• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

KKTC'de 28 Şubat hortladı! Başörtülülere diploma vermeyen bakan tükürdüğünü yaladı

Yeniakit Publisher
2018-06-25 21:06:00 - 2018-06-25 21:21:10
KKTC'de 28 Şubat hortladı! Başörtülülere diploma vermeyen bakan tükürdüğünü yaladı

KKTC'de 28 Şubat zihniyeti yeniden hortladı. KKTC'de başörtülü öğrencilere mezuniyet hakkı kazanmalarına rağmen diplomaları verilmedi. Gelen tepkilerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı diplomaları onaylamak zorunda kaldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Hala Sultan İlahiyat Koleji'nden mezuniyet hakkı kazanan başörtülü kız öğrencilerin diplomaları, 'başörtülü fotoğraf kullanıldığı' gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından imzalanmadı.

Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, mevcut genelgeye göre davrandıklarını belirterek, Hukuk Dairesi’nin görüşü doğrultusunda başörtülü fotoğraf bulunan diplomaların öğrencilere verileceğini iddia ederek diplomayı vermedi.

BAŞBAKAN DEVREYE GİRDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) başörtülü oldukları gerekçesiyle lise diplomaları onaylanmayan öğrenciler için KKTC Başbakanı Tufan Erhürman devreye girdi.

Hala Sultan İlahiyat Kolejinde eğitimlerini tamamlayan ancak başörtülü fotoğrafları bulunduğu gerekçesiyle lise diplomaları onaylanmayan öğrencilerin diplomaları, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği Başkanı Hikmet Kaynarca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konuya ilişkin on kişilik bir heyetle öğrencilerin sorunu için Başbakan Tufan Erhürman ile görüştüklerini belirtti.

Sorunun çözüldüğünü belirten Kaynarca, "Başbakan'ımıza teşekkür ediyoruz. Okul Aile Birliği temsilcileri olarak kendileri ile görüştük. Öğrencilerin diplomalarının okul müdürlüğüne ulaştığı teyit edildi." dedi.

Kaynarca, öğrencilere diplomalarının verilmesinin yanı sıra Başbakan Erhürman'ın bundan sonra da böyle bir problemle karşılaşmayacakları garantisini verdiğini söyledi.

"BAŞÖRÜTÜSÜ EĞİTİME ENGEL DEĞİL"

Bu yüzyılda bu tür sorunlarla tekrar tekrar karşılaşmak istemediklerine işaret eden Kaynarca, "Biz dirayetli, basiretli, başörtüsü engeline takılmadan iyi ile kötüyü ayırt edebilen bir eğitim istiyoruz. Okul birincisi ve üçüncüsü başörtülü, demek ki başörtüsü eğitime engel değil." şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Sacide Kulu ise Hala Sultan İlahiyat Kolejinde yaşanan diploma krizinin çözülmesinin kendisini ve diğer öğrenci arkadaşlarını mutlu ettiğini belirterek, "Artık diplomalarımıza kavuşabiliyoruz. Gönül isterdi ki bu dün halledilsin ve ders çalışmamız gereken vakitte bakanlıkta hakkımızı aramayalım. Gelecek yıl da kardeşlerimizin bu sorunlarla karşılaşmayacağını umut ediyoruz." dedi.

Hala Sultan İlahiyat Kolejinde dün yapılan mezuniyet töreninde diplomalarında başörtülü fotoğrafları bulunan öğrencilerin lise diplomaları KKTC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmamış, öğrenciler ve Okul Aile Birliği üyeleri de bu sabah bakanlık önünde protesto düzenlemişti.

'ÖZGÜRLÜK, İNSAN HAKLARI YERLE YEKSAN'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kararı, bazı hükümet üyeleri tarafından da tepkiyle karşılandı. Maliye Bakanı Serdar Denktaş, "Hala Sultan İlahiyat Koleji üzerinden sürekli bir siyasi gerginlik yaratılmak isteniyor" diye açıklama yaptı. Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit'e ulaşamadığını ifade eden Denktaş, "Özgürlük diyoruz, eşitlik diyoruz, insan hakları diyoruz. Mangalda kül bırakmıyoruz. Bu çocuklarımız kendi tercihleriyle, kendi inançlarına ve yaşam biçimlerine uygun bir okulda, kendi seçtikleri kıyafetlerle dört yıldır derslerine girip çıkıyorlar. Sınavlarını geçerek bir ileri sınıfa geçiyor ve nihayet mezuniyet yıllarına ulaşıyorlar. Her genç gibi diploma törenlerine heyecanla hazırlanıyorlar" dedi.

Öğrencilerin tam mezun olacağı anda baskıyla karşılaştığını belirten Denktaş, "Aniden kendilerine deniyor ki 'Kıyafetini değiş, başını aç, öyle fotoğraf çek, aksi takdirde diplomanı alamazsın'. Özgürlük, insan hakları, eşitlik yerle yeksan" diye konuştu. Başbakan ve Başbakan Yardımcısı'nın bu olaya özgürlükler açısından baktığını kaydeden Denktaş, "Ancak diğer ortak (Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit) krizi büyütüyor" dedi.

'ÇOCUKLARA NE DİYECEĞİZ?'

"Çocuklara ne demek lazım, bilmiyorum. 'Siz evde kalın çocuklar, diploma törenine dört yıldır giydiğiniz kıyafetlerden başka kıyafetler gönderin' mi diyelim?" sorusunu soran Denktaş, "Diplomalar o kıyafetlere verilsin. Eğitim Bakanlığımızın tavrı maalesef böyle ve biz insan hakları ve özgürlükler adına bu tavır dolayısıyla ciddi üzüntü duyuyoruz. Biz bu topraklarda insanların inançları sebebiyle mağdur edilmesine müsaade edemeyiz" ifadelerini kullandı.

'MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSTİFA ETMELİ'

Ana muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi Milletvekili, Ekonomi eski Bakanı Sunat Atun da Milli Eğitim Bakanlığı'nın tavrını eleştirdi. Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit'i istifaya davet eden Atun, "Bu durum, KKTC hükümetinin taşıdığı zihniyetin Orta Çağ karanlığına batmış olduğunun açık bir göstergesidir" dedi. Atun, "Batı uygarlığının bilinçli mücadele verdiği İslamofobi kâbusu, bazı çevrelerce sistematik olarak ülkemize enjekte edilmeye çalışılmaktadır" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulamasını ‘faşistçe’ diye niteleyen Atun, "Mevcut durum sadece iç huzuru bozmaya, inananları zulüm ve baskı altına almaya ve artık Batı coğrafyasında dahi barınamayan, insan haklarına aykırı İslamafobi zihniyetini KKTC'de yerleştirmeye hizmet etmektedir" dedi.

'AĞIR BİR LEKE'

Uygulamayı 'nefret dolu' olarak değerlendiren Sunat Atun, "Bu güruh ancak, giderek artan bir dozda insanları ötekileştirmeye, inananlara yönelik kin ve öfke ortamı kurmaya, laik-dindar, örtülü-örtüsüz ayrımını yerleştirmeye ve halkımızı bölme ve ayrıştırmaya hizmet etmektedir. KKTC Devleti laik bir cumhuriyet ise bu uygulama laiklik kavramına da tam manasıyla aykırıdır. İnsanımızın, evlatlarımızın inançlarını gereğince yaşama özgürlüğünü, diploma almaktan mahrum etme tehdidiyle terörize eden bu zihniyeti kınıyorum. Bu gece, KKTC tarihine, insan hakları ihlali temelinde ağır bir leke olarak düşmüştür. İnsanları kılık kıyafetine göre yargılamak, insan hakları ve özgürlüklere saygı kavramlarını kültürünün belirgin ve iftihar edilen bir özelliği haline getiren Kıbrıs Türk kültürüne de saygısızlıktır, hakarettir ve ihanettir" ifadelerini kullandı.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23