• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kuşburnu meyvesinde hangi vitaminler vardır?

Yeniakit Publisher
2018-06-13 13:47:00 -
Kuşburnu meyvesinde hangi vitaminler vardır?

Doğada birçok faydalı, bol vitamin barındıran bitki ve meyve bulunur. Bunlardan bir tanesi de gül meyvesi, olarak da bilinen kuşburnudur.

Kuşburnunun boyu 3 metreye kadar uzayabilir ve güzel kokulu beyaz çiçekler açar. Çiçek açıldıktan sonra yaprakları dökülür ve güle benzeyen kuşburnu meyvesi meydana gelir. Ilıman iklimlere sahip olan, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'da doğal olarak yetişen bitkinin, sağlığa yararlı ve bol vitaminli meyveleri sonbahar aylarında toplanır. Portakal, mandalina ve limonun yanı sıra iyi bir C vitamini kaynağı olduğundan nezle, grip gibi hastalıklardan korunmasında ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olur.

Ayrıca kurutulmuş kuşburnunun 5 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %35’ini, A vitamini ihtiyacının %5’ini, kalsiyum ihtiyacının %1’ini ve lif ihtiyacının %5’ini karşılamaya yeterlidir. Kuşburnu içinde bulunan diğer vitamin ve mineraller ise; A, E, K, B6 vitaminleri, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez mineralleri olarak söylenebilir.

Yapılan bazı araştırmalara göre kuşburnu çayı kullanan insanların kan basıncının düştüğü ve yüksek tansiyon hastalarında ise olumlu sonuçlar verdiği ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına göre 6 hafta süresince belirli aralıklar ile kuşburnu çayı içen orta dereceli tansiyon hastalarının kan basıncı önemli oranda düşüş göstermiştir. Bir başka araştırmada ise kuşburnunun başka türdeki bitkiler ile iltihaplanma nedeniyle oluşan ağrıların azaltılmasında etkili olduğu belirtilmiştir. Buna benzer aynı araştırmalarda, bitki içinde bulunan çeşitli asitlerin iltihapların yok edilmesine yardımcı olduğu sonuçuna da varılmıştır.

Kuşburnunun son zamanlarda görülen en önemli yararı ise kansere karşı etkili olduğunun bulunması olmuştur. Uzmanlar tarafından yürütülen araştırmalarda kuşburnunun eklem iltihaplanmasına iyi gelen asitlerin aynı özellikleriyle kansere karşıda etkili bir savunma sağladığı da kanıtlanmış bir bilgidir. Bitkinin içersinde bulundurduğu lycopene ve antioksidanlar lösemi ve mide kanseri başta olmak üzere birçok farklı kanser türlerinin yayılma hızını yavaşlattığı araştırmalar sonucu tespit edilmiştir.

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

 

 

 

 

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23