• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kastamonu Üniversitesi’nde Müzeler Haftası’na özel konferans

Yeniakit Publisher
Özhan Yıldız Giriş Tarihi:
Kastamonu Üniversitesi’nde Müzeler Haftası’na özel konferans

Kastamonu Üniversitesi, Uluslararası Müzeler Günü kapsamında anlamlı bir konferansa ev sahipliği yaptı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin önde gelen arkeologlarından Prof. Dr. Fahri Işık, Anadolu’nun zengin kültürel mirasını katılımcılarla paylaştı.

Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda gerçekleşen konferansa, akademisyenler, öğrenciler ve kamu kurumlarından çok sayıda davetli yoğun ilgi gösterdi. Etkinlik, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü ile Kültürel Miras Öğrenci Topluluğu tarafından organize edildi.

Programa Fakülte Dekanı Prof. Dr. M. Serhat Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Kerem Seven, Vakıflar Bölge Müdürü Halil Alper’in yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.

Davetli konuşmacı olarak söz alan Prof. Dr. Fahri Işık, konuşmasında Anadolu’nun tarih öncesi halklarından Luviler üzerinden bu coğrafyanın uygarlık tarihindeki rolünü vurguladı. Çağdaş uygarlığın kökenlerini anlayabilmenin, insanlık tarihinin ilk medeniyetlerini doğru okumakla mümkün olabileceğini belirten Işık, Batı merkezli tarih anlatılarına eleştirel bir yaklaşım getirdi.

Prof. Dr. Işık, arkeolojinin yalnızca geçmişi aydınlatmakla kalmadığını, aynı zamanda kimlik oluşturan bir bilim dalı olduğunu söyledi. Kültürel mirasın ancak tanındığı ölçüde sahiplenilebileceğini ifade ederek, "gençlere ve topluma Anadolu’nun tarihine sahip çıkılması" yönünde çağrıda bulundu.

Konuşmasında Batı’nın tarihi sahiplenme biçimini de ele alan Işık, Bergama’dan Almanya’ya götürülen Zeus Sunağı örneği üzerinden bu yaklaşımı sorguladı. Ayrıca, ızgara planlı kentleşme modelinin Anadolu’da çok daha erken dönemlerde görüldüğüne dikkat çekti.

Programın sonunda, Fakülte Dekanı Prof. Dr. M. Serhat Yılmaz tarafından Prof. Dr. Fahri Işık’a katkılarından dolayı plaket takdim edildi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23