere Türkiye’deki kardeşlerinizin selamını getirdim. Sizlerin sevincinize ortak olmaya geldik, yalnız olmadığınızı, ümmetin dualarının, kalplerinin sizinle olduğunu söylemek için buradayız” diye konuştu.

 ‘İyilik yolculuğu’ndan yansıyanlar

İHH’nın iyilik yolculuğuna katılmak için yola çıkarak Atatürk Havalimanı’nda buluşan ekibimiz, İHH Temsilcisi Halil Oğlak başkanlığında Katmandu’ya  THY ile yaklaşık 6 saatlik bir uçuştan sonra vardı. Sabahın ilk saatlerinde indiğimiz başkent Katmandu’da baharat kokusuyla adeta genzimiz yandı.

Çin ile Hindistan’ın arasına sıkışan neredeyse tamamı dağlık  bir ülke olan Nepal’in başşehri bu nedenle oldukça kalabalık.  Türkiye’nin 100 yıl gerisinde bir görüntü sergileyen şehirde, trafik, yollar ve altyapı insanın sabrını zorlayacak düzeyde. 

KATMANDU’DA CUMA NAMAZI

Katmandu’da İHH’nın partner kuruluşu “Nepal İslami Toplum” Derneği’nin temsilcileri tarafından sıcak bir şekilde karşılandık. Dernek ofisindeki tanışma sonrasında ilk olarak Katmandu Mescidi’nde birlikte cuma namazı kıldık. 5 katlı cami ve avlunun tamamı doluydu. Hutbeyi Nepalcenin yanısıra Arapça olarak dinledik. Hutbe devam ederken,  iki gencin de  ellerinde büyükçe bir bez ile cemaatin arasında gezerek cami için bağış toplaması dikkatimizi çekti. Nepal’de oruç Türkiye’den bir gün sonra başladı.

 Nepalganj’a bir cami yakışır

Nepal’in nüfusunun neredeyse yüzde 80’i Hindu. Müslümanlar ise yüzde 10-15 arasında olduğu belirtiliyor. Ülkeyi ‘Leninist-Maoist’ parti koalisyonu yönetiyor. Parlamentodaki Müslüman vekillerin sayısı ise 20 kadar. Nepalganj, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerden bir tanesi. Şehrin en büyük sorunu altyapının yetersizliği. Müslümanlar derme-çatma evlerde yaşıyorlar. Katmandu’da olduğu gibi Hinduların etkisi oldukça fazla. Hindular evlerinin çatılarına “sih” bayrağı asarak Müslümanları baskı altında tutmaya çalışıyorlar. Nepal’de de inekler “dokunulmaz.” Trafiğin ortasında, çarşıda-pazarda görmek mümkün. Burada yaşayan Müslümanlar kendilerini “Arabis” olarak tanıtıyorlar. En büyük dertleri sağlık sorunları çünkü yok denecek kadar az sağlık hizmeti almaktan yakınıyorlar.

DAHA GÜÇLÜ DESTEK LÂZIM

Nepalganj’ın ekonomik ve sosyal durumu ibadethanelere de yansımış. Hindular hemen her yere bir tapınak yapmışlar. Müslümanların camileri ise derme-çatma yapılardan oluşuyor. Yolumuzun üzerindeki bir camiye uğradığımızda karanlıkta teravih namazı kılınıyordu. Nepalganj’da her şeyden önce Müslümanlara yakışır, rahat namaz kılınabilecek, çocukların Kur’an-ı Kerim öğrenebileceği bir camiye ihtiyaç var. Bu hem oradaki Müslümanlara moral kaynağı olur hem de İslami yaşantının güçlenmesini sağlar. Türkiye’den bir belediyenin elini uzatarak Nepalganj şehrine “kardeş belediye” olması, bazı altyapı ve sosyal projeleri üstlenmesi Türkiye’nin bölgedeki tanıtımını da güçlendirir. Çünkü buradaki insanlar Türkiye’yi tanımıyorlar.

DUALARLA UĞURLANDIK

Yüzde 80’inin Hindu olduğu, ekonomik ve siyasi baskı altında ayakta kalma ve İslam’ı yaşama gayretinde olan Müslümanlara ümmet olarak daha çok sahip çıkmalıyız. Türkiye’deki hayırseverlerin yardımlarını dağıtırken sevinçlerine ne kadar ortak olduysak, gördüğümüz manzara karşısında da bir o kadar kalplerimiz sızladı. Dünyanın dört bir yanındaki mazlumların sesi olan Türkiye, devlet olarak, belediyeler ve STK’lar eliyle Nepal’deki kardeşlerinin daha çok yanında olmalı.

 TÜRKİYE’NİN NEPAL’DE ELÇİLİĞİ YOK

Yardım organizasyonunu tamamlamanın ardından döndüğümüz Katmandu’da gözlerimiz  Türk Büyükelçiliğini aradı ama maalesef Türkiye Nepal’de yok! ABD, Almanya başta olmak üzere birçok Batılı ülke Nepal’de elçilik faaliyetlerini yürütüyor. Adeta Hindistan’ın sömürüsü altında olan bu ülkeyi Türkiye ihmal etmiş. Afrika açılımı gerçekleştiren Türkiye’nin en kısa zamanda bir de Asya açılımı gerçekleştirerek bu ülkede de “varım” demesi gerekiyor.   Nepal, Türkiye’nin en iddialı olduğu alanda,  inşaat ve altyapı projeleri açısından kaçırılmayacak bir fırsat barındırıyor.

İYİ Kİ TÜRK HAVA YOLLARI VAR

Neyse ki Türk Hava Yolları var. Dünyanın dört bir yanından kişiler İstanbul’dan direkt uçuşla Nepal’e THY ile ulaşıyor.  İHH ekibi olarak THY’nin ofisini görünce hemen sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdik.  THY Nepal Acente Sorumlusu Abdullah Tuncer Keçeci ve Müdür Vekili Vedattin Bilen bizi sıcak bir şekilde karşıladı.

FETÖ BIRAKIP GİTTİ

Kısa bir sohbetten sonra konu FETÖ’ye geldi. Keçeci, FETÖ’nün 2 okulu ve bir restoranı olduğunu ancak bunları bir süre  önce devrettiğini duyduklarını söyledi.

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23