• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Meclis'te Hafter cephesi!

Yeniakit Publisher
2020-01-03 09:27:00 - 2020-01-03 09:30:50
Meclis'te Hafter cephesi!

Muhalefet cephesi, Libya tezkeresi konusunda Hafter'in yanında saf tuttu!..

Libya görüşmelerinin sürdüğü saatlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabında “Yemen bizim neyimize?” türküsü eşliğinde mesaj paylaştı. “Yaklaşık yüzyıl önce anneler, ‘Yemen bizim neyimize?’ diye sormuş, ‘Gitme Yemen’e’ türküsünü yakmıştır. Yüzyıl sonra annelerimize yeni Yemen türküleri yaktırmayın” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, Mehmetçiğin Libya çöllerinden uzak tutulmasını istedi. “Hükümete açık ve net çağrımızdır” başlığıyla bir mesaj daha veren CHP lideri, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin BM’nin 2259 sayılı kararı uyarınca uluslararası meşruiyeti olan bir hükümet olduğunu belirttikten sonra şunları ekledi: “Bu nedenle iç savaşın sona erdirilmesi ve ülkede akan kanın durdurulması amacıyla Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün vakit geçirmeksizin bölgeye gönderilmesi sağlanmalıdır. Türkiye, bölgede istikrarın sağlanmasına önayak olmalı, tüm diplomatik çabasını bu yönde ortaya koymalıdır.

Akşener'in gerekçesi

TBMM’de partisinin milletvekilleriyle yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamada ‘tezkereye oybirliğiyle hayır oyu verme kararı aldıklarını’ belirten İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Başkanlık divanımız, tezkerenin Türkiye’nin mili güvenliği için tehdit oluşturacağını, vatanın bağrından çıkmış Mehmetçiğimizin haksız bir şekilde şehit olabileceği, 2 bin kilometre uzaklıktaki bir yere muharip güç göndermenin sakıncalı ve yanlış olduğu, Suriye’de olduğu gibi bir Arap iç savaşının parçası olmanın Türkiye’ye fayda getirmeyeceğine kanaat getirdi” dedi. Suriye’deki iç savaşa müdahil olmanın 5 milyon mülteci ve 50 milyar dolar masrafla sonlandığını iddia eden Akşene, hükümeti UMH ile Hafter arasında arabuluculuk yapmaya çağırdı.

UMH Türkiye'yi istemiyormuş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Libya’da UMH'nin aslında Türk askerini istemediğini iddia ederek, ‘vatan evlatlarının Libya çöllerine sorumsuzca sevk edilemeyeceğini’ savundu. Libya’ya asker yerine diplomat gönderilmesini gerektiğini belirten Çeviköz, “Hafter’in Türkiye’ye karşı bir pozisyonda olduğu söyleniyor. Bunu çözmenin yolu diplomatik temaslardan geçer. Rusya, ABD ve Almanya ile de temas kurulmalıydı. Libya’ya müdahalemiz uluslararası hukuk bakımından tartışmalıdır” dedi. Çeviköz ayrıca, kendilerini ‘Libya Ulusal Ordusu’ diye tanımlayan Hafter güçlerini küçümseyen Ankara’yı ‘miyop olmakla’ suçladı.

UMH'yi 'İhvancı' olarak niteledi

Meclis’te HDP adına konuşan Tülay Hatımoğulları Oruç, “Bu tezkereye net bir biçimde hayır diyoruz. Çünkü bu tezkere, iktidarın dış siyasette muhteşem başarısızlığının ve değerli yalnızlığının bir kez daha tescil edilmesi anlamına geliyor” dedi. Libya’da UMH’yi ‘ihvancı’ olarak niteleyerek meşrûluğunun tartışmalı olduğunu ileri süren Oruç, savunma sanayiinin gelişmesinden duyduğu rahatsızlığı da açıkça dile getirdi. “Bu rejim, silah sanayisini güçlendirmek, pazar alanını Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da genişletmek, Bayraktarları daha da zengin etmek için Libya seferine çıkmıştır. Cihatçı savaş turizminin önüne bu Meclis hayır diyerek geçebilir” diyen Oruç, Libya’ya sefer düzenlemenin ülkeyi ateş çemberine atmak olacağını iddia etti.

İYİ Parti adına konuşan Aytun Çıray, Libya’nın Mehmetçik için Vietnam’a dönüşebileceğini savundu. Milliyetçiliğin ve vatanseverliğin gereği olarak bu tezkereye ‘hayır’ dediklerini söyleyen Çıray, “Bazıları aynı anda iki tarafa silah veriyor. Mehmetçik, bölgede Vietnam gibi bir iç çatışmanın içerisine sokulabilir. Mehmetçiğimizi milli güvenliğimizle hiçbir ilgisi olmayan bir iç savaşın belirsiz ateşi hattına bırakamayız” dedi. Türkiye’nin UMH’ye destek olmasının kötü sonuçlar doğuracağını savunan Çıray, “Suriye’de sorunlar sona ermemişken yeni çatışma alanlarına ne gerek var? Doğu Akdeniz’de gerilim devam ederken bu Libya adımı donanmayı ikiye bölecektir" şeklinde iddialarda bulundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Saadet Partisi saf değiştirdi

Libya tezkeresine parti olarak ‘evet’ oyu vereceklerini günler önce ilan eden Saadet Partisi birdenbire görüş değiştirdi. SP’nin Meclis’teki iki milletvekilinden biri olan Cihangir İslam olağanüstü oturuma katılmazken TBMM’de partisi adına konuşan Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ise ‘hayır’ oyu kullanacağını kürsüden duyurdu. Böylece Temel Karamollaoğlu liderliğindeki SP, Libya konusunda CHP, HDP, DP ve TİP’le birlikte ‘hayır’ cephesinde yer aldı. SP dün sabah yazılı bir bildiriyle Türk askerinin Libya’ya gönderilme amacının Libya halkı için barış ve huzuru inşa etmek olduğunun ortaya konulması gerektiğini kaydetmiş, “Süreç doğru kurgulanırsa, askerimizin oradaki varlığı bile başlı başına birçok yanlış adımın atılmasını engelleyebilir” ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: YeniŞafak

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

nadim hatipoğlu

tarihi cesur olanlar yazar ve yön verir bu insanlara oy verenler bir kez daha düşünse HEM ÜLKEMİZ HEMDE KENDİLERİ AÇISINDAN ÇOK İYİ OLUR.

Hadra

Benim gibi düşünmeyen ne kadar samimi Müslüman olsada ,Doğruyu Düşünse de o zaman haftercidir. Adama sormazlar mı Müslümanın İslam Ülkelerinin Bulunduğu ateşi söndürmek varken, İstişare etmediğinden Yüce Allahın indinde Mes'ul İken (Ki Kur ve Sünnet Ortada İken) Neden aldığı kararları varlığı Yokluğu Yahudi ve Siyonizm olan ABD ile Paylaşır? İslamın ve Müslümanlığın neresine sığıyor bu hal ve davranışlar Zilzal Suresi insanın Karşısına çıkmazmı? Allah Müslüman ve Müslümanlara Akıl Fikir versin! Vredik Papazı anacak Bir türlü Papazı alamadık ikide bir basına demeç veriririz Fetö? Fetö? Fetö? Lafa gelince Medyamızda varsa Yoksa Saadet! Saadet! Niçin AKP için En Büyük Tehlike oluyor altı üstü İki Millet vekili vesselam
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23