• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mehmet Tahir İkiler: "Anladım ki sanat Allah'ı aramakmış'

Yeniakit Publisher
2019-05-21 11:10:00 - 2019-05-21 11:31:35

"Ankara'da belediye yönetiminin CHP'ye geçmesi ile solak sanatçıların baskılarına maruz kalarak emeklilik kararı alan Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, sanata ve sanatçıya dair bakış açısını anlattı. İkiler, "Anladım ki sanat Allah'ı aramakmış. Meslek hayatım boyunca sahneme haya öncelikli bir sanat düsturu yansıtmaya çalıştım." dedi.

 Taha Emre ÖZDEMİR / ANKARA 

CHP'li Mansur Yavaş'ın başkan olmasıyla ile solak sanatçıların baskısına maruz kalarak emeklilik kararı alan Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, yeniakit.com.tr'ye sanat ve sanatçılığa dair açıklamalarda bulundu. "Anladım ki sanat Allah'ı aramakmış. Marifet bu. Gerisi çelik çomak." diyen İkiler, sanatçılık konusunda milli ve manevi değerlere öncelik tanıdığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Ankara'daki ilk yıllarımda 'örümcek kafalı' dediler"

"Üstad Necip Fazıl'ın bahsettiği gibi 'en büyük sanatkar olan, Allah'ın düsturu içindeki sanat anlayışımızı halkımıza yansıtma biçimi.' 1994 yılında yapmaya başladığım tiyatro oyunları Ankara'ya ilk başta çok zor geldi. Kabul etmediler çünkü onlar yapmış olduğum şeylere alışık değillerdi. Önceleri 'örümcek kafalı.' dediler. En son da 'uzun saçlı yobaz.' ifadelerine kadar geldi. Biz bunları hep tebessümle karşıladık."

'Sahnede haya öncelikli bir sanat düsturu yansıtmaya çalıştım'

"Ankara seyircisi son on yılda büyük bir teveccüh gösterdi. Yazdığımız tiyatro eserlerimize müthiş bir katılım sağladılar. Bu yıl iki ay öncesinden biletler bitti. 110 bin seyirci rekoruna ulaştık."

'Reyting denen bir mikrop var'

Toplum ahlakını olumsuz yönde etkileyen televizyon yapımları hakkında da değerlendirmelerde bulunan İkiler, "Televizyon camiası içinde bir rant çekişmesi var. Reyting denen bir mikropla uğraşıyorlar. Oradan bir gelir elde etmeye çalışıyorlar. O yüzden insanımızın en hassas noktalarını kaşıyarak dikkat çekmeye çalışıyorlar." dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İkiler sözlerine şöyle devam etti:

"Televizyonda var olan kahramanlara sanatkar ifadesi koydukları sürece alın teriyle emek veren insanlara sanatkar ifadesi yakıştırılamıyor. Oradaki her türlü yozluğu ve çirkinliği sanat kisvesi altında sunuyorlar."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23