Süt kaynatılan tencerenin üzerine tahta kaşığın neden yerleştirildiğini biliyor musunuz?
İşlenmiş süt sevmeyenler ya da evde kendi yoğurdunu kendileri yapanlar sıklıkla süt kaynatır. Süt kaynatmak ise öyle sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Sütün kaynatıldığı tencereyi temizlemek büyük bir zahmettir. Hele bir de tencere taşarsa! Hanımlar süt tenceresinin taşmasından nefret eder. Litrelerce süt kaynatılırken ocağın başında beklemek gerçekten zor bir durumdur. Peki, ocaktaki sütün taşmaması için belli başlar önlemler almak mümkün mü?
Tahta kaşık
Süt, mercimek ya da makarna kaynatırken bu yöntem işinize bir hayli yarayacaktır. Kaynattığınız tencerenin üzerine bir adet tahta kaşık yerleştirin. Fokurdama işlemi ortadan başlar. Şayet tencere yüzeyinde bir tahta kaşık var ise taşma işlemini geciktirir. Elbette, bu önlem çok uzun süreler için geçerli değil.
Tereyağı
Süt kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına bir miktar tereyağı sürerseniz, kaşık işleminde olduğu gibi taşmayı geciktirmiş olursunuz.
Bu basit tedbirler mutfaktan birkaç dakikalığına ayrılmak istemeniz durumunda kurtarıcınız olabilir.
