• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mide yanmasını azaltmanın yolları nelerdir?

Yeniakit Publisher
2018-05-26 16:10:00 -
Mide yanmasını azaltmanın yolları nelerdir?

Birçok kişi yemek yedikten sonra mide yanmasından şikayet eder. Mideye inen yemeklerden sonra mide asidi arttığı için yanma hissedilebilir. Bu, insana kendini kötü hissettiren, yaşam kalitesini düşüren bir durumdur.

Sağlıklı sindirim sistemine sahip olmak hem fizyolojik hem psikolojik olarak kişinin yaşam kalitesini artırır. Sindirim fonksiyonlarındaki aksaklıklar en çok gaz, hazımsızlık ve mide yanmalarına neden olur.

*Gece geç saatlerde yemek yenmesi,

*Sağlıksız beslenme,

*Fazla kilo,

*Sigara-tütün kullanımı,

*Aşırı tuzlu, baharatlı ve kafeinli beslenme,

*Yanlış kıyafet seçimleri,

*Kişiye özgü besin tolere edememe durumlarında mide yanması meydana gelir.

*Hazmı zor besinleri sindirmek için uzun süre çalışan mideye, yanma şikayetleri olduğunda yağlı olmayan, hafif yemekler gönderildiğinde yanma şiddeti azalır.

SEBZELER:

Mide yanması şikayetlerinin olduğu dönemlerde öğünleri hafif tutmak gerekir. Haşlanmış sebzeler iyi bir seçim olabilir. Sebzeler, zengin vitamin mineral içeriği ile mide yanmasını artıran mide asidini düzenler. Ancak gaz yapabileceğinden brokoli, domates tüketilmemelidir. Daha çok yeşil yapraklı sebzeler tercih edilmelidir.

MEYVELER:

Meyveler mideyi zorlamadan kolay sindirilebilen besinlerdir. Bu sayede mide asidini artırmaz, yanmaya neden olmaz. Fakat greyfurt, portakal, mandalina, çilek, ananas, kivi gibi asitli meyvelerden uzak durulmalıdır. Daha çok muz, şeftali, armut, kavun mide yanmasını önleyici etkilere sahiptir.

TAM TAHILLILAR:

Posadan zengin olan bulgur, yulaf, esmer pirinç, arpa gibi tam tahıllı ürünler midenin zorlanmadan sindirime devam etmesini sağlar, fazla mide asidini çeker. İçerdiği demir, magnezyum, selenyum ve B vitaminleri ile vücudun sağlığını korumasına yardımcı olur.

Mide yağlı kızartmalı ağır yemekleri çok zor sindirir. Mide yanması şikayetleri olan dönemlerde bu tür yemeklerden uzak durulmalıdır. Kola, kahve, yeşil çay gibi kafeinli ve asitli içecekler mide asidini artırdığından tercih edilmemelidir. Çikolata, nane, soda, çiğ soğan yenmemelidir. Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinin az yağlı olanları tercih edilmelidir.

-Beslenme kadar yaşam tarzındaki ufak değişikliklerde mide yanmasının önüne geçebilir. Örneğin:

-Yemek yedikten hemen sonra uzanılmamalı, bir süre oturulmalıdır.

-Yemekler hızlı değil, yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek yenmelidir.

-Bir anda yemeğe yüklenmek yerine az ve sık öğünlerle beslenme yapılmalıdır.

-Yatmadan hemen önce yemek yenmemelidir. Ana öğün yatmadan 4 saat önce, ara öğün ise 2 saat önce bitmiş olacak şekilde ayarlanmalıdır.

-Uyku arasında gece uyandıran şikayetler varsa yastıkla destek yapılarak eğimli yatılmalıdır.

-Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar bırakılmalıdır.

-Fazla kilo mideye baskı yapacağından, özellikle karın çevresindeki fazla kilolar verilmelidir.

-Karnı sıkıp mideye baskı yapan sıkı kemer, tayt, korse gibi kıyafetler giyilmemelidir.

-Uzun süreli, dikkat etmeye rağmen geçmeyen mide rahatsızlıkları durumunda mutlaka doktora başvurup gerekli ise ilaç tedavisine başlamak gerekir

 

 

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23