• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kan vermek orucu bozar mı?

Yeniakit Publisher
2020-04-08 01:18:00 -
Kan vermek orucu bozar mı?

Kan sadece insandan temin edilen bir bileşen. Dolayısıyla bir gün değil her gün ihtiyaç duyulan bir sağlık donesi. Peki Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar kan vermek istese nasıl bir yol izleyecek. Birçok insan bu konuda araştırmalar yapıyor. Kan vermek orucu bozar mı? sorusunun cevabı haberimizde.

Kan acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğu için insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Ramazan ayında kan vermek isteyen vatandaşlar 'acaba orucum bozulur mu' endişesi taşıdığı için tereddüt edebiliyor. Bu arada kalma durumunu aşmak içinse internetten araştırmalar yapıyor. Peki kan vermek orucu bozar mı? İşte Diyant İşleri Başkanlığı'nın bu konudaki yanıtı... 

DİYANET NE DİYOR?

Konunun uzmanlarından alınan bilgiye göre; kandaki trombosit, normal kan verme yoluyla veya aferez cihazı vasıtasıyla elde edilmektedir. Normal kan verme yöntemiyle trombosit alımında sadece kan vermek söz konusudur. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) oruçluyken kan aldırdığı yönündeki rivayetleri değerlendiren İslam âlimleri kan verenin orucunun bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Aferez cihazıyla trombosit alımında ise kan bağışçısının bir kolundan cihaz vasıtasıyla kan çekilir ve kandaki trombositler cihaz içinde ayrıştırılarak diğer koldan bağışçıya tekrar geri verilir; kanın pıhtılaşmasını önlemek için de cihaz setinin içi iki farklı serumla doldurulur. Vücuda kan ve serumun verildiği bu uygulama orucu bozar. Aferez cihazıyla trombosit vermek isteyen bağışçıların bunun yerine normal kan verme yöntemini kullanmaları veya iftar ile sahur arasında bu uygulamayı tatbik ettirmeleri gerekir (Bkz. 522 nolu fetva).

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23