• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İttifakta liste çatlağı

Yeniakit Publisher
2018-05-23 11:47:00 - 2018-05-23 11:48:49
İttifakta liste çatlağı

CHP’de milletvekili aday listesine büyük tırpan vuran Kemal Kılıçdaroğlu; kendisine muhalif olan tüm vekil ve adayların üstünü çizdi. Listenin açıklanması ile Mersin başta olmak üzere CHP’nin kalesi olarak adlandırılan bölgelerde ise toplu istifalar yaşandı. MHP’den ayrılarak İyi Parti’ye geçen Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da liste dışı kaldı. Halaçoğlu, “Bana bir yer bulamadılar” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu A takımını korurken; kendisini eleştiren, tepki gösteren isimlere aday listesinde yer vermemesi parti içinde büyük tepki çekti. Milletvekili aday listesinde ulusalcılar ve Muharrem İnce’ye yakın isimlere sınırlı sayıda yer verilirken, bazı sürpriz adayların ise listede bulunması; partide bardağı taşıran son damla oldu. Meral Akşener’in genel başkanlığını yaptığı İP’de de çok sayıda istifa krizi yaşandı.

CHP’YE AĞIR TOKAT

CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulan aday listesi büyük tartışmalara yol açarken yerini beğenmeyen bazı isimler adaylıktan çekildi, il ve ilçe örgütlerinde istifalar oldu. 13 ilçesi bulunan Mersin’de milletvekili aday listelerine tepki gösteren il yönetimi ile 11 ilçe yönetimi istifa kararı aldı. Trabzon’da da istifa şoku yaşayan CHP’de Trabzon’da aday listesinde yer alan Ferda Kudunoğlu adalıktan çekildi. Kudunoğlu, adaylıktan çekildiğini ve partiden de istifa ettiğini açıkladı. Gaziantep’te de yerlerini beğenmeyen 4 kişi adaylıktan çekildi. Gaziantep’te ilk istifa 9. sıra adayı eski il başkanı Nesrin Tuncel’den geldi. Ardından 7. sıradaki Naci Kılıç, 13. sıradaki Yılmaz Demirdelen ve 14. sıradaki Mehmet Turan Gündoğdu adaylıktan vazgeçti. CHP’de milletvekili aday listesinin belli olmasının ardından Muğla’da parti tabanı adeta çileden çıktı. Muğla milletvekilliği sıralamasına ve aday gösterilen isimlere tepki gösteren onlarca partili istifa dilekçesini sosyal medyada paylaştı.
Muharrem İnce, kendine yakın isimlerin listede yer almamasına ilk tepkiyi twitter üzerinden verdi. İnce, “Sesim kısıldı, yarın yapmayı planladığımız Zonguldak ve Bartın mitinglerimizi iptal edersek kusura bakmayın. Önümüzdeki günlerde telafi ederiz” dedi.  İnce’nin bu çıkışı siyasi kulislerde, “liste tepkisi” olarak yorumlandı. CHP kulislerinde İnce’nin Kemal Kılıçdaroğlu ile liste konusunu görüştüğü ve tepkisini dile getirdiği konuşuldu.

İP’İN SONU GÖRÜNDÜ

İyi Parti’de listelerin YSK’ya verilmesinin ardından Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu şoku yaşandı. İzmir ya da Ankara’dan aday gösterilmeyi bekleyen Halaçoğlu, liste dışı kaldı. Halaçoğlu yaptığı açıklamada, “Bana bir yer bulamadılar, kırgınım ve tepkiliyim” dedi. İyi Parti İzmir milletvekili adayı olan ve listede birinci bölge 5’inci sırada yer alan İP Gençlik Kolları Kurucu Genel Başkanı Osman Ertürk Özel, adaylıktan istifa etti Aydın’da ise milletvekili adayları arasında bulunan 6. sıradaki Süleyman Demirci, adaylıktan çekildiğini sosyal medyadan yaptığı paylaşımla duyurdu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

14 İSTİFA DAHA

İYİ Parti’de istifalar peş peşe gelmeye devam ediyor. İP Uşak’ta önceki gün açıklanan aday listesinin ardından, İl Yönetim Kurulu üyesi 14 kişi istifa ettiklerini duyurdu. Uşak’taki teşkilatların kurulmasında da yer alan önemli isimler istifa dilekçesinin parti yönetimine verdiler.

"CHP LİSTELERİ İÇİN YSK'YA İTİRAZ"

CHP’nin hazırladığı ve Parti Meclisi’nin onayını alan milletvekili aday listesinde Uşak’ta 1. sırada İsmail Akın, 2. sırada Ali Karaoba ve 3. sırada Özkan Yalım vardı. Daha sonra değiştirilen ve Parti Meclisi’nde değişikliğin onayı alınmadan YSK’ya verilen listelerde ise Uşak’ta 1. sırada Özkan Yalım, 2. sırada İsmet Akın ve 3. sırada Ali Karaoba yer aldı. Bu değişikliğe itiraz eden CHP’li İsmet Akın ve Ali Karaoba, YSK’ya itirazda bulundular.

CHP BİR DÂVÂ PARTİSİ DEĞİLDİR

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Abdullah Öztürk, “CHP bir dava partisi değildir. Kişisel beklentilerin gün yüzüne çıktığı bir anlayışa sahipler. Bu durum özellikle de seçim sathı mahalinde kendini gösteriyor. Bu durumun tezahür ettiği bir ortam yaşıyorlar. CHP için bu tarz kargaşalar sürpriz değil. CHP bugün yeni bir liste yapsa yine bu huzursuzluğun başka bir versiyonunu yaşayacaklar” dedi. CHP’yi zor günlerin beklediğini kaydeden Öztürk, “İnce’ye yakın isimler listeye alınmayınca İnce mitinglerini iptal edecekti. Birkaç ismi tekrardan aday gösterilince kriz şimdilik durduruldu. Lakin bu lokal olarak mümkün değil. CHP’de bu tarz krizler çıkacaktır” ifadelerini kullandı. CHP’nin kargaşa üzerine kurulu bir kültüre sahip olduğunu belirten Öztürk, “Bunların kültüründe var. Mersinde toplu istifalar oldu. Fikri Sağlar ve ekibi istifa etti. Kişiye endeksli bir siyaset anlayışına sahip oldukları için, kendi adamlarına göre hareket ediyorlar. Türkiye’deki birçok teşkilatları da böyle” ifadelerini kullandı.

BENLİK DÂVÂSI GÜDÜYORLAR

AK Parti Milletvekili Erdoğan Özegen, “CHP her ne kadar belirli bir siyasi misyonu temsil ettiğini düşünse de kendi içinde çok fraksiyonlu bir siyasi hareket. Bu olup bitenlerin de çok şaşılacak bir tarafı olduğunu düşünmüyorum. Belirli bir amaç ve gaye ile değil de farklı amaç ve gayelerle bir araya geldikleri için bu tip sonuçlar mümkün hale geliyor” şeklinde konuştu. Davası olan insanlarda küskünlük olmayacağını kaydeden Özegen, “Ben de AK Parti’den milletvekiliyim. Liste dışında kaldım. Lakin hemen listeye giren arkadaşlarımızı tebrik ettik. Yarın seçim bölgemize çalışmaya gideceğiz. Bizdeki anlayış ‘Ben’ değil ‘Biz’ anlayışıdır. Bizim bir dünya görüşümüz var. Bu görüşümüzü bu millete hizmette siyasete rehber edindik. Bu bayrak yarışında kimin daha faydalı hizmet edeceğine bakıyoruz. CHP’de aynı anlayışı görmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23