• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Makina sektörü Trakya’dan şahlanacak

Yeniakit Publisher
2018-07-13 11:27:00 -
Makina sektörü Trakya’dan şahlanacak

MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran, yüzde 26’sı İstanbul içine sıkışmış durumda olan makine sektörünün bu dağınıklıktan kurtulması gerektiğini belirtti. Dalgakıran, Kırklareli’nin Vize ilçesinde kurulacak bir OSB ile dağınıklığın ortadan kalkacağını ifade ederken, “Sektörün ihtiyaç duyduğu sinerji de elde edilecek” açıklamasında bulundu.

Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED), makine sektörünü dağınık yapısından kurtarıp bir araya toplamak için Kırklareli’nin Vize ilçesinde Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kuracak.

Makine alanında sektörel faaliyette bulunan 18 derneğin üyesi bulunduğu MAKFED, sektör mensuplarının katılımıyla Makine İhtisas OSB Tanıtım Toplantısı’nı düzenledi.

Toplantıda yaptığı konuşmayla sektörü değerlendiren MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, “Bir trende lokomotif ne ise makine sektörü de odur. Bunu kabul etmeyen ülkeler gelişmiş ülke sınıfına asla giremezler. Son 60 yılda gelişmekte olan ülke sınıfından gelişmiş ülke sınıfına giren sadece iki ülke var; Tayvan ve Güney Kore. Bunu da makine, elektronik ve yazılıma yoğunlaşarak yapmışlar. Dünyada makine üretmeden zenginleşmiş bir ülke yok” ifadelerini kullandı.

Çin’in 1992’de makine ihracatının 3 milyar dolar olduğunu hatırlatan Dalgakıran, söz konusu ülkenin 2005 yılında makine ihracatını 270 milyar dolara çıkardığını söyledi.

Üretim araçlarını kendi üretemeyen ülkelerin teknolojiyi dışarıdan alıp hamallık yapmak zorunda kaldığını anlatan Dalgakıran, “Eğer Türkiye büyük ekonomi olacaksa makine sektöründe dünyada söz sahibi ülke olmak zorunda. Ülkemizde böylesi bir makine imalat sanayisi altyapısı oluşmuşken bunu büyütebilecek stratejiler ortaya konularak bu yapılabilir” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Makine İhtisas OSB’nin sektörün ihtiyaç duyduğu sinerjiyi yaratarak makine imalat sanayisini ileriye taşıyacağını dile getiren Dalgakıran, şunları söyledi:

“Ülkemiz ekonomisine en çok katkı sağlayan sektörlerden makine imalat sanayimiz geride bıraktığımız yıl üretim değerini yüzde 27 artırarak 71,62 milyar TL’ye yükseltti. Aynı dönemde toplam cirosu ise yüzde 28,3 yükselişle 77,49 milyar TL oldu. Türkiye’nin geçtiğimiz yıl yaptığı toplam ihracattan yüzde 9 pay alan sektörümüz 14,8 milyar dolarlık ihracata imza atarak önemli bir başarı elde etti. Üstelik sektör ihracatımızda AB ülkeleri ve ABD gibi gelişmiş pazarların öne çıktığını belirtmekte de fayda var.

Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracata 100 milyar dolarlık katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bunun için de çok daha fazla üretime, yüksek teknolojiye, Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarına ve sektörel kümelenmeye ihtiyacımız var.”
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23