Her kesimden insanın severek tükettiği muz vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Ancak ne var ki bu meyve bazen daha biz tüketmeye fırsat bulamadan kararmaya başlar. Öte yandan sorunun çözümü ise oldukça basit. Uygulayacağınız birkaç yöntemle muzlarınızı kolaylıkla muhafaza edebilirsiniz.
Vitamin mineral ve potasyum açısından oldukça zengin olan muz, her kesimden insanın severek tükettiği bir besin kaynağıdır. Muzun kalp ve karaciğer fonksiyonlarını düzenleme, kan basınç düzeylerini ayarlama, sindirim sistemine yardımcı olma gibi birçok faydası da bulunmakta. Öte yandan bu kadar önemli faydaları olmasına rağmen muz çok kolay bir şekilde çürüyen bir meyve türüdür. Aldığımız muzlar bazen daha biz tüketmeye fırsat bulamadan kararmaya başlar. Ancak yapacağınız birkaç basit yöntemle bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.
Muz nasıl saklanır?
Muz, güneş ışığından korunması gereken bir meyvedir. Olgun olan muzlar normal bir oda sıcaklığında 3-4 gün boyunca taze kalabilirler. Fakat oda sıcaklığı arttıkça muzların çürüme hızı da artmış olur.
Pazardan veya marketten poşet içerisinde almış olduğunuz muzlar eve gelindiğinde bekletilmeden poşetinden çıkarılmalıdır. Çünkü plastik torbalar muzun çok daha hızlı bir şekilde çürümesine neden olan nemli ortama sahiptir. Bu nedenle kesinlikle muzlar plastik torba içerisinde tutulmamalıdır.
Eğer muzlar hemen tüketilmeyecek ise buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzdolabının kapaklı olan bölmelerinde ve mutlaka dolabın en soğuk olduğu yerlerde muz meyvesini güvenle saklayabilirsiniz.
Muzu saklama da diğer bir yöntem de eğer çürümeye başlamış olan ya da çürümüş olan muzları sağlıklı olan muzlardan ayrılmaktır. Eğer çürümüş muzları sağlıklı olan muzlardan ayırmazsanız bu durum diğer muzların daha hızlı bir şekilde bozulmasına neden olacaktır.
Muz meyvesini çürümeksizin en az 1 hafta süre ile saklamak istiyorsanız en etkili yöntem muzların en çok hava ile teması bulunan sapları birbirleriyle birleştikleri bölgeden streç film yardımı ile kaplamaktır.