Günümüzün en önemli hastalıklarından biri olarak özellikle kadınları tehdit eden meme kanserinden de korunmak için birçok hastalıkta olduğu sağlıklı beslenmek ve doğru besinlere beslenmenizde yer vermeniz çok önemli. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Dinçer Akın, insanları kanserden koruyacak besinleri şöyle sıraladı:
ELMA: Bol miktarda “kuarsatin” içerir. Kanser tedavisinde, kanserden korunmada, alerji ve kalp damar hastalıklarında yararlıdır. Günde en az kabuklarıyla birlikte 2 elma tüketilmeli. NAR: İçerdiği ellagic asit sayesinde kansere karşı korur, kolesterol ve şekeri dengeleyerek kalbi koruyor. Bu nedenle günde 1 bardak taze sıkılmış nar suyu içilmeli ya da 2-3 tane nar yemeli. KARA ÜZÜM: Son 10 yıl içindeki çalışmalar resveratrol içermesi bakımından kara üzümün kanser önleyici rolüne işaret ediyor. Ayrıca kalp damar hastalıklarından da koruyor. Çekirdeği ve kabuğuyla birlikte yenmesi gerekiyor. Günde 1-2 bardak kadar tüketilebilir. BÖĞÜRTLEN: İçeriğindeki “eliagic asit” kanserli hücrelerin ölmesini sağlıyor. Böğürtlen yaprakları da çok faydalı, çay şeklinde tüketilebilir. YABANMERSİNİ: Vücudu kanserden koruyan enzimleri aktif hale getirerek kansere yakalanma riskini azaltıyor. Ayrıca kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp krizinden de koruyor. KİRAZ: Bol miktarda flavonid içermesi bakımından kanser oluşumunu ve kanserin ilerlemesini engeller. Özellikle meme, cilt, akciğer ye karaciğer gibi kanser tiplerinde etkili. KARPUZ: A ve C vitamini yönünden zengin. İçerdiği yararlı maddeler vücudu kansere karşı koruyup, toksik maddelerden arındırıyor. KIRMIZI TURP: Kükürtlü bileşikleri içermesi sebebiyle akciğer kanseri riskini azaltır, meme kanserinden korur. Bol miktarda turp salatası tüketin.
Derya Dinçer Akın diğer besinleri özetle şöyle aktardı: Kırmızı biber, brokoli, domates, sarmısak, ananas, ay çekirdeği, balık, ceviz, çörek otu, incir, yer elması, ıspanak, kabak çekirdeği, kayısı, kimyon, lahana, soğan, çay, yoğurt, zencefil, zerdeçal ve zeytinyağı.