Lokantalarda et şoku! Tüketici işte böyle kandırılıyor
Mevlüt Tezel, döner ve hamburger gibi ürünlere getirilen gramaj şartının önemini vurguladı. Tezel, yeni düzenlemenin tüketicinin bilinçlenmesine katkı sağlayacağını kaydetti.
Sabah gazetesi yazarı Mevlüt Tezel, Ticaret Bakanlığı'nın döner, İskender ve hamburger gibi ürünlerde gramaj bilgisi zorunluluğu getirdiğini yazdı. Tezel, bu düzenlemenin tüketicinin haklarını korumak için atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti. Ancak bu kuralların uygulamada ne kadar kalıcı olacağının şüpheli olduğunu ifade eden Tezel, yeme-içme sektöründe geçmişte alınan bazı kararların kısa süre içinde unutulduğunu hatırlattı. İşte Mevlüt Tezel'in yazısı:
"Tüketici şikâyetleri üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de en çok tüketilen ürünler için lokantalara döner, İskender ve hamburgerde gramaj bilgisi şartı getirdi.
Artık üründe kullanılan etin gramajı da fiyat listesinde yer alacak.
Gramajı gizli tutan işletmelere para cezası uygulanacak.
Hamburgerde etin gramajını genelde belirtilmiyor.
İskender kebabında ise porsiyon hesabı yapılıyor ama bir porsiyonda ne kadar etin olduğunu genelde belirtilmiyor.
Elbette her iki üründe gramaj belirten işletmeler de var.
Dönerde ise genelde etin gramajına göre fiyat belirtiliyor. Örneğin "Yarım ekmek arası 70 gram ya da 100 gram mı et istersiniz?" diye soruluyor.
Elbette eti tartmadan göz hesabı veren işletmeler de var.
Yeni uygulama, kafasına göre ya da göz hesabıyla et kullananlar için caydırıcı olabilir.
Asıl önemli olan ise; yeni uygulamanın hayata geçirilmesi, kâğıt üstünde kalmaması.
Böyle birçok karar alınıyor, birkaç ay uygulanıyor ve sonra unutuluyor!
Örneğin yeme-içme işletmelerinin kapısına fiyat listesi asma kuralı getirilmişti. Bu kurala uymayan birçok işletme var!"