• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İş kazası sonucu erken emeklilik şartları

Yeniakit Publisher
2020-01-10 17:08:00 - 2020-01-10 17:09:34
İş kazası sonucu erken emeklilik şartları

iş kazası maaşını kimler alır? İş kazası sonrası malulen emeklilik nasıl olunur, iş kazası nedeniyle emeklilik nasıl olunur? soruları iş kazası geçiren vatandaşlar tarafından sorgulanmakta. 4A, 4B ve 4C sigorta kolu başta olmak üzere, tüm sigorta kollarına bağlı olarak çalışan kişilerin, çalıştıkları süre içerisinde yaşadıkları sakatlıklar, erken emeklilik hakkı doğurmaktadır. İş kazası ya da farklı bir kaza sonucunda ortaya çıkan sakatlıklar sebebiyle kazanılan erken emekliliğe, malulen emeklilik adı verilmektedir. İşte İş kazası geçiren işçinin emeklilik şatları.

İş kazası sonrası malulen emeklilik nasıl olunur, iş kazası nedeniyle emeklilik nasıl olunur? soruları iş kazası geçiren vatandaşlar tarafından sorgulanmakta. 4A, 4B ve 4C sigorta kolu başta olmak üzere, tüm sigorta kollarına bağlı olarak çalışan kişilerin, çalıştıkları süre içerisinde yaşadıkları sakatlıklar, erken emeklilik hakkı doğurmaktadır. İş kazası ya da farklı bir kaza sonucunda ortaya çıkan sakatlıklar sebebiyle kazanılan erken emekliliğe, malulen emeklilik adı verilmektedir.  İşte İş kazası geçiren işçinin emeklilik şatları.

İş kazası geçirdim, erken emekli olabilir miyim? Malûlen emekli olmak için çalışma gücü kayıp derecesinin en az yüzde 60 olduğunun Malûliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğine göre heyetçe tespit edilmiş olması şart. Bunun için de tıpkı sürekli iş göremezlik derecesi tespiti için SGK’ya başvurmanız gerekiyor.

Kimler malulen emekli olabilir?

Bir işverene bağlı işçi olarak çalışanlar, kendi adına Bağ-Kurlu olarak çalışanlar ve kamu görevlileri; çalışma gücünü ya da iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle meslekte çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmesi halinde malulen emekliliğe ya da bir başka deyişle sakatlık nedeniyle emekliliğe hak kazanıyor. Bu durumun da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tespit edilmesi gerekiyor. Hürriyet’ten Noyan Doğan bu konuya ilişkin olarak şunları köşesine taşıdı: “Çalışanların, hastanelerden ya da sağlık kuruluşlarından alacakları maluliyete ilişkin rapor malul sayılmak için yeterli değil. Çalışanın malul sayılabilmesi için çalışma gücünün ya da meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiğinin SGK Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekiyor ki, maaş bağlanabilsin.

İş kazası sonucu malulen emekli olmak için nereye başvurulur?

İş kazası ve meslek hastalıkları ile organ kayıplarını bir kenara bırakıyorum; malulen emekli olabilmek ve emekli aylığı alabilmek için listelenen belli hastalıkları var. Bazılarını sıralayayım: Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları malulen emeklilik gerektiren hastalıklar arasında en üst sıralarda geliyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Peki, malullük aylığından yararlanmak için nereye, nasıl başvurulacak? Çalışan ya da işveren maluliyet durumunun tespiti için bulunduğu ildeki SGK il müdürlüğüne veya SGK merkezine yazılı olarak başvurabilir. Başvuru sonrası çalışanın yetkili sağlık kuruluşlarına ve sağlık kurullarına sevki yapılacak. Sağlık kuruluşlarının çalışanın maluliyeti ile ilgili düzenlediği rapor incelenecek ve ardından SGK Sağlık Kurulu karar verip, maluliyet durumunu kesinleştirecek. Böylece çalışan malulen emekli olup, emekli aylığı almaya hak kazanacak. Malullük aylığı; yeniden çalışmaya başlaması veya yapılan yeni bir kontrol sonrasında sakatlık durumunun ortadan kalkması halinde kesilir ve ödenmez.”

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23